RASKOL PEVECOVIH

Zdravko Pevec: Nisam znao za Višnjine tajne račune

Odvjetnici otkrivaju suprotstavljene strategije obrana uhićenih tajkuna. Našu tvrtku ne vodim već punih sedam godina, tvrdi Višnja Pevec i ogorčeno se pita: Može li netko reći zbog čega smo u pritvoru?

BJELOVAR - Višnja i Zdravko Pevec nisu krivi za kaznena djela za koja ih tereti bjelovarsko Županijsko državno odvjetništvo, suglasni su njihovi odvjetnici Marko Dumančić, koji zastupa Višnju Pevec, i Veljko Miljević, zastupnik Zdravka Peveca.

Uzimala povrat poreza

Sutra, 17. studenoga, na Županijskom sudu u Bjelovaru pod predsjedanjem Sandre Hančić, predsjednice sudskog vijeća, održat će se prva glavna rasprava u kaznenom predmetu koje je Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo protiv posrnulih bjelovarskih tajkuna.

Odvjetništvo smatra da može dokazati kako su supružnici Pevec kao odgovorne osobe tvrtke Pevec u razdoblju od 2005. do 2007. godine na privatni austrijski račun Višnje Pevec uplaćivali povrat poreza (koji je pripadao tvrtki Pevec) te tako stekli protupravnu korist od oko 3,8 milijuna kuna.

No, iz neslužbenih izvora bliskih obitelji Pevec doznaje se da bi Zdravko Pevec na sudu mogao ustvrditi kako nije znao za postojanje tog računa u Austriji.

Čuđenje iza rešetaka

Miljević tvrdi da protupravno ponašanje Zdravka Peveca uopće nije opisano u optužnom aktu jer ono što je opisano, ne predstavlja kazneno djelo, dok Dumančić izjavljuje kako navedeni austrijski račun postoji, no dodaje kako samo postojanje takvog računa ujedno ne predstavlja kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, za što se tereti Pevece.

- Višnja i Zdravko Pevec svoju su tvrtku stvorili ni iz čega, zahvaljujući svojem mukotrpnom radu, zalaganju i sposobnosti.

Oni nisu takozvani pretvorbeni tajkuni čije se bogatstvo temelji na pretvorbi nekadašnje društvene imovine i zato se Višnja pita zbog čega se nalazi u pritvoru i zbog čega je protiv nje pokrenut kazneni postupak kada je uz pomoć supruga Zdravka zajednici stvorila vrijednost od 400 milijuna eura, otvorila 4000 radnih mjesta i time zajednici učinila probitak.

Nikad u ovih desetak godina nije iz tvrtke uzimala zarađenu dobit, koja iznosi oko 300 milijuna kuna, nego je taj novac reinvestirala. Dakle, taj navodno prisvojeni novac po svojoj prirodi ulazi u dobit - objašnjava Dumančić.

Višnju i Zdravka Peveca tereti se i za štetu počinjenu državnom proračunu tijekom 2006. i 2007. godine u iznosu koji premašuje deset milijuna kuna, do kojega je došlo nakon umanjivanja porezne osnovice za obračun PDV-a i poreza na dobit.

Vodila je samo hotel

- Njihov spis ima više od 20.000 stranica, a sudsko vještačenje, koje je proveo vještak financijsko-knjigovodstvene struke, sadržano je na samo 31 stranici, pa je nedvojbeno da je takvo vještačenje nužno manjkavo i nije sveobuhvatno, što, pak, daje prostor za obranu.

Dio nalaza odnosi se na tvrtku Pevec transporti, a taj dio iz rješenja o provođenju istrage nije ušao u sastav optužnice.

Uz to, iznimno opsežno svjedočenje Nives Jambrešić, direktorice financija, u istrazi, gotovo u cijelosti ide u prilog optuženika - rekao je Miljević.

Dumančić tvrdi da se Višnju Pevec ne može smatrati krivom jer ona još od 2003. nije sudjelovala u operativnom poslovanju tvrtke, a pogotovo ne od 2005. kada je preuzela poslove vezane uz obnovu hotela Picok.

Uredno su vodili knjige

- Višnja Pevec posvetila se upravljanju njihova hotela Picok, a ne poslovanju tvrtke Pevec - ističe odvjetnik Marko Dumančić.

U trećoj točki optužnice Županijsko državno odvjetništvo tereti supružnike Pevec da su propustili voditi i čuvati poslovne knjige, onemogućivši vidljivost materijalnog i financijskog poslovanja tvrtke.

Miljević tvrdi da su optuženici Višnja i Zdravko Pevec nevini i po tom pitanju jer se u vještačenju navodi da su sve knjige, koje su se po zakonu trebale voditi, zaista i vođene.

Na glavnoj raspravi, koja se održava u srijedu, bit će ispitano dvoje svjedoka: Nives Jambrešić te Zlatko Romek, svojedobno direktor Pevec transporta.

- Tijekom istražnih radnji ispitano je 12 svjedoka, a na glavnu raspravu pozvano je samo dvoje, s time da je Zlatko Romek bio direktor tvrtke Pevec Transporti koja nije obuhvaćena optužnicom. Sve to govori u prilog (ne)utemeljenosti optužnice - zaključuje Miljević, odvjetnik Zdravka Peveca.

‘Teško mi je u pritvoru’

Višnja Pevec teško podnosi pritvor, ali ne zato što je u pritvoru loše, nego zato što tamo uopće nije trebala dospjeti, navodi njezin odvjetnik Marko Dumančić.

Pita se gdje je tu pravda jer zašto se ona nalazi u pritvoru kada postoji sumnja da je prisvojila novac vlastite tvrtke, dok istodobno po Hrvatskoj šetaju osobe koje su sumnjive da su počinile isto kazneno djelo kao i ona, ali iz tvrtki koje su dobile besplatno ili iz tvrtki u kojima su bile menadžeri.

I u njihovim je slučajevima riječ o stotinama milijuna kuna.

- Najviše je boli taj nedostatak pravičnosti u Hrvatskoj, da je kriminalac onaj tko sam stvori svoj novac, za razliku od onih koji se obogate na tuđem novcu - prenio je Dumančić Višnjine riječi.( I. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:12