GRLIĆ RADMAN TVRDI

‘Zbog Milanovića su me zvali Finci, a švedska ministrica je bila u čudu. ‘Zar je to moguće?‘, rekla je‘

Ministar vanjskih i europskih poslova rekao je da postoje ‘velike šanse‘ da će Hrvatska iz zarobljeništva uspjeti izvući Vjekoslava Prebega

Gordan Grlić Radman

 Damir Krajac/Cropix

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je tijekom gostovanja u emisiji "Dnevnik" Nove TV da postoje "velike šanse" da će Hrvatska iz zarobljeništva uspjeti izvući Vjekoslava Prebega.

- Ulažemo diplomatske i političke napore kako bismo dočekali njegovo oslobađanje. Ovog trenutka ne mogu toliko govoriti. Poduzimamo sve što je bitno. Ja sam optimističan osobito nakon što smo vidjeli ove slike - rekao je Grlić Radman, referirajući se na razgovor koji je srpski novinar snimio sa zarobljenim Hrvatom.

- Još uvijek imamo i veleposlanstvo u Moskvi i u Ukrajini. Život hrvatskog državljanina nam je prioritet - dodao je Grlić Radman, koji je komentirao i slovensku prijetnju blokadom ulaska u Schengen.

Potpredsjednica slovenske vlade Tanja Fajon zauzima se za što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen, ali mediji pišu da to uvjetuje provedbom arbitražne odluke o granici.

- Blokada se pojavila kao jedna riječ koja se često vrti u medijskom prostoru. Uvjeren sam da ćemo sve naše odnose koji su do sada bili jako dobri, ojačati, nastaviti suradnju. Siguran sam da će se kolegica založiti za Hrvatsku u šengenskom prostoru. Jer je to u interesu Slovenije. To je u europskom duhu - rekao je Grlić Radman, dodavši da je činjenica da će hrvatski ulazak u Schengen biti najvažniji Slovencima koji ljetuju kod nas.

- Hrvatsku u šengenskom prostoru žele slovenski građani kako bi nesmetano mogli prelaziti preko hrvatske granice. Negdje oko 100.000 građana prođe, oni su najprisutniji na Jadranu - rekao je ministar.

Grlić Radman ranije je tijekom dana rekao da ga zovu kolege ministri i raspituju se o prijetnjama predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će Hrvatska Finsku i Švedsku blokirati pri pokušaju ulaska u NATO.

- Interesiraju se. Pitaju misli li predsjednik to ozbiljno i je li to hrvatska vanjska politika. Pitaju me hoćemo li doista zaustaviti pristup Finske i Švedske u NATO - dodao je ministar.

- Razgovarao sam s finskim ministrom i švedskom ministricom. Ona me nakon predsjednikovih izjava nazvala dosta zabrinuto, u čudu 'Zar je to moguće?'. Hrvatska je predana NATO savezu. Bila je jako zabrinuta - rekao je Grlić Radman za "Dnevnik" Nove TV.

Poslije im, kaže, objašnjavao da hrvatska Vlada podržava članstvo Finske i Švedske, da će uputiti u Sabor ratifikaciju i da će Sabor to prihvatiti".

Kaže da postoji mogućnost da hrvatski veleposlanik bude pozvan u Finskoj na razgovor.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država reklo je za Novu TV da podržava proširenje NATO-a i da svaka zemlja ima pravo birati svoje saveznike bez da je netko ucjenjuje.

Grlić Radman misli da je moguće da bi Milanoviću mogao biti upućen i neki poziv s američke strane.

- Sve je moguće. Idemo pričekati te sastanke sutra i prekosutra u Berlinu gdje ćemo razgovarati o tome. Prihvatio sam i poziv njemačke ministrice vanjskih poslova koja želi o tome razgovarati - rekao je ministar.

Iako se na domaćem terenu često vrijeđaju, vani hrvatski političari ne ogovaraju jedni druge. Kada su vani, štite institucije zemlje. Grlić Radman kaže da ga ne vrijeđa što ga Zoran Milanović zove Jesenjinom sa Zrinjevca.

- Ponaša se kao da je u kampanji. Nije narativ jednog predsjednika. On svojim razgovorom snižava razinu kulturnog dijaloga. I čini nam reputacijsku štetu koju mi nastojimo peglati - rekao je Grlić Radman.

Ministar je upitan i obilježavanju 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana te problemima koji su zbog toga nastupili u HDZ-u.

- Vi u Hrvatskoj imate jako puno proslava. Samo je jedna službena. I predsjednik Tuđman bi održao proslavu u Lisinskom. Predsjednik HDZ-a je Andrej Plenković. Mislim da će sutrašnja proslava biti s dignitetom. Pozvani su svi koji su koji su trebali pozvani. Prostor u Lisinskom je ograničen. A proslava će biti diljem Hrvatske. Dobro je da je više proslava. Ali samo je jedna službena - zaključio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:52