‘NISAM KRIV‘

Zarobljeni Hrvat u društvu Engleza i Šveđanina u kavezu u Donjecku, prijeti mu smrtna kazna

Ruski mediji javljaju kako su optuženi odbili priznati krivnju, a na upit sutkinje je li im jasno za što su optuženi, svi su odgovorili potvrdno

Vjekoslav Prebeg u sudnici

 Profimedia/

Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, kojega je separatistički sud na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik snaga Kijeva, prijeti smrtna kazna, objavili su u ponedjeljak ruski mediji.

Sud u proruskoj regiji Donjecku na istoku Ukrajine optužio je Prebega i još četvoricu stranih državaljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani.

Trojici, uključujući Prebega, prijeti smrtna kazna. Ostala dvojica su Britanac John Harding i Šveđanin Mathias Gustafsson, prenosi agencija TASS.

Sva trojica uhićena su u i oko grada Mariupolja.

Pozivajući se na suca, TASS navodi da bi suđenje moglo nastaviti početkom listopada.

Ruski mediji javljaju kako su optuženi odbili priznati krivnju, a na upit sutkinje je li im jasno za što su optuženi, svi su odgovorili potvrdno.

image

Sudnica u Donjecku

Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia/Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia

Jutarni je prošli tjedan doznao da je "manevarski prostor Hrvatske u svim pregovorima s ruskom stranom sužen jer su nas, koliko je poznato, stavili na takozvanu ‘crnu listu‘ država. Podsjetimo da je V. P. Hrvat kojeg su Rusi zarobili na bojištu u Ukrajini u svibnju ove godine, a koji je odrastao na zagrebačkoj Knežiji. Njegov otac bio je u Domovinskom ratu te je V. P. odmalena, ispričao nam je njegov bliski prijatelj, planirao karijeru u vojsci.

Nakon što je u Tigrovima proveo nekoliko godina, shvatio je da će teško napredovati i otići u neku misiju te je napustio njihove redove i otišao dalje. Prije otprilike godinu i pol otvorila mu se prilika da se priključi ‘marincima‘ u Ukrajini, što je i učinio.

image

Vjekoslav Prebeg

Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia/Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia

Vojni analitičar Igor Tabak smatra da će teško krenuti ozbiljniji pregovori prije nego se donese presuda.

- Pozicija našeg vojnika nije znatno drugačija od one u kojoj se nalazi i američka košarkašica Brittney Griner. Ruska strana njih koristi za druge ciljeve i to mimo suđenja, mimo kaznenog prava... Međutim, Amerikanci direktno pregovaraju s Rusima, dok mi idemo preko Ukrajine - kaže Tabak.

image

Zarobljenici dovedeni u sudnicu

Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia/Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia

Naš drugi izvor, upoznat sa situacijom, kaže da je za očekivati da se pregovara s Ukrajinom, zato što je "Prebeg bio njihov vojni djelatnik".

- Radi se, ali odnosi s Rusijom nisu nikad bili gori, po čemu nismo izuzetak, ali treba reći da se radi - dodaje naš sugovornik.

Doznajemo da u Ukrajinu nije otišao kao ‘plaćenik‘, već na ugovor te da mu je navodno plaća ondje iznosila oko tisuću američkih dolara. U Ukrajini je, navodno, našao i djevojku s kojom je živio, prepričao nam je tada jedan njegov prijatelj s kojim je, tvrdi, bio u stalnoj komunikaciji.

image

Ratni zarobljenici

Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia/Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia

Analitičar Tabak kaže da je potpuno svejedno iz koje je države V.P. jer je ruska strana vojnike iz svih država proglasila teroristima.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova ranije ovoga mjeseca.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji.

image

Vjekoslav Prebeg

Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia/Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia
image

Zarobljenici dovedeni u sudnicu

Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia/Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 18:51