VELIKO ISTRAŽIVANJE RTL-A

Žena sama treba odlučiti o pobačaju? Ne, smatra svaki treći građanin Hrvatske

S tvrdnjom da pobačaj nije opravdan ni u kojem slučaju slaže se 16 posto ispitanika, mahom starijih muškaraca. Izričito se s tim ne slaže 63 posto

Prosvjed u Rijeci

 Damir Skomrlj/Cropix

Više od dvije trećine građana (68,2 posto) izrazilo je zadovoljstvo svojim osobnim životom, pokazali su rezultati velikog istraživanja koje je za RTL Danas provela agencija Promocija plus. Iako su zadovoljni svojim, velik broj građana svejedno voli zabadati nos u živote drugih. Posebno je to vidljivo u njihovu odnosu prema istospolnim parovima te ulozi žena u društvu i obitelji. S tvrdnjom "karijera muškarca važnija je od karijere žene" slaže se svaki četvrti muškarac i svaka deseta žena. A s tvrdnjom "žena u obitelji treba pružiti toplinu i emocije, a muškarac sigurnost i financije" slaže se čak 30,3 posto ispitanika. Među onima koji odobravaju spomenutu tvrdnju više je muškaraca, slabije obrazovanih i ispitanika iz Dalmacije.

Je li ju (pozitivno ili negativno) iznenađuju odgovori na pitanja koja se tiču uloge žena u društvu i obitelji, pitali smo pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić.

Rodni stereotipi

- Generalno smatramo da su odgovori građana/ki na istraživačka pitanja očekivani i da pokazuju određen trend modernizacije hrvatskog društva koje sve više prihvaća vrijednosti ravnopravnosti spolova te prava spolnih i rodnih manjina kao ustavnih načela, iako se pokazuje da i dalje oko određenih pitanja dio građana/ki iskazuje rodne stereotipe. Muškarci iskazuju manje razumijevanja za određena pitanja rodne ravnopravnosti, posebice po pitanjima karijere i skrbi za obitelj, što nam ukazuje da je svakako još potrebno raditi na većoj senzibilizaciji i uključivanju očeva u brigu o djeci i podjeli kućanskih poslova. Posebno je važno što mlađi ispitanici/e u značajnijoj mjeri prihvaćaju vrijednosti rodne ravnopravnosti te to svakako ohrabruje. Rezultati ovog istraživanja ukazuju i na činjenicu da edukacija, posebice provedba građanskog odgoja i obrazovanja ne može biti prepuštena inicijativi pojedinih gradova i županija, već se mora provoditi sustavno na nacionalnoj razini, počevši od najranije dobi te kroz cjeloživotno obrazovanje svih dijelova hrvatskog društva - kaže.

"Ne postoji slučaj u kojem bi pobačaj bio opravdan", tvrdnja je s kojom se slaže (u potpunosti ili uglavnom) 16 posto ispitanika, dok ih se 62,6 posto ne slaže. Zabrani abortusa skloniji su muškarci i starije osobe. S tvrdnjom "odluka o pobačaju ne smije biti samostalna odluka žene" slaže se trećina ispitanika.

Zdravstvena usluga

- Visoka usuglašenost građana i građanki o reproduktivnim pravima žena ukazuje na činjenicu da građani/ke ne bi pristali na zabrane, već smatraju da prekid trudnoće treba biti dostupan kao zdravstvena usluga i ta činjenica treba voditi zakonodavca i nadležna tijela u provedbi postojećih zakona. Ovaj podatak sukladan je i ranijim istraživanjima o ovom pitanju te potencijalno govori o tome da je kontinuirana javna rasprava i problematika nedostupnosti prekida trudnoće prije svega rezultat rada pojedinih društvenih aktera, a nikako stav hrvatskog društva - rekla je Višnja Ljubičić odgovarajući na pitanje kako bi opisala stavove građana oko pobačaja.

Istraživanje Promocije plus za RTL provedeno je između 23. svibnja i 15. lipnja na 1054 ispitanika iz cijele Hrvatske metodom terenskog istraživanja osobnog intervjua. Uzorak je slučajan, stratificiran i reprezentativan. Standardna greška ukupnog uzorka iznosi do 3,02 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

'Istospolni parovi bez djece nisu obitelj'

S tvrdnjom "istospolni par koji nema djecu za mene je isto obitelj" slaže se 41,9 posto ispitanika, a da bi istospolni parovi trebali imati mogućnost posvojiti djecu smatra (samo) njih 32,8 posto.

- Iako se ovi rezultati na prvu loptu čine negativni, zapravo se radi o vrlo pozitivnom pomaku u odnosu na slična istraživanja provedena unazad 10 do 15 godina... Prema zadnjim podacima, oko 500 istospolnih parova u Hrvatskoj se vjenčalo, a postoji i značajan broj njih koji žive u neformalnom životnom partnerstvu. I neovisno o tome koliko su javno otvoreni o svojoj seksualnoj orijentaciji, oni su svi zasigurno uvelike zaslužni što sve više i više naših sugrađanki i sugrađana smatra istospolne parove kao obitelj - kaže Daniel Martinović iz udruge Dugine obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:46