AFERA KONOBA

Zašto protiv splitskih sudaca iz afere Konoba nije pokrenut stegovni postupak?

Sudačka vijeća utvrđivala su jesu li se ogriješili o Kodeks sudačke etike. Ako i jesu, sankcija nema
Bruno Klein
 Jakov Prkić/Cropix

Protiv sudaca Županijskog suda u Osijeku, Zvonka Vekića i Darka Krušlina, pokreće se stegovni postupak jer je iz snimki koje je objavio Jutarnji list, a dio su materijala dostavljenog USKOK-u, vidljivo da su se družili i veselili sa Zdravkom Mamićem kojemu su istodobno sudili.

I bez Mamićevih optužbi da im je davao velike iznose novca i skupocjene darove te plaćao putovanja, druženje s njim dovoljno je da snažno naruši povjerenje u te suce i počini veliku štetu sudačkoj profesiji. Predsjedniku Županijskog suda u Osijeku Zvonku Vrbanu to je dovoljno da ih izvede pred stegovni sud. Budu li osuđeni, mogu proći s opomenom, kazna može biti novčana, a mogu biti i razriješeni sudačke dužnosti.

Protiv petorice splitskih sudaca - predsjednika Županijskog suda u Splitu Brune Kleina, sudaca tog suda Mihe Mratovića i Dinka Mešina, suca Tomislava Zlodra s Općinskog suda u Splitu te Silvija Čovića, predsjednika Upravnog suda u Splitu - koji su prije nekoliko mjeseci jeli, pili, pjevali i zabavljali se u društvu i na račun Željka Keruma u njegovoj konobi Pršut, kršeći pritom epidemiološke mjere, nema naznaka stegovnih postupaka.

Brojni predmeti

Međutim, Kerum u Splitu, kao Mamić u Osijeku, ima sudske postupke. Jutarnji ih je našao 27, a vjerojatno ih ima još. Na Upravnom sudu u Splitu spore se tvrtke u vlasništvu njegove supruge i sestre u nizu predmeta, od koncesija na pomorskom dobru do građevinskih dozvola.

Na Općinskom sudu u Splitu vodi se kazneni postupak protiv Keruma zbog prijetnji aktivistu. Od 2018. stoji optužnica protiv Kerumove sestre za utaju 4,5 milijuna kuna poreza u vrijeme kad je Kerum bio gradonačelnik, a ona vodila tvrtke. U istom predmetu, koji je star već 13 godina, Županijski sud u Splitu odbio je provoditi istragu, ali je Vrhovni sud tu odluku poništio.

Kruna je to što je Željko Kerum kandidat za gradonačelnika Splita, a predsjednik Županijskog suda u Splitu treba biti predsjednik Izbornog povjerenstva. Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa pozvan je odlučiti o potezanju odgovornosti sudaca. Na prvu u druženju s Kerumom nije prepoznao događaj koji bi toliko naštetio sudstvu i doveo u sumnju nepristranost sudaca da bi pokrenuo stegovni postupak. Sessa je tražio da nadležna sudačka vijeća utvrde jesu li se splitski suci ogriješili o Kodeks sudačke etike.

U odnosu na predsjednika Upravnog suda, Čovića, sudačko vijeće Visokog upravnog suda reklo je da se ogriješio o Kodeks. No, Sudačko vijeće Županijskog suda u Splitu za preostala četiri suca reklo je da se tulumarenjem s Kerumom nisu ogriješili o Kodeks. Odluku, kako su nam službeno rekli, još pišu, no svi od Vrhovnog suda preko zastupnika do Ministarstva pravosuđa i uprave referiraju se na neslužbenu informaciju prema kojoj zabavljanje s Kerumom na njegov račun i u njegovu restoranu uz kršenje epidemioloških mjera ne predstavlja ništa loše.

Prema odgovoru glasnogovornika Vrhovnog suda, suca Željka Pajalića, proizlazi da se cijeli slučaj još uvijek može okrenuti u sasvim drugom smjeru, ali je neizvjesno, a sigurno je samo to da će se još dugo razvlačiti.

Nije kasno

Pitali smo smatra li Sessa i dalje da je posrijedi samo povreda Kodeksa.

- Odluka će uslijediti nakon što postupak u vezi s povredom Kodeksa sudačke etike bude pravomoćno okončan. Odluka sudačkog vijeća Županijskog suda u Splitu još nije dostavljena Vrhovnom sudu. Radi pune informacije, obavještavam vas da je sukladno čl. 65. Zakona o DSV-u rok za pokretanje stegovnog postupka tri godine od počinjenja djela, odnosno jedne godine od saznanja za počinjeno stegovno djelo - odgovorio je Pajalić.

Prevedeno, Sessa će se žaliti na oslobađajuću odluku. Poanta je da, ako i uspije u žalbi, za povredu Kodeksa sudačke etike nema sankcija.

"Razlika je ako suci nisu izravno involvirani u predmete tih osoba"

U odnosu na petoricu splitskih sudaca koji su se družili s Kerumom, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica čeka.

- U tijeku je postupak koji je inicirao predsjednik Vrhovnog suda. Prema informacijama Ministarstva pravosuđa i uprave, to nije gotovo jer će uslijediti žalbeni postupak. Predsjednik Vrhovnog suda Sessa rekao je da će uložiti žalbu na odluku Sudačkog vijeća Županijskog suda u Splitu, a o njoj će odlučivati Etičko vijeće.

Kada bude donesena i njihova odluka, ministar će odlučiti treba li što poduzeti - rekli su u Ministarstvu pravosuđa.
Slično govori HDZ-ov zastupnik Damir Habijan do kojeg je također došla informacija da je Sudačko vijeće Županijskog suda u Splitu reklo da suci koji su se družili s Kerumom i pritom kršili epidemiološke mjere nisu učinili ništa neetično.

- Najprije treba vidjeti hoće li predsjednik Vrhovnog suda na to uložiti žalbu - kaže Habijan, a na pitanje je li u redu da splitski suci ostanu bez ikakve sankcije (što će se dogoditi i u slučaju utvrđenja da su povrijedili Kodeks sudačke etike), odgovara da Ministarstvo pravosuđa uvijek ima mogućnost reagirati, ali je po zakonu zadnje na to pozvano. Odvjetnica Vesna Alaburić kaže da privatna druženja sudaca s okrivljenicima ili strankama u drugim postupcima ozbiljno dovode u sumnju njihovu neovisnost i nepristranost te zato nanose štetu ugledu suda i sudačke dužnosti.

- U takvim slučajevima uvijek treba inicirati stegovni postupak, a DSV treba razmotriti sve okolnosti svakog konkretnog slučaja i odlučiti o stegovnoj odgovornosti suca. Posebno ako se radi i o darivanjima, besplatnim ručkovima, putovanjima i drugim materijalnim pogodnostima, kada nije isključena i kaznena odgovornost.

Ako sudac nije izravno involviran u postupak osobe s kojim se privatno druži, a druženje objektivno nanosi štetu ugledu suda, može se raditi o povredi etičkih načela, ali ne i stegovnom djelu. Koliko mi je poznato, to je razlika između aktualnog primjera sudaca osječkoga Županijskog suda i splitskih sudaca koji su se družili s Kerumom - kaže Alaburić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:44