NOVI VELIKI TROŠAK?

Zbog ukidanja kune mijenjaju se svi udžbenici za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola

Samo učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola dobit će ažurirane udžbenike, a ostali još neko vrijeme mješovite

Jedini koji imaju radne udžbenike koji se nabavljaju nanovo svake godine su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Upravo zato će oni odmah dobiti sve nove udžbenike

 Boris Kovacev/Cropix

Kune i lipe još će neko vrijeme biti prisutne u udžbenicima školaraca. Razlog je to što će se izmjene u postojećim udžbenicima vezane uz eure i cente provoditi postupno.

Potvrđeno je to Jutarnjem listu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je s nakladnicima školskih udžbenika postiglo dogovor o "ažuriranju udžbenika".

Kako doznajemo, od iduće školske godine u potpunosti ažurirane udžbenike i druge obrazovne materijale u kojima je kuna zamijenjena eurom dobit će samo učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.

Od petog do osmog

Učenici od petog do osmog imat će mješovite verzije udžbenika - manji dio će ih biti zamijenjen novima u kojima se umjesto kuna navode euri, ali i druge "friške" promjene vezane uz valutu, a većina učenika u Hrvatskoj još će neko vrijeme koristiti udžbenike u kojima se spominju kune. Što se tiče srednjoškolskih udžbenika, koje većinom nabavljaju roditelji, očekuje se da će stanje također biti mješovito. Iz nakladničkih krugova i Ministarstva objasnili su zašto kuni i lipi treba nešto dulje da ih se, barem kada je o školama riječ, zamijeni eurom i centom.

Ministarstvo je, naime, dalo suglasnost nakladnicima da za iduću školsku godinu minimalno ažuriraju udžbenike, i to u više predmeta u svim razredima osnovnih škola. No, to bi se ažuriranje provelo tijekom više godina.

- Grupacija nakladnika školskih udžbenika dostavila je Ministarstvu dopis u kojem moli suglasnost za usklađivanje udžbenika i drugih obrazovnih materijala bez ponovnog postupka odobrenja, a u svrhu izmjene kuna u euro, budući da se radi o minimalnim izmjenama koje ne utječu bitno na ostali sadržaj udžbenika. Svjesni smo situacije i problema s kojima će se potencijalno suočiti učenici, učitelji i nastavnici te smo dali suglasnost za minimalno ažuriranje udžbenika u više nastavnih predmeta u svim razredima i smjerovima osnovnih i srednjih škola, koje bi se provelo u dvije školske godine. Svi su nakladnici ažurirali udžbenike u kojima je to bilo nužno - potvrđuju iz Ministarstva.

U praksi bi to trebalo značiti da će u višim razredima osnovnih škola i dalje biti u uporabi udžbenici nabavljeni u razdoblju od 2019. do 2021. godine koji su u upotrebnom stanju, s obzirom na propis o tzv. nasljeđivanju udžbenika, odnosno minimalnoj uporabi od četiri godine. Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, koji jedini imaju radne udžbenike, a oni se nabavljaju nanovo svake godine, dobit će sve nove udžbenike. To znači da će ti učenici dobiti udžbenike s eurima umjesto kunama, a školske knjige za učenike od 5. do 8. razreda, koje se nasljeđuju, nabavljat će se nove samo u slučaju otpisa, odnosno kada je udžbenike zbog oštećenja nužno zamijeniti.

Sukladno naputku

Prema postojećem naputku, smatra se da je udžbenik u uporabnom, odnosno primjerenom stanju ako je cjelovit, konzistentan i čitljiv.

- Budući da se svake godine za učenike od 5. do 8. razreda dokupi prosječno 20 posto udžbenika, to znači da će od jeseni samo 20 posto učenika od 5. do 8. razreda imati udžbenike s navedenim izmjenama, a svi ostali imat će prije nabavljene udžbenike bez promjena. Godinu nakon toga novih 20 posto učenika i ovogodišnjih 20 posto, i tako nadalje, dok svi udžbenici ne budu zamijenjeni novima - tumače u MZO-u.

Pritom napominju da učitelji izvode nastavu po kurikulumu, a ne po udžbeniku te da će svi učenici, bilo da dobiju udžbenike s promjenama ili bez njih, bez ikakvih problema moći pratiti nastavu.

Oprez pri nabavi: Tko krši pravilo, može očekivati prijavu

Na pitanje što ako pojedini ravnatelji u želji da osuvremene školske udžbenike naruče nove u kojima su umjesto kuna i lipa euri i centi, premda ti udžbenici i drugi materijali nisu u kategoriji oštećenih, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja daju prilično jasno upozorenje: "Ukoliko se dogodi da neki od ravnatelja naruči i nabavi veću količinu udžbenika nego što je to potrebno te da nabavi udžbenike suprotno načinu propisanom Naputku o načinu uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala financiranih sredstvima iz državnoga proračuna, morat će svoje postupke objašnjavati nadležnim tijelima, koja će provjeriti je li i zbog čega pojedini ravnatelj škole nepotrebno oštetio državni proračun".

Drugim riječima, oprez u nabavi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:58