JAČI OD MANHATTANA

Želite kupiti kućicu u Polačama? Nema problema, ako imate 58.823 eura za kvadrat!

Javnost se itekako zainteresirala za objekt koji se prodaje za 2 milijuna eura

Kompleks stare rimske palače u Polačama

 Privatna Arhiva/

Sjednice Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije redovito ‘začine’ završne točke o ponudi prvokupa nekretnina s oznakom zaštićenog kulturnog dobra. Jedna takva nalazi se na Mljetu, u katastarskoj općini Goveđari, a od konkurencije je odskočila vrtoglavom cijenom od 2 milijuna eura za tek 34 četvorna metra površine!

image

Rimska palača u Polačama

Bozidar Vukicevic/cropix/

Županijski vijećnici očekivano nisu prihvatili ponudu vlasnika Ivana Nodila da se stojna kuća na antičkom lokalitetu u Polačama proda Županiji, no javnost se itekako zainteresirala za objekt koji se, po najgrubljem izračunu, kupcima nudi za nevjerojatnih 58.823 eura po kvadratu! Cijena od koje bi se za glavu uhvatili i na poslovično skupom Manhattanu, kažu promatrači.

Pokušao otvoriti obrt, ali...

Do prodavatelja, 37-godišnjeg Mljećanina došli smo brzo, a on je za Dubrovački vjesnik rado iznio svoju stranu priče:

- Prvo, ne radi se ovdje o 43 kvadrata, nego su u ponudu uključeni i drugi dijelovi kuće. Sve skupa oko 250 kvadrata ako zbrojimo tri etaže po 43 četvorna metra, plus 2 prostora koja su mi još neucrtana zbog, reći ću otvoreno, kamatarenja konzervatora. Ja sam čovjek koji bi želio ostati živjeti na otoku, ali sam prinuđen otići. Pokušavam otvoriti obrt, komunalci traže neke nemoguće tehničke uvjete, ne daju mi raditi. Obnovu fasada sam s njima dogovorio, kuću legalizirao, izradio projekt za apartmane, sve u skladu s uputama konzervatora. Ovi dubrovački su bili susretljivi, ali su u Zagrebu napravili problem. Počeli su tražiti neke specijalne uvjete, stalno nove i nove, kao da smo restoran u srcu Dubrovnika – negoduje Ivan Nodilo.

image

Ivo Nodilo s Mljeta zaratio je s konzervatorima

Privatni Arhiv/

On bi, kaže, bez problema odustao od namjeravane prodaje djedovine, samo da institucije pokažu malo više fleksibilnosti i puste ga da kuću u Polačama uredi i privede svrsi.

Skupi dron

- Radim u Nacionalnom parku Mljet, veliki sam ljubitelj prirode i baštine, budite sigurni da ni jedno ni drugo ničim ne bih ugrozio. Hoću legalno raditi, baviti se turizmom i ugostiteljstvom, a ne devastirati i kršiti zakone. Pitam se kako su susjedi mogli raditi po kućama na kulturnom dobru svakakve intervencije, a samo se mene stopira?! – ogorčen je Ivan koji je, kaže, s konzervatorima prekinuo svaku komunikaciju.

image

Novogradnja u kompleksu stare rimske palače u Polačama

Privatni Arhiv/

- Učinio sam to kad su mi tražili otvore od drva ariša s 2 posto vlage i dvostruko staklo iza, sa nekakvom ispunom plina. Baš su stari Rimljani imali ispunu plina! Po tome ispada da svaki otvor košta 15 tisuća kuna, a plaća 4! - negoduje Ivo i dodaje kako se sa strukom posvađao zbog još jedne stvari.

- Doveli su u Polače lika da dronom snima neki zid. Za 10 minuta posla htio mi je naplatit 15 tisuća kuna. Znači, oni su platili tog lika da snimi zid što je njima trebalo, a to su naveli k’o pomoć meni - tvrdi sugovornik Dubrovačkog vjesnika i napominje kako prema konzervatorima ima potraživanja i za sufinanciranje troškova fasade, bakrenih oluka i slično.

image

Materijal za prvokup koji su razmatrali županijski vijećnici

Screenshot/

Na prozivke Mljećanina Ivana Nodila, iz Ministarstva kulture i medija stiže decidiran odgovor:

- Slijedom Vaših pitanja koja se temelje na navodima vlasnika stambene građevine (kat. čest. zgr. 39/4 k.o. Goveđari) a koja je podignuta unutar antičke palače u Polačama, djelomično koristeći njene izvorne arhitektonske strukture, obavještavamo Vas da je građevina zaštićena kao kulturno dobro u sklopu cjeline Arheološke zone Polače, zona “A” (potpuna zaštita povijesnih struktura), upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z-2529.

Stoga je sve zahvate i aktivnosti unutar zaštićene arheološke cjeline, pa tako i na nekretninama u vlasništvu gospodina Ivana Nodila, potrebno uskladiti s odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara – navodi se u odgovoru glasnogovornice Ministarstva Renate Margaretić Urlić.

Izgrađena za cara Augusta

Poviješću rimske palače na Mljetu, poznatoj i po latinskom nazivu Oppidum Melitae, svojedobno se iscrpno bavila arheologinja Mirjana Sanader, supruga bivšeg premijera Iva Sanadera.

U djelu ‘Antički gradovi u Hrvatskoj‘ objavljenom 2004. u izdanju Školske knjige Zagreb, Sanader navodi kako je rimska palača u Polačama zapravo naziv za fortifikacijsku cjelinu, koja se sastoji od antičke palače, termi, dviju ranokršćanskih bazilika, arsenala, skladišta za galije i ostataka gatova (danas pod morem).

- Ni danas se točno ne zna kad je palača izgrađena, ali nema sumnje da je prvi posjed dao izgraditi car August, nakon što je zauzeo Mljet. Tokom vremena, izgrađen je palacij u kojem je stolovao rimski namjesnik za područje Mljeta. Palača je podignuta zbog zaštite rimskih strateških interesa: zaljev je bio siguran od vjetra, izvor pitke vode je bio niti pedeset metara od mora – tumači autorica.

- Doseljavanjem prvih stanovnika iz Babinog Polja u Polače, članovi obitelji Nodilo i Dabelić nailaze na dobro očuvane dijelove palače uz koju počinju graditi svoje kuće, obilno koristeći pravilno kamenje obližnjih ranokršćanskih bazilika... te glavni zid palače.

Palača je jedan od najznačajnijih spomenika rimskog razdoblja, a ubraja se među najmonumentalnije spomenike na našoj obali Jadrana – napisala je Mirjana Sanader.

Načelnik Market: Imamo ideju za Polače...

Što misli o Nodilovoj ponudi prvokupa famozna 34 kvadrata u Polačama, pitali smo mljetskog načelnika Điva Marketa koji ističe:

- To su kuće domicilnog stanovništva u staroj jezgri Polača koje se drže rimske palače. Prvi stanovnici gradili su kuće tik do palače, imali su tako praktički već jedan zid gotov. Mi u Općini razmišljamo o tome da Ministarstvu kulture i medija i Nacionalnom parku Mljet predložimo da se po realnoj cijeni objekti prodaju, a stanovništvo iseli s rubnih dijelova rimske palače, nakon Dioklecijanove druge po veličini na našem Jadranu. Izvorni kompleks bi se tada stavio pod zaštitu, a ljudima bi bilo bitno dobiti odgovarajuće zamjenske parcele za gradnju kuća, također na području Polača. Pri tom bi mogla pomoći i država, mnogo je parcela u tom dijelu državno vlasništvo, istina u povratu Crkvi, ali sam siguran da bi se mogao postići nekakav dogovor. Ljudima iz Polača korijeni su tu unatrag 300 godina, naravno da ne žele otići iz mjesta, ali bi se izvjesno iselili s jedne na drugu obližnju parcelu ako bi im se ponudili povoljni uvjeti – iznio je ideju mljetski načelnik Đivo Market.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 01:39