PRAVO NA POBAČAJ

Žena iza Fredove rezolucije koja je podijelila EU: ‘Ovo je sad granica koja se ne smije prijeći‘

Žene u Europskoj uniji dobile su jasnu poruku da EP neće tolerirati kršenje ljudskih i ostalih stečenih prava
Predrag Fred Matić, Mateja Medlobi

Nisu nas iznenadile kritike i orkestrirani napadi na rezoluciju jer to traje već dulje vrijeme. U svemu je bilo puno manipulacija i sramotnih neistina, ali rekla bih da je sve to sramotnije za one koji su ih iznosili nego za nas", ispričat će Mateja Medlobi, asistentica u uredu Predraga Freda Matića u Europskom parlamentu.

Za ovu se Varaždinku čulo početkom 2020. kada je s Majom Sever i Brankom Mikšić Bakšić proglašena dobitnicom nagrade "Ponos Hrvatske" jer su obilazile siromašne i pomagale ljudima u najzabačenijem krajevima Hrvatske kako bi imali bolji život. Ono što se ne zna jest podatak kako je Mateja Medlobi koordinirala procese izrade Rezolucije o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU, koja je usvojena u četvrtak na glasanju s 378 glasova "za" naspram 255 glasova "protiv", dok je Fred Matić vodio političke pregovore.

"Razumije se da smo željeli pridobiti većinu članova Parlamenta, i Fred je zbog toga vodio pregovore s predstavnicima svih političkih grupacija, uključujući čak i krajnju desnicu. Naravno da nismo očekivali da će nas oni podržati, ali to je bio naš politički manevar", kaže Mateja Medlobi s kojom smo razgovarali dan nakon pobjede u Europskom parlamentu.

U svibnju je izgledalo da imate podršku Europske pučke stranke (EPP), potom su uslijedili žestoki napadi iz njihovih redova. Što se dogodilo u međuvremenu?

- To se moglo očekivati, ali mislili smo da će kritike ipak biti konstruktivnije. Posljednjih tjedana bilo je strašno puno lobiranja protiv naše rezolucije, tako da su pučani i demokršćani reterirali u odnosu na svoje prijašnje pozicije. Dapače, neugodno su nas iznenadili kada su u posljednji trenutak izišli s alternativnom rezolucijom, međutim, mi smo čvrsto vjerovali da u Europskom parlamentu postoji većina koja će stati uz tekst koji smo ponudili. To se na kraju i dogodilo, a za našu rezoluciju glasalo je i dvadesetak demokršćanskih parlamentaraca. Ali i krajnja desnica je također ponudila svoju rezoluciju i da je prošao neki od ova dva prijedloga, naš dokument bi propao.

Jeste li tražili ukidanje prigovora savjesti, što vam predbacuju konzervativci?

- Ma kakvi. Tko god test čita s razumijevanjem, može vidjeti da gotovo u prvoj rečenici podržavamo pravo na prigovor savjesti i nigdje u tekstu ne zahtijevamo zabranu. Ono što zahtijevamo jest da pacijentice imaju pravo na zaštitu i to se apsolutno mora poštovati. Dakle, ako neki liječnici imaju prigovor savjesti, zdravstveni sustav mora pacijentici osigurati da joj netko obavi pobačaj. To je naša jasna pozicija. Kada su naši protivnici shvatili da su ostali bez argumenata, uhvatili su se izjave izvjestitelja Freda Matića o njegovu političkom stavu o ovom problemu. To je bila prljava kampanja, međutim, nije uspjela.

Isto tako su vas napali da pokušavate ukinuti zabranu pobačaja u čitavoj Europskoj uniji?

- Gledajte, naš stav je jasan, a glasi: svaka žena treba imati pravo na pobačaj, ali ovom rezolucijom se ništa ne zabranjuje niti zapovijeda državama-članicama. Brojke jasno pokazuju da, tamo gdje postoje, zabrane ne smanjuje broj pobačaja nego se gura te žene u ilegalnu sferu pa obavljaju pobačaje koji su opasni za njihove živote i zdravlje. To je strašno i nedopustivo. Podjednako je loše i to što neke države u kojima je pobačaj dopušten čine sve da ga otežaju pa uvode nekakva razdoblja u kojima žene mogu odustati ili obvezne konzultacije sa stručnjacima. Na taj se način pokušava otežati pristup pravu na pobačaj, a to je nedopustivo.

To je slučaj i s Hrvatskom.

- U Hrvatskoj je najveći problem rasprostranjeno pozivanje na priziv savjesti. Ovdje postoje institucije u kojima nitko ne obavlja takve zahvate, iako u Hrvatskoj imamo sustav javnog zdravstva, što znači da poreze kojima se financira zdravstvo plaćaju i obveznici koji podržavaju pravo žene na pobačaj. A kada traže tu uslugu, ne mogu je dobiti.

Što su onda stanovnice Europske unije postigle zahvaljujući vašoj rezoluciji?

- Dobile su jasnu i nedvosmislenu poruku da Europski parlament neće tolerirati kršenje ljudskih i svih ostalih stečenih prava. To je jako važan politički stav. Meni osobno jako puno znače poruke koje posljednjih dana stižu u naš ured, a u kojima piše "hvala jer ste nam pokazali da postoji nada". Ženska prava postoje i nitko ih ne smije ugrožavati, a sada smo ovom rezolucijom poslali poziv zemljama-članicama EU da se još snažnije angažiraju u ovom području. Ovo je granica koja se ne smije prijeći.

Biografija: Magistra politike koja se 2015. učlanila u SDP

Mateja Medlobi je magistra socijalne politike zaposlena na poziciji akreditirane parlamentarne asistentice u uredu zastupnika Matića u Bruxellesu. Područja interesa i ekspertize su joj europska socijalna politika s fokusom na rodnu ravnopravnost i obrazovne procese.

Ta se Varaždinka 2015. učlanila u SDP, a u jednom od rijetkih javnih nastupa objasnila je da je "u politici privlači mogućnost djelovanja".

"Smatram da kroz politiku imamo puno kanala gdje možemo mijenjati stvari koje želimo mijenjati, od lokalne razine prema gore", izjavila je.

Maja Sever, poznata HTV-ova novinarka, dobro je poznaje: - Mateju sam upoznala dok je radila u Volonterskom centru Zagreb, odmah smo kliknule i od tada surađujemo. Kada smo prije tri godine u 'Nedjeljom u 2' objavili prilog o teškom životu na Baniji, odmah me nazvala i rekla - hajdemo nekako pomoći ljudima. Tada smo se povezale s Brankom, pokrenule Ljude za ljude i od tada nema dana da se ne dopisujemo, planiramo. Ona je pametna, hrabra i odvažna žena - kaže Maja Sever.

EU ne može poništiti odluku o zabrani pobačaja, ali ih poziva da bolje reguliraju

Dugoočekivana Rezolucija o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u Europskoj uniji usvojena je u četvrtak u Europskom parlamentu. Izvjestitelj Europskog parlamenta bio je zastupnik Predrag Fred Matić, a tekst je usvojen sa 378 glasova za.

Ova rezolucija prva je u području seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja u posljednjih deset godina. Matićeva rezolucija naišla je na snažan otpor desnih i konzervativnih snaga u EU i Hrvatskoj, a napadi su se najčešće svodili na dvije teze: tvrdilo se da se rezolucijom pokušavaju nametati pravila nacionalnim zakonodavstvima, primjerice da države kao Malta ili Poljska moraju ukinuti zabranu abortusa, te da sadrži pokušaj zabrane instituta priziva savjesti.

Iako su Matić i njegovi suradnici javno demantirali optužbe, one su se "uhvatile" u javnosti. Kako bismo izbjegli svrstavanje, odlučili smo prenijeti što sadrži Rezolucija u dijelovima koji su navodno sporni. Prema prvoj optužbi, Europski parlament ovom rezolucijom prekoračuje svoje ovlasti jer se bavi pitanjima kao što su zdravlje, spolni odgoj i reprodukcija, kao i pobačaj i obrazovanje, koja su u zakonodavnoj nadležnosti država članica. Pojednostavljeno, europski birokrati žele odlučivati o životu u zemljama EU, umjesto tamošnjih građana.

Ali, već u prvoj točki Rezolucije piše da se "u skladu s načelom supsidijarnosti i nacionalnim nadležnostima, poziva države članice da zaštite prava svih osoba na donošenje vlastitih informiranih odluka o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima... kao i potrebna sredstva kako bi svima omogućile ostvarivanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava".

Znači, jasno se naglašava da Europski parlament niti može, niti ima ovlasti državama članicama poništiti odluku o zabrani pobačaja ili medicinski potpomognute oplodnje, ali ih se poziva da spomenuto područje bolje reguliraju. Druga najteža optužba glasila je da se Rezolucijom pokušava zabraniti priziv savjesti medicinskog osoblja koje se protivi abortusima i MPO-u. U rezoluciji o tome piše u člancima 36, 37 i 38, gdje se navodi:

"(Rezolucija) uviđa da prigovor savjesti otežava i pristup zdravstvenim pregledima tijekom trudnoće, što nije samo povreda prava žena na informacije o stanju fetusa, nego u mnogim slučajevima i sprečava uspješno liječenje djeteta tijekom trudnoće ili neposredno po rođenju; poziva države članice da provedu učinkovite regulatorne mjere i mjere provedbe kojima se osigurava da prigovor 'savjesti' ne ugrožava pravodoban pristup žena skrbi povezanoj sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem".

Znači i ovdje se ne zabranjuje, nego "poziva" članice da ženama osiguraju mogućnost zahvata.

(Robert Bajruši)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:24