DRAMATIČAN GOVOR

Zelenski direktno prozvao Nijemce: ‘Sagradili ste zid oko Ukrajine i isporučili nas Rusiji‘

Ukrajinski predsjednik je rekao kako su ruske bombe i rakete do sada ubile tisuće civila

Obraćanje ukrajinskog predsjednika njemačkom Bundestagu

 Tobias Schwarz/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u obraćanju Bundestagu u četvrtak još jednom apelirao na Njemačku da jače podrži Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije te od Njemačke zatražio da preuzme vodeću ulogu.

"Ljudi u Ukrajini žele živjeti slobodno i ne žele se pokoriti nekoj drugoj zemlji", rekao je Volodimir Zelenski obraćajući se zastupnicima Bundestaga preko video-linka.

On je rekao kako se u Europi ne smije dopustiti ponovno uništenje jednog naroda. Spomenuo je mjesto Babin Jar gdje su njemački vojnici 1941. počinili jedan od najvećih pokolja Židova u Drugom svjetskom ratu. Tamo je, kako je rekao Zelenski, prije nekoliko dana jednu obitelj koja je došla odati počast, ubila ruska raketa.

Zelenski je tijekom svog 20-minutnog govora optužio Njemačku da je oko Ukrajine "sagradila zid" kojim je zemlju izolirala i "isporučila Rusiji". On je pritom naveo činjenicu da je Njemačka dugo vremena ustrajala na ostvarenju projekta plinovoda Sjeverni tok 2.

Zelenski je rekao kako stavom Njemačke da jače ne podrži Ukrajinu taj zid "svakim danom biva sve deblji".

"Dragi kancelaru (Olaf) Scholz, srušite taj zid. Dajte Njemačkoj vodeću ulogu koju ona i zaslužuje", rekao je Zelenski aludirajući na povijesni govor američkog predsjednika Ronalda Reagana koji je od Mihaila Gorbačova zatražio da sruši Berlinski zid.

Ukrajinski predsjednik je rekao kako su ruske bombe i rakete do sada ubile tisuće civila.

"Rusija bombardira i raketira sve: stambene zgrade, bolnice. Okupator je 2022. usred Europe ubio 108 djece", rekao je Zelenski.

Zastupnici Bundestaga su dugim pljeskom ispratili govor ukrajinskog predsjednika a potpredsjednica Bundestaga Kathrin Goering-Eckard je Ukrajini zajamčila punu podršku.

Zelenski se već prije putem video linka obratio parlamentima SAD-a, Kanade i Velike Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:25