MINISTRICA VUČKOVIĆ

‘Želim cvjećarima poslati poruku da će sve biti ugovoreno i isplaćeno u najkraćem mogućem roku‘

Vuković je kazala da se organizira savjetodavna potpora na terenu kako bi se riješile moguće administrativne dvojbe poljoprivrednika
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sastala se u srijedu u Velikom Bukovcu s poljoprivrednim proizvođačima, cvjećarima, koji su u svibnju pretrpjeli veliku štetu te je najavila pomoć u najkraćemu mogućem roku, dodajući da se na trenu organizira savjetodavna potpora.

Ministrica Vučković bila je na radnom sastanku s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom te s načelnicima općina Velikog i Malog Bukovca Franjom Vrbanićem i Darkom Markovićem, a nakon toga i s cvjećarima. Rekla je da se organizira savjetodavna potpora na terenu kako bi se riješile moguće administrativne dvojbe poljoprivrednika.

„Opterećeni su nesretnim događajem, elementarnom nepogodom, razmišljanju o svojoj budućnosti, opstanku u kratkom roku i likvidnosti. Naša savjetodavna služba nastoji ih uvjeriti da neće imati problema, da se ne smije odustati i da će svatko od njih imati svojeg osobnog savjetnika“, rekla je Vučković.

„Čim je to bilo moguće, objavili smo natječaj iz mjere 5 Programa ruralnog razvoja koji se odnosi na financiranje obnove poljoprivrednog potencijala, odnosno na potrebne investicije. Također, u suradnji sa županijama, donijeli smo prve potrebne odluke koje se odnose na financiranje izgubljenog ovogodišnjeg prihoda“, rekla je. Dodala je da se moraju pričekati konačni upisi u registre šteta, a krajnji rok za upis svih šteta i indikativne procjene rasporeda po županijama je 5. kolovoza.

„Programi su pripremljeni. Želim još jednom cvjećarima i poljoprivrednicima poslati poruku da će sve biti ugovoreno i isplaćeno u najkraćem mogućem roku“, izjavila je.

Varaždinski župan rekao je da je ukupna šteta u elementarnoj nepogodi 25. svibnja na području dvaju gradova i osam općina te onoj 17. lipnja na području općine Cestice 58 milijuna kuna.

„Županija je dosad pomogla plaćanjem troškova vještaka, da se pomogne svim oštećenima da što kvalitetnije, brže i bolje pripreme dokumentaciju koja je potrebna da bi došli do odštete. Platili smo i trošak zbrinjavanja slomljenog stakla, plastike i najlona na predviđene deponije“, rekao je Stričak.

U dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede, odluku o potporama male vrijednosti najavio je za sljedeću sjednicu Županijske skupštine 20. srpnja.

Načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić podsjetio je da su u šest tjedana nakon tuče imali sedam radnih sastanaka i desetak sastanaka povjerenstva za procjenu šteta. Odrađen je dobar posao koji treba kapitalizirati i ljudima isplatiti štetu za ono što je stradalo, poručio je.

Načelnik Malog Bukovca Darko Marković dodao je da su s poljoprivrednicima u vezi s prijavom štete intenzivno radili i djelatnici općina te LAG-a Izvor kako bi poljoprivrednici dobili cjelokupnu podršku za prijavu štete na natječaje ministarstva i županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:40