KRVAVI RAČUNI

Zastupnik Srba, Židova i Roma od Vatikana traži povrat USTAŠKOG ZLATA! Gdje li će završiti blago?

Vrijednost zlata se procjenjuje na 80 milijuna dolara, a ustaše su ga otele od Srba, Roma i Židova

Jonathan Levy, američki odvjetnik koji zastupa preživjele žrtve Holokausta , pismenim je putem zatražio od kardinala Attilija Nicore, čelnika vatikanskog tijela za financijsko informairanje, povrat zlata kojeg su ustaše otele i nakon toga založile u Vatikanskoj banci, piše Večernje novosti .

Vrijednost zlata se procjenjuje na 80 milijuna dolara, a ustaše su ga otele od Srba, Roma i Židova te u razdoblju od 1944. do 1946. godine polagale u banku. Dokaz da se transfer zlata u banku doista dogodio prvi je puta službeno dokumentiran 1998. godine u izvještaju State Departmenta pod nazivom ' Brige oko sudbine ratnog ustaškog blaga'.

Izvješaj tvrdi kako je Vatikan bio umiješan u pranje zlata, a u njemu se nalazi i svjedočenje Williama Gowena, američkog specijalnog agenta. On je intervjuirao ustaše koje su zlato prenosile u Vatikan.

Vatikanska banka se zbog izvješataja našla pod tužbom 1999. godine, ali je slučaj propao jer se Svetoj Stolici ne može suditi u SAD-u. Činjenica da je ovaj, najnoviji zahtjev poslan u Vatikan nakon savjetovanja s vatikanskim odvjetnicima daje do znanja kako su obje strane zainteresirane za rješavanje tog pitanja.

Ukoliko i to propadne, Levy će tužiti Vatikansku banku Europskoj komisiji, koja Institut za religijske poslove može tužiti, jer je Vatikan 2009. godine prihvatio zakon EU o pranju novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:19