VEČERA S MICHELOM

Zelenski je rekao da Balkanu prijeti rat, reagirao i Plenković: ‘Može biti žarišta u susjedstvu‘

Plenković u Zagrebu ugostio Charlesa Michela, Giorgiu Meloni, Roberta Abela i Mateusza Morawieckog

Charles Michel i Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Zapadni Balkan će biti sigurniji samo proširenjem Europske unije, rekli su u četvrtak premijer Andrej Plenković i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao kako Rusija planira pokrenuti rat dviju država u toj regiji.

Zelenski je u četvrtak u razgovoru s afričkim novinarima rekao da Moskva nakon rata na Bliskom istoku planira započeti rat između dviju država i na Balkanu te da Kijev ima „informacije” o tome.

image

Charles Michel i Andrej Plenković

Ranko Suvar/Cropix

Plenković je kazao da takvih žarišta u neposrednom susjedstvu Hrvatske „nažalost može biti više” te da ne može „dešifrirati” na što je ukrajinski šef države točno mislio.

„Samo čvrsto sidrenje zemalja u našem susjedstvu u europski proces jamči mir i sigurnost”, rekao je Plenković, istaknuvši da Hrvatska stoga čini maksimalne napore da se međunarodna zajednica angažira na zapadnom Balkanu.

„Zadnje što EU treba je još jedna kriza, još neki rat, još jedno žarište”, zaključio je Plenković.

image

Charles Michel i Andrej Plenković

Ranko Suvar/Cropix

Michel, koji boravi u Zagrebu povodom radnog sastanka o novom Strateškom programu EU-a, komentirao je izjavu Zelenskog riječima da će proširenje Europsku uniju učiniti „sigurnijom i prosperitetnijom” te da se ne može odbaciti da će druge države poput Rusije to pokušati poremetiti.

Nakon susreta Michela i Plenkovića u Zagreb na radnu večeru stižu i talijanska premijerka Giorgia Meloni, malteški premijer Robert Abela i poljski premijer Mateusz Morawiecki.

image

Charles Michel i Andrej Plenković

Ranko Suvar/Cropix

Hrvatska protiv ukidanja jednoglasnosti

Hrvatska se protivi ukidanju jednoglasnosti u donošenju strateški važnih europskih odluka, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković, dok je njegov gost, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, kazao kako to načelo čuva jedinstvo EU-a.

Europsko vijeće odlučuje jednoglasno, a Vijeće Europske unije se tim načelom koristi pri donošenju odluka o nizu “osjetljivih” pitanja poput vanjske i sigurnosne politike, financija, dijela odredbi u pravosuđu i unutarnjim poslovima, članstva u EU-u i drugih.

Unutar Europske unije traju rasprave treba li se jednoglasnost zamijeniti kvalificiranom većinom kako bi se odlučivanje saveza ubrzalo, no tome se protivi niz država.

Plenković je u četvrtak, na konferenciji za medije s Michelom, rekao da Hrvatska “nije za to”.

“Smatramo da smo u boljoj poziciji, u nekakvim potencijalnim situacijama, zaštiti nacionalne interese ukoliko pravilo jednoglasnosti postoji”, rekao je.

Michel je kazao kako je riječ o “jako važnom alatu koji osigurava da ostanemo ujedinjeni” te da je to funkcioniralo u donošenju odluka tijekom kriza poput pandemije koronavirusa ili rata u Ukrajini.

Predsjednik Europskog vijeća istaknuo je da je “jako oprezan po tom pitanju”, ali da EU mora pronaći “pravu ravnotežu između jedinstva i brzog odlučivanja”.

Natuknuo je da bi reforma odlučivanja mogla ići ne u smjeru kvalificirane većine, nego protiv zloupotrebe veta.

Michel je u Zagreb stigao na jednu od četiri neformalne večere, uz Pariz, Berlin i Kopenhagen, na kojima će se “otvoreno i diskretno” razgovarati o europskim temama, s naglaskom na reviziju proračuna i novi strateški program EU-a.

Michel je u Banskim dvorima rekao kako je EU trenutno suočen s tri šoka – klimatskim i tehnološkim promjenama te ugrozama za multilateralni poredak temeljen na pravilima.

Naglasio je potrebu jačanja europskog suvereniteta, kroz osnaživanje ekonomskih temelja EU-a te njene sigurnosne arhitekture.

Charles Michel je kazao da se susret u četvrtak održava u vrijeme dok je proširenje „visoko na agendi” EU-a, kazavši da je ono ulaganje u mir i blagostanje kontinenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:08