NAPRASNI KRAJ POSEZONE

Zbog golemih troškova hoteli se zatvaraju ranije nego ikad: ‘Tu nema matematike, ne isplati se‘

Ne stabilizira li se cijena struje, poručuju hotelijeri, upitno je i otvaranje za Uskrs
 Goran Šebelić/Cropix

Upravo kad se u Hrvatskoj nakon puno truda produljila sezona te u predsezoni i posezoni počeo pristizati značajniji broj gostiju, energetska kriza mogla bi tržište baciti tridesetak godina unatrag.

Visoke cijene električne energije, potvrđuju hotelijeri, ove i sljedeće godine uzrokovat će nikad ranije zatvaranje velikog broja hotelskih objekata, a izgledno je i da će ih tijekom zime biti otvoreno dosad najmanje jer se mnogima ne isplati raditi cijele godine.

Rapidni rast cijena energenata tako bi ove i sljedeće godine većinu hotela mogao gurnuti u zimski san s velikom neizvjesnošću hoće li biti značajnijih otvaranja prije svibnja, što je prilično problematično s obzirom na to da predsezona u Hrvatskoj uglavnom počinje za uskrsne praznike, koji će sljedeće godine biti početkom travnja.

Ekonomski neodrživo

Kako su Jutarnjem poručili iz Valamar Riviere, uz ovakvu cijenu energenata, inflaciju ostalih troškova i značajan rast troškova rada, rad objekata izvan glavne sezone već im je sada postao ekonomski neodrživ zbog čega kompanija već ove jeseni zatvara gotovo sve hotele, kampove i ljetovališta mjesec do dva ranije, a tijekom zime će od 55 objekata u Hrvatskoj, ostati otvorena samo tri: hoteli Valamar Diamant u Poreču i Valamar Sanfior u Rapcu te kamp Ježevac na Krku.

Visoki troškovi prouzročit će promjene i u načinu rada Maistre. Prema trenutačnom planu, otvorenost hotela do kraja godine bit će jednaka kao i tijekom 2019., no promjene slijede 2023. kad će tvrtka biti prisiljena skratiti broj operativnih dana.

- Sada je već izvjesno da ćemo imati značajno manje otvorenih objekata nego što je to bio slučaj prijašnjih godina - poručili su dodavši kako će sljedeća dva mjeseca u Rovinju još biti otvoreno šest hotela.

- U Vrsaru će do kraja 2022. biti otvoren kamp Porto Sole, a hotel Pineta i apartmani Riva bit će otvoreni do početka nadolazećeg mjeseca te od 22. prosinca do kraja godine. U Zagrebu će biti operativni svi hoteli u sklopu Maistrina portfelja, a u Dubrovniku zatvaramo sezonu krajem ovog mjeseca - rekli su iz Maistre.

Promjene zato ne očekuju u Bluesunu u kojem, baš kao ni 2019. godine, neće imati otvorenih hotela, no poručuju kako će im ukupni porast troškova energenata biti veći od plana za 60 posto na razini godine.

- Bluesun hoteli nastavljaju s investicijskim ciklusom, cilj je produljenje rada hotela na devet ili deset mjeseci, ali na konačnu odluku utjecat će cijena energenata - poručili su.

I u Arena Hospitality Groupu kažu da neće biti značajnijih promjena u 2023. te da planiraju postupno otvaranje hotela i kampova početkom proljeća, no navode kako će im rast cijena energenata utjecati na porast troškova cjelokupnog poslovanja.

Trenutačno na području Pule i Medulina zatvaraju dio hotela i kampova, a određeni ostaju otvoreni prema tržišnim potrebama.

Racionalni razlozi

Kako je za Jutarnji list naveo direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, situacija je takva da poslovanje za većinu hotelijera u razdoblju izvan sezone, kad se ostvaruju niže cijene, ali uz značajan rast troškova, zapravo nema matematike.

- Naprosto, ne postoje neki racionalni razlozi zašto tada držati hotele otvorenima - kratko je komentirao Ostojić.

Iz Valamara podsjećaju da su i HUT i Hrvatska udruga poslodavaca predložili da se postojeće mjere ublažavanja rasta cijene električne energije produlje do kraja 2023. godine jer bi one mogle značajno stabilizirati poslovanje sektora usred energetske krize.

- U protivnom se zbog previsokih troškova većina objekata neće moći otvoriti prije svibnja. Također, velika poduzeća, koja čine okosnicu turističkog sektora, trebala bi imati istu cijenu električne energije od 180 eura po MWh kao i mali hotelijeri jer turistički proizvod u osnovi čine pojedinačni hoteli i kampovi, a turistički sektor je sustav malih, srednjih i velikih poduzeća koja imaju visoku međuovisnost - poručuju iz Valamara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:12