EU PROJEKT

Završen je 5,8 kilometara dugačak nasip uz Koranu i Mrežnicu u okolici Karlovca

Vrijednost tih radova je 49,7 milijuna kuna, a dio su većeg EU projekta


Na fotografiji: Damir Mandić, Tomislav Ćorić, Martina Furdek Hajdin i Zoran Đuroković

 Robert Fajt/Cropix

Završen je 5,8 kilometara dugačak nasip uz Koranu i Mrežnicu, u karlovačkim naseljima Logorište-Mala Švarča-Turanjski Poloj, što je dio EU projekta zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja, a u izgradnju tog nasipa uloženo gotovo 50 milijuna kuna.

Vrijednost tih radova je 49,7 milijuna kuna, a dio su većeg EU projekta „Sustav zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja“ ukupne vrijednosti od 1,7 milijardi kuna, čija će realizacija trajati do 2027. godine.

„Ova su područja rijeke plavile desetljećima. Prije pedeset godina počelo se planirati gradnju sustava obrane od poplava, ali se nije realizirao, a unatrag par godina se ovaj dio izgradio, prvenstveno zahvaljujući specijalnom zakonu ‘lex Kupa‘", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na svečanosti obilježavanja završetka radova na nasipu.

image

Tomislav Ćorić

Robert Fajt/Cropix

Izrazio je uvjerenje da će u idućih četiri ili pet godina projekt obrane od poplave i prema Ogulinu i Sisku biti u cijelosti završen te da će se na te rijeke dolaziti radi prirodnih ljepota i ugodnog vremena, ne radi poplava.

Zaštita karlovačkih naselja u tako kratkom roku ne bi bila moguća da nije bio donesen poseban Zakon o zaštiti u slivu rijeke Kupe, koji je omogućio brzo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a to je bilo moguće i zato jer je Vlada taj projekt proglasila strateškim, rekla je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Taj posao, financiran europskim novcem i obavljen u dvije godine, omogućit će građanima „prvenstveno lijepi suživot uz rijeke, jer neće više biti opasne kao što su, evidentno zbog klimatskih promjena, često znale biti posljednjih godina“, ustvrdila je Furdek Hajdin,.

Za stanovnike naselja uz taj nasip novi je početak života bez straha, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, zahvalivši svima koji su tome doprinijeli.

Generalni direktor Hrvatskih voda, koje su investitor projekta, Zoran Đuroković rekao je da je nasip vrlo kvalitetan te da građani mogu biti sigurni i to na mjestu gdje su se mnogi borili s poplavama Korane, Mrežnice i Kupe te zbog kojih je 2018. godine bio izgrađen privremeni sustav obrane od poplava duljine veće od šest kilometara, koji je izdržao dva poplavljivanja 2018. i jedno 2019. godine.

„Na području Logorišta i Male Švarče bilo je ugroženo između 300 i 500 objekata i nastala šteta bila je između 30 i 50 milijuna kuna. Ovaj nasip od 50 milijuna kuna zapravo pokazuje da se isplati ulagati u sustav obrane od poplava, jer su štete višestruko veće od investicije“, rekao je Đuroković i dodao da su sada otvorena gradilišta za radove vrijedne 230 milijuna kuna.

Radove na izgradnji nasipa izvele se karlovačke tvrtke Vodoprivreda i Aquaterm, Vodoprivreda iz Zagreba, Sokol iz Vinkovaca i Lapor iz Velike Gorice.

image
Robert Fajt/Cropix

Ćorić: Inflacija neće ugroziti ulazak Hrvatske u eurozonu

Ministar Ćorić je nakon obilaska završenog nasipa rekao da inflacija neće ugroziti ulazak Hrvatske u eurozonu, procijenivši da će se ove godine kretati između sedam i osam posto, ali da neće premašiti osam posto.

Prema zadnjim podacima DZS-a, inflacija u Hrvatskoj u ožujku je iznosila 7,3 posto na godišnjoj razini, najviše od ljetnih mjeseci 2008. godine. Vlada je danas podigla procjenu inflacije u 2022. s ranije očekivanih 3,5 na 7,8 posto.

Uz obrazloženje da je inflacija nastupila zbog eskalacije cijena niza dobara i usluga, prvenstveno energenata, Ćorić je ustvrdio da je „na vladi RH da u idućem razdoblju gospodarskim rastom i pratećim rastom plaća kompenzira ova inflacijska kretanja“.

U vezi svog odlaska iz Vlade, Ćorić je rekao da mu je ovo u Karlovcu posljednji ministarski istup, a da mu je jedan od prvih bio upravo u Karlovačkoj županiji, da će se u ovoj županiji ovog vikenda i odmarati i da se veseli povratku na Ekonomski fakultet u Zagrebu i susretu s kolegama u ponedjeljak.

image
Robert Fajt/Cropix

Ćorić je također rekao da je kao ministar ponosan, osim na izgradnju sustava obrane od poplave i na „nevjerojatan razvoj vodnokomunalne infrastrukture“, na znatan iskorak u obnovljive izvore energije, na LNG terminal, na osuvremenjivanje riječke rafinerije koja će biti uz bok najsuvremenijima u Europi, kao i na širenje mreže nacionalnih parkova i rezervata. Ustvrdio je i da se u posljednjih pet godina sa 26 posto odvajanja otpada došlo na 41 posto.

„Uz pobrojano, prošla je godina bila godina najvećeg rasta hrvatskog gospodarskog rasta u povijesti i to sve nije loš posao“, zaključio je Ćorić i dodao da se moglo i brže u svim tim sverama, ali da okolnosti nisu bile sjajne, od krize Agrokora, covida i potresa, te potom i eskalacije na tržištu energenata.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je u srijedu nakon gotovo trosatnog sastanka parlamentarne većine da će Anju Šimpragu predložiti za novu potpredsjednicu Vlade, a Davora Filipovića i Marina Piletića za ministre rada, odnosno gospodarstva, dok je ministrima na odlasku zavhalio na doprinosu.

Za Tomislava Ćorića je rekao da mu slijede neki novi poslovni izazovi, što je njihov dogovor koji traje sedam, osam mjeseci i HDZ će ga podržati za viceguvernera HNB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:58