RAD U N. ODBORIMA

ZASTUPNIK HDSSB-a POD ISTRAGOM USKOK-a Ilegalno sebi isplaćivao 2000 kuna mjesečno

Iako nije smio uzimati naknadu za rad u Nadzornom odboru Bizovačkih toplica, on je sebi isplaćivao fiktivne putne naloge
Osijek, 300112Izvanredna konferencija za novinare Osjeckog HDZ-a gdje je Josip Salapic objavio kandidaturu za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a u Osijeku.Na slici: Tugomir Kuduz, Josip Salapic.Foto: Dorian Horvat / Cropix
 Dorian Horvat / CROPIX

Josip Salapić, predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a koji je do ožujka 2012. bio predsjednik Nadzornog odbora Bizovačkih toplica čiji je vlasnik s udjelom od 99,44 posto Republika Hrvatska, po svemu sudeći obuhvaćen je istragom koju zbog poslovanja te tvrtke već neko vrijeme provodi USKOK. Kad je u veljači 2011. na snagu stupio Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji zabranjuje državnim dužnosnicima (spomenuti zakon pod tim podrazumijeva i saborske zastupnike, što je Salapić i tada bio) primanje naknade za rad u nadzornim odborima, Salapić je i dalje primao 2000 kuna mjesečno.

HDZ-ov računovođa

Umjesto na žiroračun kao dotad, novac mu je, tvrdi naš izvor, isplaćivan u gotovini, temeljem fiktivnih putnih naloga.

- Rekao je da mu ne pada na pamet raditi besplatno kada drugi članovi Nadzornog odbora za svoj rad primaju naknadu. Inzistirao je da i on bude plaćen. To je trajalo godinu dana - kaže izvor Jutarnjeg.

Novac za putne troškove fiktivno je obračunavan na ime šefice računovodstva Bizovačkih toplica, Ankice Kantolović, i njene kćeri, također zaposlene u toj hotelsko-zdravstvenoj ustanovi. Zanimljivo, Ankica Kantolović istodobno je honorarno vodila i računovodstvo osječkog HDZ-a gdje je Salapić, prije prelaska u HDSSB, bio predsjednik Gradske organizacije. Šefica računovodstva i njena kći, koja je na Salapićevo inzistiranje zaposlena u Bizovačkim toplicama, bile su osobe od Salapićeva povjerenja pa je novac, kako tvrdi naš izvor, podizan na njihovo ime i isplaćivan Salapiću.

Bijeg kod Glavaša

Dok je obnašao dužnost predsjednika Nadzornog odbora Bizovačkih toplica, Salapić je bio saborski zastupnik HDZ-a.

U HDSSB je prešao nakon poraza Jadranke Kosor na unutarstranačkim izborima, a odnedavno je predsjednik zastupničkog kluba Glavaševe stranke. Salapić je ignorirao upite Jutarnjeg lista je li i kako primao naknadu za rad u Nadzornom odboru i kada na to više nije imao pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:46