TKO JE SVE POŠTEĐEN?

ZBOG PERKOVIĆA U ZATVOR NE IDU NI SILOVATELJI, PEDOFILI I DILERI DROGE Opća amnestija kriminalaca

Svi hrvatski državljani koji su počinili kazneno djelo u članicama EU prije 7. kolovoza 2002. neće biti izručeni
 CROPIX

Koja je razlika između Sabine A., 28-godišnje majke troje djece iz Zagreba, i K. R., koji također živi u Zagrebu? Oboje traži austrijska policija. Oboje se u toj zemlji terete za prijevaru. Austrijanci su za oboma raspisali europske uhidbene naloge. Međutim, dok K. R. i dalje uživa u sigurnosti zagrebačkog doma, Sabina A. sjedi u zatvoru u Remetincu i već ima “kartu u jednom smjeru”. Čeka izručenje Austriji.

Razlika među njima dvoma samo je u datumu koji je naznačen u hrvatskom zakonu vezanom za europski uhidbeni nalog, odnosno njegovim izmjenama donesenima uoči ulaska Hrvatske u EU. A to je da Hrvatska neće izručiti svoje državljane ako se radi o djelima počinjenima prije 7. kolovoza 2002. godine. Riječ je o zakonu kolokvijalno nazvanom Lex Perković, jer je njime u prvom redu spriječeno izručenje Josipa Perkovića , jednog od šefova jugoslavenske tajne službe.

Od 111 europskih naloga koje je Hrvatska zaprimila od ulaska u EU, 20-ak ih se odnosi na hrvatske državljane koji se terete za djela počinjena prije kolovoza 2002. Hrvatska policija neće ih ni privoditi. Još tri naloga neće biti izvršena. To su nalozi protiv Perkovića i njegovih nekadašnjih kolega u Službi državne sigurnosti SFRJ Zdravka Mustača i Ivana Lasića. Perković i Mustač žive u Zagrebu i okolici, a Lasić najvjerojatnije živi u Mostaru.

ONI NEĆE BITI IZRUČENI:

1. Ubojica iz Slovenije

Hrvatski državljanin O. H. okrivljen je u Sloveniji zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom. Slovenci su raspisali europski uhidbeni nalog, ali hrvatska policija, jer se radi o djelu prije 2002., nije postupala, iako O. H. živi na poznatoj adresi u RH.

2. Pedofil u bijegu

Muškarac osumnjičen za pedofiliju, hrvatski i slovenski državljanin M. M., nije se pouzdao u hrvatsko zakonodavstvo. Napustio je prijavljeno boravište u RH, ali i da nije, hrvatske vlasti ne bi realizirale europski uhidbeni nalog koji su Slovenci za njim raspisali zbog kaznenih djela seksualne prirode na štetu djece i maloljetnika.

3. Trgovac drogom

Moguće uhićenje nije čekao ni D. B. iz Rijeke. I on je nestao s prijavljene adrese prije nego što je MUP zaprimio uhidbeni nalog Bugarske koja ga tereti za sudjelovanje u trgovini drogom u toj zemlji.

4. Švercer ljudima

4. Talijanske vlasti traže izručenje hrvatskog državljanina R. M. zbog počinjenja kaznenog djela šverca ljudi. No, R. M. i dalje može mirno živjeti na prijavljenoj adresi u Pazinu.

5. Austrijski varalica

Već ranije u članku spomenuti K. R., hrvatski državljanin rođen u BiH, kojega austrijske vlasti terete za kaznena djela prijevara, živi u Hrvatskoj.

6. Zagrebački prevarant

Također zbog prijevara počinjenih prije 7. kolovoza 2002. Austrijanci traže hrvatskog državljanina G. K., podrijetlom iz Mostara. On je prijavljen u Zagrebu, ali nije poznato gdje se nalazi jer tamo na živi.

7. Silovao u Njemačkoj

Još jedan hrvatski državljanin podrijetlom iz BiH, rodom iz Jajca, D. V. tražen je po europskom uhidbenom nalogu. Nijemci zahtijevaju izručenje zbog silovanja, no od toga zasad neće biti ništa iako D. V. živi na poznatoj adresi u RH.

8. Prouzročio nesreću

Riječanin J. D. prije više od deset godina izazvao je težu prometnu nesreću u Sloveniji, barem ga za to terete tamošnje vlasti, zbog čega i traže izručenje. J. D. živi na prijavljenoj adresi u Rijeci.

9. Gdje je krivotvoritelj?

Slovenci su raspisali nalog i za Varaždincem I. D. zbog optužbi za krivotvorenje novca. Nije jasno je li se I. D. “sklonio” ili je bez prijave promijenio adresu. U svakom slučaju, na kućnoj ga adresi nema.

10. Traži ga Austrija

Opet zbog prijevara, Austrijanci traže hrvatskog državljanina T. D. iz Zagreba. Prema dostupnim podacima, ni on ne živi na prijavljenoj zagrebačkoj adresi, već se navodno odselio u inozemstvo.

11. Diler droge

Hrvatski državljanin S. Ž., rođen u Prozoru u BiH, u Austriji je tražen zbog sudjelovanja u trgovini drogom. Nije poznato gdje se nalazi.

12. Uhićen u Italiji

Jedini hrvatski državljanin koji se tereti za kazneno djelo počinjeno prije kolovoza 2002., a koji bi mogao biti izručen Njemačkoj, gdje je procesuiran zbog zloporabe droge, jest R. K., inače rođen u Njemačkoj. No, uzrok tome jest što je navodno uhićen po njemačkom nalogu za vrijeme boravka u Italiji, pa spomenuta “datumska ograničenja” hrvatskog zakona ne igraju nikakvu ulogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:57