POZITIVNI PACIJENTI

Zaraza u pulskoj bolnici, ravnateljica apelira da se svi pridržavaju mjera

‘Rizici zaraze nisu nestali. I najmanji propust u pridržavanju protuepidemijskih mjera može nas vratiti, nepotrebno, unatrag‘
Irena Hrstić
 Goran Šebelić/Cropix

Pulska Opća bolnica apelira prema svim onima koji dolaze u bolnicu u posjet svojim bližnjima da se maksimalno pridržavaju svim mjera jer su u zadnja dva dana na raznim ne-COVID odjelima registrirani pozitivni pacijenti tijekom administrativnog testiranja.

- Ova činjenica uvjetovala je detaljniji epidemiološki izvid i analizu potencijalnih rizika pojave COVID-19 pozitivnih pacijenata u ne-COVID odjelima. Dva su moguća uzroka. Jedan je opuštanje pojedinaca u poštivanju poznatih protuepidemijskih mjera koje su još uvijek na snazi kao što su higijena ruku, distanca i disciplina nošenja maski, a drugi povećana fluktuacija i drugih osoba unutar bolnice.

Javnost je upoznata da se OB Pula u posljednje vrijeme postepeno vraća u relativno normalno funkcioniranje obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju u županiji pa je shodno tome omogućeno, u kontroliranim uvjetima, obavljanje učeničke prakse za zdravstvene škole, posjete hospitaliziranim pacijentima te pratnja pri porodu.

Svjesni smo činjenice da postepeno vraćanje normalnijem životu pozitivno djeluje na psihofizičko zdravlje cijele zajednice, a posebno na ranjivu skupinu pojedinaca, one oboljele. No, rizici zaraze nisu nestali. I najmanji propust u pridržavanju protuepidemijskih mjera može nas vratiti, nepotrebno, unatrag, ističe ravnateljica bolnice Irena Hrstić.

Veli da su režim posjeta jasno iskazali na način da u posjete dolazi po jedan predstavnik obitelji, i to ne svakodnevno obzirom da je ograničen broj osoba koje istovremeno mogu boraviti u sobi, da se tijekom cijelog vremena posjete nosi zaštitna maska i da je posjeta moguća 10 minuta.

- Svjesni smo činjenice da to jesu stroža pravila, ali su ona postavljena upravo s ciljem zaštite i hospitaliziranih pacijenata, ali i zdravstvenog osoblja, a sve sa ciljem da se omogući normalizacija života koliko god je to moguće tijekom, još uvijek aktivnog status epidemije COVID-19 u Istri, Hrvatskoj ali i u svijetu. Nažalost, realnost nam ukazuje da se zadana pravila i ne poštuju u potpunom opsegu.

Ovim putem apeliramo na svu zainteresiranu javnost da se tijekom posjeta bližnjima u bolnici apsolutno pridržavaju svih mjera koje jesu na snazi, što se posebno odnosi na broj posjeta koje istovremeno mogu biti prisutne, na dužinu trajanja posjeta, kao i na nošenje osobne zaštitne opreme tijekom cijelog vremena boravka. Ujedno umoljavamo sve pojedince da ukoliko imaju i najmanji simptom COVID-19 infekcije da ne dolaze u posjet svojim bližnjim, zaključila je Hrstić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 00:29