FINANCIJSKI INŽENJERING

Žderiću dospjela na naplatu pretvorba Konstruktora: Optužnica koja ruši šefa Porezne uprave

Nakon gotovo dva desetljeća od pretvorbe tvrtke, njezina vlasnika tereti se za zloporabe u kojima mu je pomagao i Ivica Mladineo, tada u Nadzornom odboru

SPLIT - Skandalozna privatizacija najmoćnije dalmatinske i jedne od vodećih hrvatskih građevinskih tvrtki, splitskog Konstruktora koji je podigao stotine mostova, zgrada, hidrocentrala i tunela od Hrvatske sve do daleke Zambije, Kolumbije, Tanzanije, ni nakon desetljeća, koliko su se pravosudna tijela bavila tim slučajem, nije pala u zastaru.

Mladineo morao spriječiti

Graditeljsku putanju te tvrtke s pozamašnom domaćom i inozemnom karijerom potreslo je podizanje optužnice za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, i to protiv direktora Željka Žderića, članova Upravnog odbora Ivice Mladinea, inače aktualnog ravnatelja Porezne uprave, te Josipa Kuzmanića, Berislava Basića i Nedjeljka Ževrnje.

Premda je cijela priča oko privatizacije i poslovanja Konstruktora predmet pravosudnih tijela još od 2000., kada je prvi put protiv Žderića i još nekoliko odgovornih podnesen istražni zahtjev, Žderić je cijelo vrijeme, potpuno neometan od pravosuđa, vodio tvrtku.

Uz njegovo, za nečasne radnje optužnica navodi i ime Ivice Mladinea, šefa Porezne uprave koji je kao član Upravnog odbora morao znati što se u Konstruktoru kuha, što nikako nije smio dopustiti.

Prvi istražni zahtjev protiv Žderića splitski je Županijski sud odbio. Na tu se odluku žalilo Državno odvjetništvo i Vrhovni sud je spis koji je bio vodio sudac Slavko Lozina vratio 2005. godine u istragu.

Milijunska šteta za HFP

Željko Žderić kupio je Konstruktor za šest milijuna kuna, što je odgovaralo 1,5 milijuna maraka, iako je tvrtka imala 1900 zaposlenih i 400 građevinskih strojeva. Fond je ustvrdio daje oštećen za čak 2,7 milijuna njemačkih maraka. Mladineo je kao član Upravnog odbora također odlučivao o privatizaciji.

Konstruktor je 2000. godine bio na koljenima, izgradnja autoceste Zagreb - Split bio je spas za tu splitsku tvrtku. Postao je jedna od najmoćnijih građevinskih tvrtki. Bivši predsjednik Mesić je govorio - ministrica Dropulić daje dozvole, Jure Radić projektira, a Konstruktor gradi. O poziciji prvog čovjeka Porezne uprave koji je jedan od optuženih za nezakonitosti u pretvorbi Konstruktora.

Poslovi bez pokrića: Optužen za krivotvorine

Od Slobodne tražio 1,7 milijardi kuna

SPLIT - Za sve napise u medijima o kriminalnim radnjama oko Konstruktora Žderić je donedavno govorio da su stvaranje negativne slike i izmišljotina u vezi s tvrtkom.

Čekovi bez pokrića

Na pitanje tko je izmišljao, odgovor će dati pravosudna tijela. No, činjenica je da su Žderića, uz pretvorbene, potresale i neke druge kriminalne afere zbog kojih su i laici posumnjali u njegovu istinu, bilo da je riječ o izdavanju čekova bez pokrića u Kataru ili pak skandaloznoj libijskoj aferi.

Bio je to debakl s poslom izgradnje prometnice Al- Hisha El Jedida - Sirt u Libiji, koji je Žderić, kako je tvrdio, izgubio zbog negativnog pisanja Slobodne Dalmacije.

Novinama je prišio odštetni sudski zahtjev od rekordnih milijardu i 700 milijuna kuna.

Krivotvorio dopis iz Libije

No, problem je nastao kada je Libijska Džamahirija poručila hrvatskim pravosudnim tijelima da se Konstruktor za taj posao nije ni natjecao. Pribavio jeneistinit dopis glavnog vijeća za promet i veze te države i optužen za krivotvorenje ( mr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 09:02