BLISKA HDZ-u?

ŽELJKA MARKIĆ ODBILA ODGOVORITI IMA LI POLITIČKIH AMBICIJA 'Nastavljam rad u Inicijativi'

 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Kordinator pravnog tima Građanske inicijative "U ime obitelji" Krešimir Planinić istaknuo je danas kako ga raduje da je referendumska odluka postala obvezatna, da je Ustav promijenjen i da je definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca dobila legitimitet posebnosti u vremenima različitosti.

Planinić je na konferenciji za novinare ustvrdio kako se zalažu za poštivanje različitosti i da se ne sprječava ni na koji način osobni izbor i način života niti sloboda.

Upitan o pozivu za preispitvanje zakona o životnom partnerstvu, koji je u javnoj raspravi, nakon što je održan referendum o ustavnoj definiciji braka Planinić je preporučio svakome dobre volje da pročita taj zakon i vide što o tome kažu stručnjaci za obiteljsko pravo. Upitao je zašto se odjednom pod drugim pojmovima praktično uvodi posvojenje. Na to upućujemo i samo usmjeravamo, ništa više i ništa manje, rekao je Planinić dodavši kako im je jasan pravni doseg referenduma.

Legitimno je da se raspravlja o tim pravima na legitiman način kao što smo mi učinili u referendumskom postupku, a drugo je što će iznjedriti javna rasprava, rekao je Planinić.

Javna rasprava o zakonu o životnom partnerstvu traje do sutra 6. prosinca i pozivamo da se u nju uključe svi zainteresirani i da prepoznaju što je u tom zakonu pokušaj nametanja atributa braka jednoj drugoj različitoj zajednici. To je naš poziv javnosti, rekao je Planinić.

Kada se postavlja pitanje postoji li šira poruka u referendumskom izjašnjavanju naroda i sam predsjednik Republike je rekao da se šalje moralna i politčka poruka, a ako je želite tumačiti ispravno vjerujem da će svatko shvatiti širu sadržajnu pouku, kazao je Planinić.

Upitan o sljedećim potezima inicijative Planinić je odgovorio da dovršavaju analizu provedenog referendumskog postupka te iskazuju zahvalnost i planiraju susrete s građanima i predstavnicima političkih stranaka koji su ih podržali.

Članica organizacijskog odbora Građanske inicijative "U ime obitelji" Željka Markić upitana ima li političkih ambicija, jer kako prenosi jedan internetski portal HDZ bi joj mogao ponuditi mjesto na listi na izborima za Europski parlament, odgovorila je kako ne komentira nevjerodostojne izvore te da nastavlja rad u okviru inicijative.

Markić je zahvalila svima koji su ih podržali na referendumu glasujući za ustavnu definiciju braka kao životne zajednice muškarca i žene, volonterima, koordinatorima, građanskim udrugama, političkim strankama, vjerskim zajednicama, donatorima, javnim osobama koje su se usudile suprotstaviti kampanji protiv. Također je zahvalila i Europskom rabinskom centru koji je osudio povlačenje paralela između nacizma i djelovanja udruge "U ime obitelji", a time uvrijedilo i žrtve nacizma.

Markić je zahvalila i medijima koji su objektivno i nepristrano izvještavali. Izlaznost od 38 posto na referendumu o ustavnoj definiciji braka samo je pet posto manja nego na referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju za koji je postojao visoki stupanj konsenzusa i prethodila mu je višemjesečna kampanja pa dvotrećinsku potporu smatramo izuzetno dobrim rezultatom, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 20:06