UDARNI VIKEND

Zaštitar u čudu gledao nepreglednu kolonu ispred Štampara: ‘Kao da se ide na more!‘

Ovaj je vikend bio udaran za testiranje, kako smo doznali od zaštitara, a gužva se obično pojavi oko 7 sati
 Ronald Goršić/Cropix

Kilometarska kolona automobila nastala je u nedjelju ujutro ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu, gdje se provodi drive-in testiranje na koronavirus. Automobili su se natiskali od Mirogojske ceste, gdje se Štampar nalazi, sve do parka Ribnjak.

"Kao da se na more ide", prokomentirao je zaštitar Zavoda koji propušta automobile. I nije daleko od istine. Kolona je vijugala cijelom duljinom ulice Medveščak do Grškovićeve ulice.To je gotovo dva kilometra.

Ovaj je vikend bio udaran za testiranje, kako smo doznali od zaštitara, a gužva se obično pojavi oko 7 sati, sat vremena prije otvaranja, i raziđe do podneva. Inače, radno vrijeme drive-in testiranja je subotom od 8 do 12, a nedjeljom od 8 do 10 sati.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Simptomi

U subotu je tako na Štamparovom drive-inu obavljeno rekordnih 575 briseva na covid-19. U nedjelju ih je, s obzirom na to da rade upola kraće, zaštitari procjenjuju, bilo barem 250. U sklopu Zavoda su, inače, dva centra za testiranje. U prvi, Štamparov drive-in pacijenti su ulazili automobilom i dovezli se do kontejnera.

Tamo im bolničari u zaštitnom kombinezonu, s maskom i s vizirom, uzimaju bris nosa kroz prozor vozila, tako da ne moraju izlaziti. Kada je gotov, pacijent automobilom polukružno izlazi. Postupak kratko traje, ali ono što cijelu proceduru zna odužiti i na više od pet minuta, jest to što sestra od svakoga pacijenta mora uzeti podatke, ustanoviti simptome i napraviti trijažu.

- Događa se da ljudi krivo protumače simptome. Misle da imaju koronu, a imaju prehladu ili upalu pluća. Onda ih se šalje dalje - kažu.

image
Ronald Goršić/Cropix

U drugom centru, odmah pored, gdje je podignuto desetak šatora, testiraju se "pješaci" koji fizički ulaze u šatore. Pritom i tu nastaje čep jer na raspolaganju imaju samo osam parkirnih mjesta, a svi bi autima unutra, kažu zaštitari.

- Mislim da bi ljudima, naravno, onima koji to mogu, bilo pametnije da ostave automobil niže u gradu, ili parkiraju na "Langiću", a onda dođu pješice doovdje. Bilo bi im tako i brže nego da čekaju u redu - predlaže zaštitar na ulazu, govoreći kako u "špici" između sedam i devet sati ujutro pacijenti mogu čekati i sat vremena na testiranje. Pritom, prednost imaju oni koji sami plaćaju testiranje. Takva su pravila.

image
Ronald Goršić/Cropix

Zbrka

Stoga nije neuobičajeno da se stvori zbrka, među ljude uđe nervoza, trubi se, a nađu se uvijek i oni koji se pokušavaju "ubaciti". Prometnog policajca, čija bi pomoć tu dobro došla, to jutro tamo nismo vidjeli, ali zaštitari govore da ponekad zna doći. Međutim, i on može malo pomoći ako se cijela Mirogojska posve zakrči.

- Problem zna nastati ako kola hitne pomoći moraju proći, a cesta je uska. Nemaju se ni automobili gdje pomaknuti - govore.

Razumljivo, cijela ta jutarnja zbrka ponekad je frustrirajuća i za najbliže susjede, ali imaju razumijevanja. Tako Dražen Margeta koji živi odmah prekoputa Štampara smatra da je, sve u svemu, procedura dobro organizirana, ali bi bolje bilo da se odredi drugačija ruta.

- Mislim kako bi bilo bolje da se automobili spuštaju odozgo Mirogojskom cestom, da ih treba s gornje strane puštati, jer tamo je manje prometa, nema toliko auta, a tako bi se oslobodio i Medveščak, koji se zna cijeli zapuniti - kaže susjed Margeta.

Sada je na gužve već navikao, kaže, svako jutro je isto. Srećom, on iz svojeg dvorišta ima izlaz i na donju stranu, na Radićevo šetalište, gdje ostavlja automobil, pa mu i ne smeta.

image
Ronald Goršić/Cropix

- Ma što ćete, ima malo nervoze kod ljudi, trube, ali čini mi se da je većina zaista disciplinirana - rekao je.

Na pitanje je li ga strah živjeti prekoputa centra za testiranje na koronavirus, odgovara da nije, cijeli život je prekoputa Zarazne, već je na sve postao imun.

- Neki dan mi je baš došao mehaničar pogledati auto, pa veli "kakva je to gužva tu, što se događa", a ja kažem "tu se testiraju na koronu". Zbrisao je za pet minuta, više se nije vraćao - smije se Margeta.

Velike gužve za testiranje

U subotu je na Štamparovu drive-inu obavljeno rekordnih 575 briseva na covid-19. Jučer, prema neslužbenim procjenama, barem 250

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:49