RASULA IH RIJEKA

Zašto box barijere nisu izdržale? Domaći inovator kojih ih je osmislio navodi dva razloga

Karlovačka vikend-poplava igrom slučaja bila je prva stvarna situacija, a ne simulacija

Prizori poplava i box barijere

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

Možemo biti primjer za cijelu Hrvatsku i svoja znanja smo spremni dijeliti preko ovakvih vježbi, rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić u ožujku 2019. na pokaznoj vježbi operativnih snaga održanoj u Brodarcima. Na njoj je prezentirano revolucionarno rješenje za obranu od poplava - box barijere koje se na licu mjesta pune naplavnom vodom i potom štite naselja od vode.

Idejni tvorac box barijera je poznati hrvatski inovator Frano Pokrajčić iz Samobora od kojega je odmah potom Ministarstvo gospodarstva otkupilo deset kilometara tog sustava za deset milijuna kuna te je preko Ravnateljstva robnih zaliha dio podijeljen županijama koje su najviše ugrožene poplavama. Karlovačka vikend-poplava igrom slučaja bila je prva stvarna situacija, a ne simulacija, u kojoj su višestruko nagrađivane i hvaljene box barijere mogle pokazati svoju efikasnost, i to baš na istome mjestu na kojem su prezentirane - u Brodarcima. Nažalost, nisu položile ispit, snaga rijeke rasula ih je po pokupskim poljima, a neke doslovno i potrgala.

Promijenio mišljenje

- Bilo je teško, no vjerujem da je sad i stručnjacima i vatrogascima jasno da se bez kombinirke, pijeska i zemlje teško može bilo što zaštititi. Mislili su valjda da ove box barijere mogu zaštititi od vode, no to se nije pokazalo - rekao je gradonačelnik Damir Mandić u programu Radio Mrežnice, komentirajući učinkovitost patenta koji ga je prije nekoliko godina oduševio.

Što je pošlo po zlu? Nekoliko stvari, kao što to obično i biva u ovakvim situacijama. Tvorac box barijera kaže nam da karlovački vatrogasci nisu uspjeli na vrijeme napuniti barijere, odnosno da su ih napunili do pola, pa njihova masa od 750 kilograma, umjesto od tonu i pol, naprosto nije izdržala nalet vode. To nam potvrđuje i Goran Franković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije, koji je uvjeren kako bi box barijere izdržale da su ih uspjeli napuniti, a nisu, navodi, jer nisu dobili dobre ulazne podatke od Hrvatskih voda koje nisu na vrijeme predvidjele takve vodostaje. Franković kaže kako im je nedostajalo deset sati da ih napune.

- Dosta su ih dobro postavili, ali imali su jako loše pumpe, a vodostaj je brzo rastao, pa ih nisu stigli napuniti. Otpor na tu silu nije stoga bio 1500 kilograma po jednoj, nego 700 do 800 kilograma. I drugo, boxevi su vezani gurtnama koje imaju projektnu čvrstoću oko 3,5 tona gore i dolje, možda ih je trebalo još vezati i po sredini, a onda još povezati te segmente iz sustava koji čini 13 box barijera, odnosno tih 13 se trebalo vezati sa sljedećih 13 pa bi to bilo kudikamo čvršće. Razgovarao sam i s vatrogascima iz Karlovca koji su mi rekli da je vodostaj rastao i strašno pritiskao. Udarilo je u donji dio i izvrnulo. Otpor bi bio kudikamo veći da su se postavile u dva reda, jedan pokraj drugog. Primjedba je bila i da je došlo do procjeđivanja, da je voda ulazila ispod plašta, premda su postavljene vreće s pijeskom da se to spriječi. No, lako je sada biti general poslije bitke. Sve je to škola i iskustvo više - kaže inovator Pokrajčić, dodajući da se takav proizvod ne rađa preko noći.

Loši podaci

Bi li barijere izdržale da su bile napunjene do kraja s obzirom na snagu bujice, on ne može sa sigurnošću tvrditi, ali šef karlovačkih vatrogasaca Franković, koji ima veliko iskustvo u obrani od poplava, u to je siguran.

- Uvjeren sam, da smo imali podatke od Hrvatskih voda 24 sata prije i da su bili točni, imali bismo jako dobro testiranje. Punjenje barijera "vodom protiv vode" mora pratiti rast vodostaja, morate imati deset centimetara višu razinu u barijeri u odnosu na vanjsku. Nama je voda nadirala na prostoru Brodaraca prebrzo. Do 2 sata u noći čak su i zadržale prodor. No, došao je neplanirano visok vodostaj. Ulazni parametri su nagovještavali plus 20, a mi smo u stvarnosti dobili metar i 20 od planiranog - istaknuo je Franković, dodajući da u drukčijim uvjetima i s ranijom pripremom box barijere mogu poslužiti svrsi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:26