PRIJAVA INSPEKTORATU

Zaustavljen pokušaj bespravne gradnje: ‘Nedjelovanje države potiče daljnje nepoštivanje zakona‘

Na poljoprivrednom zemljištu na cesti za Polari Austrijanac je započeo pripremu terena za postavljanje temelja građevine
 Barbara Ban

Bez obzira na veliki medijski i politički pritisak da se stane na kraj širenju bespravne gradnje u Istri, u utorak su rovinjski komunalni redari zaustavili novi pokušaj bespravne gradnje. Riječ je o poljoprivrednom zemljištu koje se nalazi na cesti za Polari, a na kojemu je austrijski državljanin započeo pripremu terena za postavljanje temelja građevine. Pokušaj bespravne gradnje je zaustavljen i prijavljen državnom inspektoratu.

- Ovo je još jedan primjer koji dokazuje kako nedjelovanje države potiče daljnje nepoštivanje zakona. Takvih će pokušaja nažalost biti i ubuduće jer nekontrolirani val ilegalne masovne bespravne gradnje ne samo da nije strogo sankcioniran od strane tijela državne uprave, već je u čak dva navrata nagrađen legalizacijom. Povrh toga svjedoci smo apsurdnih i skandaloznih izjava od strane pojedinih hrvatskih političara koji umanjuju ili čak i brane takvu praksu kršenja zakona.

image
Barbara Ban

Bespravno sagrađeni objekti ostaju i dalje prisutni u prostoru, pa čak i oni kojima je izdano Rješenje za rušenje. Time je poslana najgora moguća poruka države bespravnim graditeljima, a to je da mogu nekažnjeno kršiti hrvatske zakone te da su u odnosu na njih hrvatski građani - građani drugog reda - upozorio je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

Grad Rovinj, Istarska županija i istarski gradovi su u bezbroj navrata upozoravali na golem problem bespravne gradnje na poljoprivrednim zemljištima te diljem cijelog priobalnog pojasa. Od 2017. do danas Rovinj je podnio više od 200 prijava objekta bespravne gradnje.

Svjesni kako nadležna inspekcija raspolaže s premalim brojem službenika, Rovinj je, u suradnji s drugim jedinicama lokalne samouprave iz Istre, potpisao i deklaraciju kojom se između ostaloga od Ministarstva traži ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi kako bi se na taj način omogućilo učinkovito i beskompromisno uredovanje protiv bespravne gradnje u samom začetku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:53