PIŠE DORA KORETIĆ

Zašto puštamo da nam epidemiolozi zatvaraju sezonu već 5.8.? Zapanjuje strast koju u to ulažu

Ta strast je znatno veća od one koju posljednjih mjeseci usmjeravaju prema projektu cijepljenja "primitivnih" Hrvata
 Josko Ponos/Cropix

Trebaš biti lišen samokritike da ne uočiš kako si posljednjih mjeseci pogriješio praktično u svemu što ti je temeljni posao, ali si svejedno uzmeš za pravo da promoviraš kraj sezone već s 5. kolovozom, iako o turizmu znaš otprilike kao i o nuklearnoj fizici.

S ponosom naš epidemiolog Branko Kolarić gleda ovih dana kako se europskim tržištima šire njegove kataklizmičke prognoze o slomu turističke sezone (baš jučer su njegove izjave s velikim veseljem prenosili susjedi Slovenci), kao i njegovo navijanje da se u 14-dnevne karantene šalju čak i cijepljeni Britanci.

Posebno je zapanjujuće što Kolarić o tome progovara s ogromnom dozom strasti.

I to znatno većom strašću od one koju je, zajedno s ostalim epidemiolozima, posljednjih mjeseci usmjerio prema projektu cijepljenja, što nam je navodno jedino moglo omogućiti relativno normalan život, a u što sva domaća znanost nije uspjela uvjeriti ni našu najstariju i najrizičniju populaciju.

Kolarić je naravno samo jedan u nizu znanstvenika koji su s dolaskom pandemije - uz široku podršku i zakonodavaca i na žalost brojnih medija - zamislio da bi trebali upravljati baš svime: i školama, i turizmom, i javnim prijevozom, i naknadama za očuvanje radnih mjesta, i zdravstvenim ustanovama, i graničnim sustavom, i aerodromima, i javnim i državnim službama - baš svime, iako im rezultati na njihovim radnim mjestima na kojima primaju plaću uglavnom teško mogu opravdati takav samouvjereni stav.

Sjetimo se samo situacije od prije mjesec dana kad je Bernard Kaić potvrdio da su iz HZJZ-a zaboravili poslati podatke o epidemiološkom stanju zbog čega je Hrvatska na ionako upitnoj karti ECDC-a - o kojoj nam nažalost ovisi sezona - umjesto zelene ostala sive boje.

Prisjetimo se onda i poražavajućih rezultata projekta cijepljenja koji se trebaju pripisati epidemiolozima i znanosti, a ne "primitivnim" Hrvatima: do 5. srpnja u zemlji ovisnoj o turizmu cijepljeno je samo 37,3 posto stanovništva, a znanstvenici su bili toliko uvjerljivi da je Hrvatska uspjela cijepiti manje od 50 posto starijih od 80 godina.

Doznali smo ovih dana i to da su epidemiolozi prošle godine u određenom dijelu bez veze okupirali bolničke krevete oboljelima od covida priznajući naknadno da su hospitalizirali i ljude s bolnim grlima, iako njima zapravo nije bilo mjesto u bolničkom sustavu.

Ako je i postojao neki "grace period" u kojemu smo na te brojne promašaje trebali zatvarati oči, nejasno je zašto to i dalje čine i Vlada i diplomacija i Hrvatska turistička zajednica kojima Kolarić i ekipa, bez ikakve doze odgovornosti, uspješno poništavaju i uloženi trud i novac?

Turistički sektor izvanredno je odradio svoj dio posla: pribavili su i radnu snagu i subvencionirane testove, a sezona je pripremljena i više nego školski.

A kada će svoj posao početi obavljati epidemiolozi?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:16