ŠTO SVE POSJEDUJU?

Zavirili smo u imovinske kartice pobjednika izbora: Koliko su ‘teški‘ Tomašević, Puljak, Radić...

Jedino kartica Ivice Puljka još uvijek nije dostupna, no o njegovoj se imovini dosta može iščitati iz imovinske kartice Marijane Puljak
Radić, Filipović, Puljak i Tomašević
 Cropix

Četiri najveća hrvatska grada odlučila su s novim ljudima krenuti u budućnost. Iduće četiri godine tako će Zagrebom, Splitom, Rijekom i Osijekom vladati Tomislav Tomašević, Ivica Puljak, Marko Filipović i Ivan Radić. A kako bismo široj javnosti još bolje predstavili nove gradonačelnike najvećih gradova, zavirili smo u njihove imovinske kartice.

Tomašević i Radić svoje su imovinske kartice morali ispuniti kad su postali saborski zastupnici, dok je Filipović to učinio još ranije nakon što je postao zamjenik riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Jedino imovinska kartica Ivice Puljka još uvijek nije javno dostupna, no o njegovoj se imovini dosta može iščitati iz kartice Marijane Puljak, saborske zastupnice i supruge novog splitskog gradonačelnika.

Tomislav Tomašević

Novi zagrebački gradonačelnik u svojoj imovinskoj kartici navodi kako kao saborski zastupnik mjesečno zarađuje 15.955,01 kuna, dok je posao u Gradskoj skupštini Grada Zagreba do kraja zastupničkog mandata 3. svibnja obavljao volonterski. Prije nego što je zasjeo u sabornicu pet je godina radio kao voditelj programa Instituta za političku ekologiju.

Tomašević i supruga Iva Mertić Tomašević vlasnici su stana u Zagrebu od 39,62 metara kvadratnih tržišne vrijednosti oko 600.000 kuna. Posjeduju i automobil Volvo V60 iz 2015. godine vrijedan 90.000 kuna.

Što se ostalih prihoda tiče, prijavio je godišnju zastupničku naknadu u iznosu od 59.568,27 kuna. Od edukacijske djelatnosti jednokratno je uprihodio 2218,63 kune, a u rubrici 'Primici koji se ne smatraju dohotkom i primici na koje se ne plaća porez na dohodak' navodi iznos od 1500 kuna mjesečno.

image
Tomislav Tomašević i Iva Mertić Tomašević
Goran Mehkek/cropix

Gradonačelnikova supruga vlasnica je obrta OMČEK i zarađuje 7000 kuna neto. Od edukacijske djelatnosti godišnje uprihodi 6600 kuna.

Kad su subvencije u pitanju, Tomašević je prijavio gotovo 55 tisuća kuna jednokratne subvencije od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a riječ je o zadužnici zbog korištenja potpore male vrijednosti za samozapošljavanje supruge u iznosu od 54.927 kuna.

Na koncu navodi da je od 2017. godine koordinator političke stranke Zagreb je naš.

Ivica Puljak

Novi splitski gradonačelnik dosad nije bio obvezan podastrti svoju imovinsku karticu pa smo imovinsko stanje Ivice Puljka provjerili u imovinskoj kartici supruge i saborske zastupnice Marijane Puljak. Iz njezine kartice vidljivo je kako je Puljak dosad na splitskom Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje zarađivao 16.750,40 kuna mjesečno, a prijavio je i prihod u iznosu od 30 tisuća kuna godišnje od drugog dohotka te 30 tisuća kuna jednokratno kao primitka koji se ne smatraju dohotkom i primitka na koji se ne plaća porez na dohodak.

Puljak je nositelj kredita podignutog u Zagrebačkoj banci u iznosu od 76.875,93 eura s ugovorenom kamatnom stopom od 1,11 posto, najvjerojatnije u sklopu programa potpore znanstvenicima. Bračni par Puljak ima kredit i u OTP-u u iznosu od 50.000 eura te leasing u iznosu od 25.811,35 eura.

image
Ivica i Marijana Puljak
Tom Dubravec/Cropix

Vlasnici su stana u Splitu od 141,70 kvadrata, a kupili su ga prodajom imovine i zaduženjem kod banke. Imaju i 17 godina star Citroen C3 danas vrijedan pet tisuća kuna.

Marko Filipović

Novoizabrani riječki gradonačelnik Marko Filipović dosad je bio zamjenik Vojku Obersnelu i na tom je mjestu zarađivao neto plaću u iznosu od 11.968,13 kuna. Prijavio je i prihod od 5000 kuna na godišnjoj razini od, kako je naveo, kapitala.

Filipovićeva supruga radi u humanitarnoj organizaciji Arbeiter Samariter Bund South Eastern Europe za godišnju neto plaću od 88.800 kuna.

Darovnim ugovorom je dobio stan u riječkom kvartu Zamet veličine 58,50 metara kvadratnih. Tržišnu vrijednost nekretnine procjenjuje na 600 tisuća kuna.

image
Marko Filipović sa suprugom Mašom.
Matija Djanjesic/Cropix

Bračni par Filipović vlasnici su Peugeota 206 iz 2003. i Renault Meganea iz 2010. godine. Filipović ima 69 dionica HT-a te štednju od 60 tisuća eura.

Ivan Radić

Osječki gradonačelnik Ivan Radić (33) najmlađi je od četvorice novoizabranih gradonačelnika. Kao saborski zastupnik mjesečno prima 14.465,02 kuna, a prije ulaska u Sabor radio je kao manager prodaje i ugovaranja strateških projekata za tvrtku TLOCRT d.o.o.

U rubrici primici koji se ne smatraju dohotkom i primici na koje se ne plaća porez na dohodak prijavio je mjesečni prihod od 1500 kuna. Supruga Iva Kovačev Radić radi kao odvjetnica i mjesečno zarađuje 6600 kuna, a od imovine i imovinskih prava mjesečno prima 2500 kuna.

Radić ima upisano jamstvo kao obvezu prema agenciji Hamag Bicro uz navedeni 'iznos duga (početni iznos glavnice)' od sto tisuća kuna. Rok otplate je 92 mjeseca uz mjesečnu ratu od 5433 kune i povoljnu kamatnu stopu od jedan posto.

image
Ivan Radić
Vlado Kos/Cropix

Radićeva supruga je vlasnica dva stana u Osijeku koje je dobila darovnim ugovorom. Prvi je veličine 66,30 metara kvadratnih, a drugi 67,10 metara kvadratnih. Vlasnica je i Toyote Yaris iz 2017. godine vrijedne 90 tisuća kuna.

Radić ima 34 dionice Đure Đakovića, dok je supruga prijavila štednju od 23.900 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 18:40