SLUČAJ BANDIĆ

ZATAŠKANA REVIZIJA U HOLDINGU Otkrivamo kako se zapošljavalo u gradskom koncernu

Jutarnji otkriva: najviše se prekršaja radilo u doba prethodnog predsjednika Uprave Čovića, a radno mjesto mimo kvalifikacija dobivali su članovi svih stranaka u gradu
 Damir Krajač/CROPIX

Početkom rujna 2010. djelatnici Državnog inspektorata ušli su u Zagrebački holding. Došli su po anonimnoj prijavi da neki zaposlenici rade na mjestima za koja jednostavno nemaju odgovarajući stručnu spremu.

Puna tri dana provjeravali su navode iz prijave i već 18. listopada donijeli prekršajni nalog. Tadašnjeg predsjednika Uprave Ivu Čovića i njegovu desnu ruku Branimira Delića, koji je bio član Uprave i zadužen za obavljanje poslova u vezi s radno-pravnim statusom djelatnika, okrivili su da su kao pravna osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi postupili suprotno Zakonu o radu. Čoviću je napisana novčana kazna od 31.000 kuna dok je Delić kažnjen sa 4000 kuna.

Zaposlenici Zlatko Franc, koji je imao srednju stručnu spremu i bio rukovoditelj odjela 3 u sektoru za informatiku i telekomunikaciju, za što je trebala visoka stručna sprema, i Davor Šarić, koji je također imao SSS a bio koordinator poslova 5, za što je trebao VSS, nisu bili kažnjeni. Oboje su, prema nekim nagađanjima, tako imali plaću višu od 10 tisuća kuna.

Ono što povezuje ovu četvoricu, kasnije će pokazati interna revizja Holdinga, jest to što su svi ranije bili zaposleni u HEP-u.

Prekršajni nalog Državnog inspektorata u kojem su krivima proglašeni Čović i Delić prvi je službeni zapis da se u Holdingu zapošljavalo mimo Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

I svakako nije jedini.

Neslužbeno se o tome, da budemo posve jasni, pričalo već od prvog dana otkako je Holding, kao tvrtka u kojoj su objedinjene sva komunalna gradska poduzeća, počeo s radom početkom 2006. i kada je na njegovo čelo došao nedavno uhićeni Slobodan Ljubičić, ali i kasnije kako pokazuje prekršajni nalog Inspektorata s njegovim nasljednikom Čovićem.

Interna revizija Holdinga otkrila je da je od 12.555 radnika, koliko ih je do lani radilo u Holdingu, njih čak 1639 bilo zaposleno na radnim mjestima za koja nisu imali odgovarajuću stručnu spremu propisanu Pravilnikom o sistematizaciji.

Izračunato je isto tako da se samim tim troškovi osoblja dodatno terete za čak 2,36 milijuna kuna mjesečno, što je pak 28,4 milijuna kuna godišnje. Ako se uzme u obzir da je takva situacija vladala od 2006. godine, ispada da je zbog zapošljavanja mimo sistematizacije Holding u proteklih osam godina oštećen za čak 227 milijuna kuna!

Kako se zapošljavalo u Holdingu?

Pa uglavnom telefonom.

Iako su se oni koji su zvali i oni koji su se javljali pravdali kako se radnici koji se zapošljavaju stručni, odgovorni i radišni, glavni razlog za dobivanje posla bila je, kako su mediji često upozoravali, politička stranka.

Holding je od osnutka bio SDP-ov, u manjoj mjeri i od SDP-ovih koalicijskih partnera poput HNS-a, ali su svoja mjesta u njemu znali pronaći i HDZ-ovi, HSLS-ovi, HSS-ovi ljudi.

Prema lako provjerljim podacima, do lipnja 2013. godine broj zaposlenih u Holdingu rastao je otprilike ovako.

Te 2006. u Holdingu je za vrijeme prvog Ljubičićeva mandata radilo 11.656 radnika, dok je do njegova odlaska 2008. godine Holding brojio 11.880 radnika. Do ponovnog dolaska Ljubičića u srpnju 2013. godine, dakle za vrijeme SDP-ovca Ive Čovića u Holdingu je radilo točno 12.555 radnika.

U prvoj godini drugog mandata Ljubičića, odnosno od srpnja 2013. do kraja rujna 2014. u Holdingu je broj zaposlenih smanjen za više od 2000 ljudi, a gotovo 20 posto otišlo je zbog lažiranja diploma i svjedožbi.

U razdoblju od 2008. do sredine 2013. godine najviše je zaposleno u Direkciji Holdinga. Sa 20, Direkcija se umnožila gotovo 11 puta, odnosno narasla je na 214 zaposlenika.

U slučaju novih 68 radnika u Direkciji, radilo se o klasičnom novom zapošljavanju, iako je od 20. siječnja 2009. godine Skupština Holdinga, u kojoj je jedini član bio Milan Bandić, donijela naputak o zabrani zapošljavnja. Iako je krajem godine Bandić izašao iz SDP-a, a samim tim izgubio nadozor nad Gradskom skupštinom, ali i u Holdingu jer je od tada u Skupštini Holdinga sjelo još 10 novih ljudi, njegova odluka o zabrani zapošljavanja nije promijenjena, što baca sumnju da su gotovo sva nova zapošljavanja odobrena mimo zakona.

No osim toga, interna revizija Holdinga lani je utvrdila da su od 68 novozaposlenih čak 24 radnika bila raspoređena na mjesta za koja nisu imala propisanu stručnu spremu propisanu Pravilnikom rada u direkciji.

Naravno, radilo se o tome da novozaposleni dobiju bolje koeficijente nego što zaslužuju stručnom spremom. Voditelji projekata s višom stručnom spremom tako bi dobivali koeficijent 6 za obračun plaće iako su zbog stručne spreme mogli dobiti najviše koeficijent od 2,95.

Neobična odluka

Ako netko iz Holdinga zaposli osobu na radno mjesto za koje nema odgovarajuću stručnu spremu, i ako se propiše prekršajna novčana kazna, financijski teret plaćanja podnijet će Zagrebački holding.

Naime, takvu odluku donio je Ivo Čović krajem 2011. godine, u čijoj prvoj točki stoji da izrečene novčane kazne prekršajno odgovornim osobama u pravnoj stvari, odnosno voditeljima podružnica za skrivljenu povredu propisa o prekršaju, temeljem načela objektivne odgovornosti, padaju na teret Zagrebačkog holdinga.

- Plaćanje novčanih kazni iz točke 1. ove odluke stručne službe računovodstva i financija Holdinga obračunat će se kao primitak u naravi - stoji u odluci.

Kako nam je nekoliko odvjetnika objasnilo, to praktički znači da će se, u slučaju da moraju platiti prekršajnu kaznu, odgovornim osobama na plaću isplatiti i iznos kazne. Ta će se kazna uplatiti u državni proračun, a na sam iznos platit će se i porez te ostala davanja. Samim tim oni koji moraju platiti kaznu neće zaraditi dodatni novac, ali s druge strane omogućit će im se kasnije, recimo veća mirovina. Isto tako, zbog primitka u naravi, plaća se i porez, što znači da će određeni iznos dobiti država, a sva davanja podnijet će sam Holding.

BIVŠI GRADONAČELNIK SISKA ‘Hvala Holdingu što me uzeo dok sam bi onezaposlen i gladan’

Godinu i pol nakon što je izgubio izbornu utrku za sisačkoga gradonačelnika Dinko Pintarić, koji je 12 godina obnašao dužnost prvog čovjeka Siska, više nije bez posla. Od 1. listopada je zaposlenik Zagrebačkog holdinga, odnosno Gradskih groblja u Zagrebu. Dinko Pintarić je prije nekoliko mjeseci bio tema dana u Hrvatskoj kada je otkriveno da za njega kao dugogodišnjeg gradonačelnika Siska nema radnog mjesta u gradskoj upravi, ustanovama ili trgovačkim društvima te da uzalud piše desetke molbi za posao.

FOTO: Mate Piškor

Kako ste dobili posao u Holdingu, preko veze ili...?

- Nećete vjerovati, nisam dobio posao preko veze, javio sam se natječaj, kao i bezbroj puta dosad. Na moje veliko iznenađenje, primljen sam i sada sam zaposlenik Gradskih groblja u Zagrebu, radim kao referent. Ja sam diplomirani pravnik s puno radnog iskustva. Sve sam natječajne uvjete ispunjavao, baš kao i u stotinjak molbi za posao koje sam, otkako sam bez posla, poslao diljem Hrvatske.

Stanujete u Zagrebu?

- Ne, svaki dan idem na posao autobusom na relaciji Sisak - Zagreb. Autobus polazi u pet, ustajem pola sata ranije.

Ranoranilac ste?

- Moram biti. Doduše, nikad nisam dugo spavao, dizao sam se oko šest, ali nikad u pola pet kao sada. Svi spavaju oko mene, mrak je, hladno, ali sretan sam jer imam posao.

Znači, riješili ste se egzistencijalnih briga?

- Da barem. Primljen sam na određeno vrijeme, na godinu dana, tko zna što će biti za godinu dana, možda ću opet morati ispočetka.

Uhićenja u Zagrebu, gradonačelnik, šefovi u Holdingu iza rešetaka, brine li vas to?

- Ja sam obični referent, koji tri tjedna radi u Holdingu. Tko sam ja da bilo što komentiram. Sretan sam što imam posao, baš kao i stotine mojih kolega i kolegica, zaposlenika Hodlinga.

U međuvremenu, dok ste bili nezaposleni, dobili ste još jedno dijete?

- Da, sina.

Jeste li ljuti što za vas, kao dugogodišnjeg gradonačelnika Siska, nema posla u Sisku?

- Što imam biti ljut. Toliko je ljudi u Sisku bez posla. Nova gradonačelnica je odlučila da za bivšega gradonačelnika nema nikakvog, pa ni referentskog mjesta u gradskom sustavu, a ostale tvrtke - u Sisku se dijele otkazi, ne zapošljavaju se novi ljudi, kamoli još u mojim godinama. (Mate Piškor)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:53