SEIZMOLOGINJA OBJAŠNJAVA

Zašto se mnogim Zagrepčanima učinilo da je zadnji potres bio jači nego što magnituda sugerira?

Kada se nalazite u blizini epicentra, kazala je Ivančić, normalno je da se buka čuje
EMSC POTRES

Rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić za Dnevnik Nove TV komentirala je sinoćnji potres od 3.1 po Richteru u Zagrebu te kazala da će se naknadni potresi od onog otprije godine dana zasigurno dugo događati.

- Jedan od takvih naknadnih potresa je i ovaj koji smo imali noćas - kazala je.

Objasnila je i zašto su ga Zagrepčani tako jako osjetili. Kada se nalazite u blizini epicentra, kazala je Ivančić, normalno je da se buka čuje.

- Prirodno je da malo zaboravimo kako je to bilo poslije 22. ožujka. Jako puno ljudi je tada prijavljivalo da čuje buku. Karakteristično je da se u blizini epicentra čuje buka - kazala je.

Istaknula je kako nitko od seizmologa nije kazao da nas ne očekuje još veći potres.

- Sigurno nijedan seizmolog nije izjavio da nakon manjeg potresa neće biti veći i obrnuto. To je apsolutno nemoguće. No kada se dogodi veliki potres kao u Zagrebu 5,5 ili u Petrinji 6,2 slijedi veliki broj naknadnih - pojasnila je Ivančić.

Istaknula je kako živimo na trusnom seizmički aktivnom području.

- Ovo je specifično jer su nam se brzo, u jednoj godini, dogodila dva snažna potresa s velim brojem naknadnih potresa. Mi moramo biti svjesni da živimo na seizmički aktivnom području - kazala je Ivančić.

Podsjetila je i na potrese unazad sto godina. Potresi u Jadranskom moru, kaže Ivančić, nisu ništa neobično.

- 1988. godine zabilježeno je 280 potresa magnitude 5,3, s time da je tada bilo i manje seizmografa. 2003. i 2004. godine su bili potresi na Jabuci. To nije ništa neobično - kazala je Ivančić u Dnevniku Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:26