COVID I NASTAVA

‘Zatvaranje škola ima smisla ako se zatvori ostalo. Ako toga nema, onda zatvaranje nije efikasno‘

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a tvrdi da djeca ne mogu biti u kući cijele dane te da će se družiti privatno i da postoji mogućnost zaraze
 Ranko Suvar/Cropix

Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece pri Klinici za infektivne bolesti "Dr .Fran Mihaljević", komentirajući jučerašnji slučaj mlade djevojke u Splitu koja je preminula, a bila je pozitivna na koronavirus, u emisiji U mreži Prvog kazao je da sve kronične bolesti bez obzira na dob su rizični čimbenici.

- Teži oblik infekcije u mladih može se očekivati upravo kod onih koji imaju neke kronične bolesti ili stanja. Mladi prebolijevaju infekciju u blagoj kliničkoj formi, brojni nemaju nikakve ili imaju zanemarive simptome, ali to ne znači da u toj dobnoj skupini ne može biti onih koji imaju težu kliničku sliku ili čak i nepovoljan ishod - kazao je Tešović.

Dodao je da postoji imunološko posredovno stanje koje se pojavilo u sklopu pandemije, a to je multisistemni inflamatorni sindrom, povezan s covidom.

- To je kombinacija dviju bolesti koje smo ranije znali Kawasakijeva bolest i toksički šok sindrom - kazao je.

Istaknuo je da nema puno takvih bolesnika, te da su do sada imali da slučaja.

V.d. zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin, istaknula je kako online nastava nije za sada opcija, te da se o tome ne razgovara.

Dodala je da je više od 10.000 učenika u samoizolaciji, a nešto više od 1.000 ih je aktivno pozitivnih.

- Ponašanje u školi i mjere trebaju biti paralelne s ostalim mjerama u društvu. Zatvaranje škola ima smisla ako se zatvori i ostalo. Ako toga nema, onda samo zatvaranje škola nije efikasno jer djeca ne mogu biti u kući po cijele dane, oni će izlaziti i družiti se u privatnom okruženju i tu onda postoji mogućnost zaraze. Takvo razmišljanje da nastava potpuno pređe na daljinu mora biti u okviru cjelokupnog ponašanja i mjera u društvu - kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:54