NEMA KAZNENOG DJELA

Zatvoren slučaj Tržnice Rijeka, odbačena prijava protiv Obersnela! Linić: Prijavit ćemo Kosor i Grbić zbog podmetanja

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Državno odvjetništvo zatvorilo je „ slučaj riječkih tržnica “ uz zaključak kako u tom predmetu nema elemenata kaznenog djela. Puna 22 mjeseca od izbijanja afere koju je inicirala policijska uprava primorsko- goranska podizanjem kaznenih prijava protiv gradonačelnika Vojka Obersnela te još tri osobe za 80 milijuna kuna štete nanijete gradskom proračunu a u korist privatne tvrtke Tržnice Rijeka, slučaj je konačno zatvoren.

Priopćilo je to u petak navečer Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, kojem je Mladen Bajić delegirao predmet a nakon što je glavni riječki tužitelj Doris Hrast odbio temeljem te policijske prijave podići optužnicu protiv Obersnela. Čak je i smijenjen pod formalnim obrazloženjem odugovlačenja s predmetom, i on je u stvari najveća žrtva tog slučaja. Osječki DORH odbacio je sve točke policijske optužnice a čak je, kako se navodi u priopćenju, otišlo i korak dalje te postupkom istrage obuhvatilo i samu pretvorbu gradskih tržnica te utvrdilo da ni u tom procesu nije bilo ničega nezakonitog.

Odbačene su i kaznene prijave protiv bivšeg direktora Tržnica Zorana Luštice, dakle baš svi elementi policijske prijave, za koju su riječki SDP-ovci predvođeni Slavkom Linićem od početka tvrdili da je iskonstruirana korupcijska afera i to u režiji čelnih ljudi policije, a po nalogu vrha HDZ-a. Tvrdili su kako je po dirigiranom nalogu policija aktivirala priču o navodnim štetnim ugovorima između Grada Rijeke i Tržnica staru više od 15 godina.

Policija je kao glavni krimen tog slučaja utvrdila nesrazmjer između visine plaćene koncesije u odnosu na stvarno korištene kvadrate. sada odbačenom kaznenom prijavom osim Obersnela teretila se i aktualna pročelnica za komunalni sustav Irenu Miličević, njezin prethodnik Vladimir Bizjak te također bivšeg direktora Tržnica Zorana Lušticu.

Dakle, svi osim onih koji su ugovor i potpisali, a to su bivši gradonačelnik Slavko Linić i većinski vlasnik Tržnica Ivan Franolić.

Obersnel: Bilo bi pristojno da mi se Kosor ispriča

- Nisam iznenađen jer sam tako nešto i očekivao. Od prvog dana tvrdio sam da nema nikakve odgovornosti mene niti mojih suradnika a posebno me veseli što su se neutemeljenima pokazale brojne optužbe koje su stizale na moj račun i račun Rijeke. Sada je jasno da se čitavo vrijeme politički manipuliralo s tom kaznenom prijavom u režiji policije. Bilo bi pristojno da se gospođa Kosor i gomila saborskih zastupnika ispričaju za sve ono što su govorili, ali sam svjestan da od tog društva previše očekujem - rekao je Obersnel .

Slavko Linić: Tužit ćemo Kosor i Grbića

- Evidentno je da je upravo Oliver Grbić, Kosoričin šef policije, bio tvorac svih podmetanja i političkih obračuna. On je sramota hrvatske policije i sada se pokazuje da je sve što je svojevrmeno Polančec govorio bilo istina. Najveću odgovornost ipak snosi premijerka koja ga je u tome podsticala, koja je besramno sa saborske govornice ali i iz kampanje, gdje je god mogla, blatila pojedince i našu stranku. To što je ona radila zove se i ometanje pravosuđa i i itekako je u pravu bio Milanović kada je rekao da treba kazneno procesuirati one koje podmeću. Dakle slijedi kaznena prijava i Kosor ali i Oliveru Grbiću - rekao je Linić te dodao kako se na ovom slučaju potvrdila ona narodna " držte lopova prvi viče sam lopov"..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 09:13