PETAR NINIĆ

‘Zbog stipendije me Porezna ovršila za 47.000 kn! Nisam jedini, ali ja sam odlučio progovoriti‘

Petar Ninić (34) otkriva zamke ugovora o stipendiji, a poslovna škola zbog koje naknadno plaća poreze odgovara: Nemilice smo iznenađeni

Petar Ninić

 Cropix

Na Veliki petak Petar Ninić (34) dobio je pismo Porezne uprave: u njemu je bila obavijest o ovrsi 47 tisuća kuna zbog nenamirenih poreznih obveza od stipendije koju je za MBA studij bio dobio 2014. godine od Poslovne škole Cotrugli. Radi se o priznatom stručnom poslijediplomskom studiju koji se zasniva na razvoju poslovnih vještina. Stipendija koja je pripala Niniću iznosila je 7500 eura i bila je u protuvrijednosti polovice iznosa školarine. Troškove druge polovice su podijelili on i njegov tadašnji poslodavac - Cedevita. Nakon završenog studija uručena mu je diploma, a stipendist se obvezao sudjelovati u daljnjem razvoju Poslovne škole Cotrugli.

No, dva dana uoči Uskrsa, Ninićeva sjećanja na obrazovanje u Cotrugliju postala su sumornija.

- Kako platiti porez na novac koji nikad nisi niti dobio? Ako bi to itko trebao podmiriti onda je to škola jer se radi o iznosu školarine - govori Ninić za Jutarnji. Dodaje da to nije prvi slučaj da su polaznici poslovne škole bili oporezovani zbog stipendija, a ponašanje te ustanove smatra nemoralnim.

- Iz škole su sve vrijeme naglašavali da Cotrugli dijeli stipendije. Poznati su po tome i uvijek kad ih dodijele to bude dosta popraćeno u medijima, ali prema ovome iz Porezne to uopće nisu stipendije. Sve je to nepovoljno za polaznike. Studentima se naplati porez, a oni ga izbjegnu za iznos školarine - objašnjava bivši polaznik Cotruglija, poslovne škole s centrima u Zagrebu, Beogradu, Sofiji i Ljubljani. Na njihovim internetskim stranicama stoji kako je do sada njihov studij završilo 20 generacija polaznika.

Slučaj Davora Bernardića

Poslovna škola Cotrugli već se spominjala i u aferi bivšeg čelnika SDP-a Davora Bernardića. On je, naime, od te ustanove primio stipendiju od 262 tisuće kuna, a diplomom "chief executive MBA" pohvalio se 2017. na svojem Facebook profilu. Zato je zaradio prijavu Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa koje je presudilo da je stipendiju dobio jer je bio saborski zastupnik i da je stoga bio u sukobu interesa.

Iako Petar Ninić poznaje Bernardića, dapače bliski su prijatelji, njegov slučaj nije vezan uz politiku. On je nakon završetka studija postao voditelj marketinga trgovačkog lanca Eurospina u Hrvatskoj, a smeta mu što sad plaća ceh samo zato se što se htio dodatno obrazovati.

image

Davor Bernardić

Marko Todorov/Cropix

- Samo sam se želio obrazovati, a najgore je što sam dobio stipendiju zbog koje sad plaćam porez. Nijedna si ustanova ne smije dopustiti da polaznik bude ovršen zbog njihove stipendije. To me obrazovanje koštalo vremena I ostalih alata nužnih za nastavu. Nevjerojatno je da plaćaš porez na obrazovanje. S ovom ovrhom si u problemu čak i s dobrom menadžerskom plaćom - konstatira Ninić.

Kaže da mu nije u potpunosti jasno kako to da je iznos poreza na dohodak i prireza skoro jednak iznosu stipendije. Prvo je pomislio da se radi o kamatama, ali ne, one su navedene posebno.

Sa školom je sklopio, uvjerava, ugovor o djelu prema kojemu je morao ispuniti svoje dužnosti kao stipendist. Uključivale su sudjelovanje u promociji škole, predlaganje novih kandidata za alumnije, mentorski i istraživački rad. Vjeruje da je baš taj ugovor podloga na temelju koje je njegova stipendija oporezovana.

Alumniji u nevoljama

Usprkos ovrsi, Petar Ninić priznaje da je školovanje u Cotrugliju imalo pozitivnog utjecaja na njegov razvoj, ali opominje da su se slične stvari događale drugim alumnijima.

- U grupama gdje komuniciraju alumniji podijelio sam svoje iskustvo i neki su se članovi javili sa sličnim situacijama. Kad bi se obratili školi, oni bi im ponudili odvjetničku pomoć. Na kraju bi im i to naplatili još 500 eura, a nekima i više. Drugi su jednostavno platili jer se nisu željeli time bakčati - iziritirano će Ninić koji je uvjeren da njegovi kolege nisu htjeli izlaziti s tim u javnost jer ne žele da njihove diplome budu uprljane financijskim zavrzlamama.

Pitamo ga zašto je onda on voljan o tome pričati.

- Odlučio sam izaći s ovime u medije jer nije pošteno prema meni, ni prema budućim generacijama - odgovara.

Obratili smo se i Poslovnoj školi Cotrugli. Tamo su nam odgovorili da je i prije bilo slučajeva da su stipendisti dobili rješenja o poreznim dugovima. Suprotno Ninićevim navodima oni tvrde da su tim alumnijima platili odvjetnika o vlastitom trošku. Ističu da ih je takvo rješenje iznenadilo.

Nemilice iznenađeni

- Polazeći od naših najviših standarda etičnosti poslovanja nemilice smo iznenađeni predmetnim poreznim slučajem. Držeći se i svih zakonskih propisa u vezi obračunavanja poreza na dohodak nas kao isplatitelja dohotka u cijelosti nam je nejasno zbog kojih razloga je u konkretnom slučaju utvrđen porez na dohodak primatelju edukacije. Naime, radi se o tome da je dotični gospodin, putem svog tadašnjeg poslodavca, u 2014. godini zaključio Ugovor o edukaciji, a na nagradnom natječaju ostvario je nagradu koja zapravo predstavlja 50 posto popusta na cijenu edukacije tog programa. Zbog terminologije naše djelatnosti korišten je u ugovoru izraz stipendijski popust - napisali su u svojem odgovoru iz Cotruglija.

Napominju kako smatraju da ne postoji osnova prema kojoj bi itko trebao platiti porez na iznos popusta i da je natječaj proveden sukladno pravilima Zakona o porezu na dohodak. Citirali su i zakonsku odredbu za koju smatraju da dokazuje kako je tako nešto neosnovano.

image

Zgrada Porezne uprave

Damir Krajac/Cropix

- To je izričito propisano člankom 9. stavkom 2.: " primici za koje fizičke osobe ne pružaju tržišne protuusluge i to u točki 2.6.: je navedeno kao nagrade na nagradnim natječajima. propisano člankom 32. - argumentiraju.

Tražili smo ih i objašnjenje o ugovoru o djelu koji je stipendist s njima potpisao, ali iz njihova odgovora proizlazi kako se nije radilo o takvom ugovoru, nego o ugovoru o edukaciji.

- Ugovor o edukaciji koji navodite potpisan je s pravnom osobom u kojoj je gospodin tada bio zaposlen. Prema ugovoru Polaznik je bio dužan pridržavati se standarda i pravila vezanih uz edukacijski program, biti ambasador škole, promovirati Cotrugli vrijednosti kroz svoja akademska i poslovna dostignuća i etičko ponašanje, te u istom nema elemenata ugovora o djelu - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:02