JASNI ZAHTJEVI

Zdravstveni sustav ponovno se trese: Nakon liječnika, i medicinske sestre najavile masovni prosvjed

Sve ovisi o sastanku koji će se održati u Ministarstvu zdravstva u petak

Anica Prašnjak

 Vanesa Pandzic/Cropix

Nakon što su se liječnici dogovorili s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom Vilijem Berošem i odustali od štrajka zdravstveni sustav ponovno se trese.

Za Svjetski dan sestrinstva 12.svibnja moguć je masovni prosvjed medicinskih sestara koje traže da se i njihova prava povećaju.

No, sve ovisi o sastanku koji će se održati u Ministarstvu zdravstva u petak.

- Sestre su očajne, nezadovoljne i smatramo da se i naš problem treba riješiti. u petak imamo sastanak s ministrom pa ćemo imati više informacija - kaže Anica Prašnjak, predsjednica sindikata medicinskih sestara.

Navodi kako je u utorak održan sastanak s predstavnicima Komore medicinskih sestara i ostalim sestrinskim udrugama, te da su složni u mišljenju, kaon što su to bili i liječnici.

- Sve opcije su otvorene, od prosvjeda do štrajka za koji imamo sve osnove. ono što oni nude je povećanje plaće za tri posto što je smiješno i tužno u isto vrijeme - navodi Prašnjak.

Nadalje, pojašnjava da su jasni u stavovima i da se zna koji su njihovi zahtjevi, a to je povećanje plaće za deset posto i vođenje računa o stupnju obrazovanja. Također, smatraju da se treba urediti radno pravni status.

- Nama zbog svega pati i pacijent i medicinske sestre. Puno sestara je otišlo raditi vani, a kada imate jednu sestru na deset ili 15 nepokretnih pacijenata onda je jasno da jedna osoba ne može odgovoriti na pet zvona istodobno - kaže Prašnjak i dodaje kako su medicinske sestre i liječnici nositelji djelatnosti te da ne mogu funkcionirati jedni bez drugih.

Štrajk je, dakle, izgledan ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

Podsjetimo, prošlog tjedna je nakon razgovora premijera Plenkovića i ministra Beroša s predstavnicima pet krovnih liječničkih udruga postignut dogovor, odnosno ispunjeni su zahtjevi liječnika, te je na taj način spriječen veliki štrajk koji se trebao dogoditi u svibnju.

Dogovoreno je da se liječnicima poveća plaća, reprezentativnost je već ranije riješena, a tražili su se i konkretni datumi za ostvarenje drugih zahtjeva.

- Nastavili smo konstruktivni dijalog i prošli smo sve teme. Što se tiče koeficijenta, uredba je poslana u proceduru. Koeficijenti su u završenoj fazi dogovora, ali dali smo si i dodatni rok do 28. travnja kao zadnjeg datuma da uredba stupi na snagu. Odnosi se na izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i povećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto - kazao je nakon dogovora Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:44