ŠKOLA U ZAGREBU

Zbog jednog učenika cijeli razred završio u samoizolaciji, ravnatelj objasnio zašto: ‘To je logično‘

Gledajući prošlu godinu, ne bi to bilo ništa neobično, no sadašnje preporuke HZJZ-a govore da za vrtićku i školsku djecu vrijede drugačije preporuke
Ilustracija
 Fotog/Tetra Images/Profimedia

Tri dana nakon početka školske godine prvašiću iz OŠ Mladost u Zagrebu potvrđen je koronavirus, zbog čega je cijelom razredu, uključujući i učiteljicu, propisana samoizolacija. Gledajući prošlu školsku godinu i upute koje su tada bile na snazi, ne bi to bilo ništa neobično, no sadašnje preporuke HZJZ-a govore da za vrtićku i školsku djecu vrijede potpuno drugačije preporuke. Naime, cilj je da čim manje djece odlazi u samoizolaciju, tako da HZJZ preporučuje da u izolaciju ne ide cijelo odjeljenje, nego samo djeca koja sjede bliz oboljelog učenika u krugu od dva metra.

Ravnatelj OŠ Mladost, Mladen Konjević, potvrdio je da je gotovo cijeli razred u samoizolaciji i kazao da tu nije ništa neobično.

- U samoizolaciji su sva djeca osim dvoje koji su koronavirus preboljeli i, prema pravilu, nisu podložni samoizolaciji. Oni će do povratka svojih kolega nastavu pohađati u drugom odjeljenju prvog razreda. Što se tiče djece koja su u samoizolaciji, imat će online nastavu sa svojom učiteljicom - pojašnjava ravnatelj Konjević. Napominje kako je riječ o prvom razredu koji ima produljeni boravak te su tako sva djeca u bliskom kontaktu.

- Oni zajedno jedu, igraju se, uče. Produljeni boravak je drugačiji od same nastave, a učenici nižih razreda ne nose masku. Stoga je logična procjena da je zaraženo dijete bilo u kontaktu sa svima ostalima i da svi idu u izolaciju - pojašnjava Konjević. Procjenu za odlazak u samoizolaciju daje epidemiolog nakon razgovora.

Inače, prema epidemiološkim mjerama koje je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a tiču se škola i vrtića predviđenoj je da u samoizolaciju može ići cijeli kolektiv (razredno odjeljenje, vrtićka grupa), samo osobe u neposrednoj blizini oboljelih u samoizolaciju (npr. učenici u susjednim klupama) ići će se provoditi pojačani nadzor zdravstvenog stanja, pojačane preventivne mjere, dobrovoljna samoizolacija.

Što će procijeniti epidemiolog ovisi o nizu faktora, tako, primjerice u uputama HZJZ-a stoji da se treba gledati
klinička slika oboljelog djeteta/djelatnika – ako je oboljelo dijete asimptomatsko, manja je šansa da je zarazilo kontakte, nego ima simptome (kašlje, kiše, šmrca, ne primjenjuje respiratornu higijenu), provjerava se udaljenost među učenicima i učenicima i nastavnicima je li provjetravana učionice te smještaj oboljelog.

U višim razredima (5.-8. razred osnovne škole i srednja škola) gleda se podatak o tome je li učenik nosio pravilno masku jer manja je šansa da će oboljeli prenijeti infekciju na ostale učenike ako je ispravno nosio masku.

Važno je i mijenjaju li djeca raspored sjedenja u razredu (zbog ovoga je nužno da škola/razrednik zna raspored sjedenja učenika, te da svaki učenik uvijek sjedi na istom mjestu pa čak i kada razredni odjel promjeni učionicu....

Iz ministarstva znanosti i obrazovanja kažu da je cilj da čim manje djece bude u samoizolaciji i da budu fizički prisutni na nastavi. Mjere HZJZ-a su tu i u njima je sve objašnjeno, no u konačnici sve ovisi o procjeni epidemiologa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:06