14 KANDIDATA

Zbog dvije stvari svi čekaju odluku o novim sucima na Vrhovnom sudu: Jedan je i ‘slučaj franak‘

Državno sudbeno vijeće odlučuje o imenovanju dvoje sudaca

Ivica Veselić

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Državno sudbeno vijeće (DSV) u četvrtak intervjuira 14 kandidata koji su se prijavili na natječaj za dva mjesta u Građanskom odjelu Vrhovnog suda i zatim odlučuje o imenovanju dvoje sudaca. Navedeni izbor izaziva pojačanu pozornost javnosti iz najmanje dva razloga. Prvi je zbog nade korisnika konvertiranih kredita da bi dolazak dvoje novih sudaca mogao napokon razriješiti pat-poziciju koja mjesecima vlada u Građanskom odjelu Vrhovnog suda oko pitanja prava na obeštećenje korisnika kredita u švicarskim francima koji su izvršili konverziju. Građanski odjel Vrhovnog suda oko tog je pitanja, podsjetimo, podijeljen i već mjesecima ne uspijeva zauzeti pravno stajalište o tome imaju li korisnici konvertiranih kredita pravo na obeštećenje zbog nepoštene valutne klauzule i promjenjive kamatne stope koje bi bilo obvezujuće i ujednačilo sudsku praksu na nižim sudovima, na kojima rješavanje čeka tisuće pojedinačnih tužbi korisnika konvertiranih kredita protiv banaka.

Visoko na listi

Drugi razlog za pojačani interes su kontroverze koje se vezuju uz imena pojedinih kandidata na natječaju. Sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivica Veselić, koji se kandidirao za Vrhovni sud i visoko je na listi po broju bodova, bio je jedan od razloga zbog kojeg je Vrhovni sud 2017. odlučio suđenje Zdravku i Zoranu Mamiću i Damiru Vrbanoviću izmjestiti sa zagrebačkog na osječki Županijski sud kako ne bi bila dovedena u pitanje neovisnost suđenja. Osim osobnog poznanstva s optuženima, Veselić je, navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda iz 2017., i predsjednik Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza. Navedeni je sudac i danas, šest godina poslije, i dalje predsjednik Arbitražnog suda HNS-a, a na toj će dužnosti ostati do veljače 2026.

Za angažman u Arbitražnom sudu HNS-a Veselić prima redovitu mjesečnu novčanu naknadu, a iz podataka u njegovoj imovinskoj kartici za prošlu godinu, vidljivo je da je od HNS-a samo u 2022. zaradio 16.700 eura ili 1390 eura mjesečno. Budući da ga je Izvršni odbor HNS-a u veljači prošle godine izabrao na novi uzastopni mandat predsjednika Arbitražnog suda HNS-a, nije teško izračunati da će Veselić u četiri godine, od veljače 2022. do veljače 2026., zbog predsjedanja Arbitražnim sudom HNS-a od te udruge zaraditi iznos od 66.900 eura. Treba istaknuti da je Veselić sudac Arbitražnog suda HNS-a u kontinuitetu od 2008. godine, prvih nekoliko mandata kao član, a posljednjih nekoliko kao predsjednik.

Honorari HNS-a

Koliko je točno od 2008. do danas od HNS-a ukupno zaradio, Hrvatski nogometni savez već nam godinama ne želi otkriti. Početkom svibnja ove godine uputili smo žalbu povjereniku za informiranje Zoranu Pičuljanu zbog uskrate javnog podatka i zatražili da naloži HNS-u da nam dostavi tražene podatke. Premda je 11. srpnja ove godine istekao dvomjesečni zakonski rok u kojem je povjerenik za informiranje Pičuljan trebao riješiti našu žalbu, to do danas, pedeset dana od isteka zakonskog roka, nije učinio. Na pitanje zbog čega nije, iz njegova su nam ureda odgovorili kako je "predmet još u radu". Grubom, a prilično suzdržanom računicom može se pretpostaviti da je u posljednjih 15 godina od HNS-a zaradio najmanje 150.000 eura honorara, a do kraja mandata će iznositi više od 200.000 eura.

Tko se još prijavio

Ivica Veselić nije jedini kandidat za suca Vrhovnog suda oko kojeg se diže prašina. Udruga Franak uputila je otvoreno pismo DSV-u u kojem upozorava da je sutkinja Županijskog suda u Splitu Sanja Ledić, prvoplasirana po bodovima na rang-listi od 14 kandidata, upravo u slučajevima vezanim uz kredite u "švicarcu" odlučivala suprotno praksi Vrhovnog suda čija sutkinja želi postati.

Jedna od kandidatkinja, sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici, Perica Norac Kevo, koja se također javila na natječaj, široj je javnosti poznata po tome što je 2016. dok je bila sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu prihvatila SLAPP tužbu svog kolege, suca Ivana Turudića protiv Novog lista i novinara Dražena Ciglenečkog i izrekla nepravomoćnu drakonsku kaznu - da nakladnik i novinar moraju Turudiću solidarno moraju isplatiti 150.000 kuna na ime duševnih boli za izazvanih novinarskim komentarom.

Uz to, čak šestoro od čak 14 kandidata odlukom DSV-a prošle je godine privremeno raspoređeno na rad u Vrhovni sud. Iako im to nije formalna prednost, nije isključeno da će im DSV to iskustvo vrednovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:32