EPIDEMIJA NA TREŠNJEVCI

Zaraza je ušla u dom sa 94% cijepljenih, utvrđuje se koliko ih cjepivo još štiti

S protekom vremena pada razina zaštite, što je sada najizraženije kod starijih, koji su prvi u zemlji primili cjepivo
 Srđan Vrančić/Cropix

Sve je izglednije da će osobe starije životne dobi već od jeseni postati kandidati za cijepljenje trećom dozom, osobito oni koji su se cijepili među prvima na samom početku godine i kojima su, protokom vremena, vjerojatno smanjena antitijela. Odluka o docjepljivanju trebala bi, kako saznajemo, biti donesena vrlo skoro.

Epidemiolog Branko Kolarić, voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju u NZJZ "Dr. Andrija Štampar", navodi kako je u tijeku analiziranje podataka o antitijelima ranije cijepljenih te da će se uskoro znati kolika je zaštita starijih koji su se cijepili među prvima. Struka s posebnom pažnjom motri situaciju u Domu za starije na Trešnjevci, domu u kojem su se cijepile prve osobe u Hrvatskoj, a u kojem je, unatoč visokom udjelu cijepljenih, izbila zaraza te je oboljelo 22 štićenika, od kojih je šestero hospitalizirano, a jedan je preminuo.

- Rezultati za ovu analizu se prikupljaju te će na osnovu toga biti donesena odluka o eventualnom docjepljivanju. Naravno, poznato je da imunološki odgovori slabe s godinama, tako da u ovom trenu ne očekujemo da bi se za sada trećom dozom cijepili i mlađi - pojašnjava Kolarić.

Pola oboljelih bez simptoma

Analiza korisnika domova bit će ključna za donošenje odluka. Riječ je o Domu u kojem je cijepljena i prva osoba u Hrvatskoj, umirovljenica Branka Aničić, i to još prošle godine 27. prosinca, dakle prije osam mjeseci. No, iako je potvrđena zaraza u tom Domu, riječ je objektu na drugoj lokaciji te Branka Aničić nije među zaraženima.

- U navedenom domu cijepljeno je 94 posto korisnika i 63 posto djelatnika, a pozitivna su dva djelatnika, koji nisu cijepljeni, i 22 korisnika, od kojih dvoje korisnika nije cijepljeno - kaže Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Navodi i da je zbog povišene temperature i pojave respiratornih simptoma šest oboljelih korisnika trenutno u bolnici, od kojih dvoje nije cijepljeno.

- Bez ikakvih simptoma je 10 korisnika. Slobodni smo istaknuti kako korisnici pozitivni na covid-19 imaju znatno slabije simptome te im je opće zdravstveno stanje puno bolje nego tijekom prve pojave zaraze - kaže Galić.

U međuvremenu smo od Branka Kolarića doznali da je jedna osoba, na žalost, preminula.

- Riječ je o Domu s oko 600 korisnika, a oboljelo je 22. Daljnjeg širenja nema. Važno je naglasiti da ponekad i cijepljeni mogu oboljeti, ali da u najvećoj mjeri nemaju teške simptome - pojašnjava Kolarić i dodaje da bi prije cijepljenja broj oboljelih bio sigurno znatno veći uz puno lošije ishode liječenja.

I dalje na snazi mjere

Dom je odmah po pojavi zaraze, kažu u Gradskom uredu, poduzeo sve protuepidemijske mjere te su prema preporuci epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar privremeno obustavljene posjete na odjelu za pojačanu njegu (stacionaru), gdje se korisnicima pruža skrb sukladno utvrđenim protokolima, a svim se korisnicima u svrhu sprečavanja širenja zaraze obroci dostavljaju u sobe.

- Pojačan je zdravstveni nadzor korisnika te se primjenjuju sve propisane epidemiološke mjere - zaključuje Galić.

Inače, prema Odluci od 28. srpnja 2021. korisnicima je dozvoljen izlazak bez ograničenja, uz pridržavanje epidemioloških mjera i to za sve cijepljene kojima je prošlo 14 dana od druge doze cjepiva ili 14 dana od jedne doze Janssen cjepiva i korisnika koji su preboljeli covid-19 unutar 270 dana od početka bolesti.

Oni koji nemaju te uvjete, a idu kod obitelji na dva ili više dana trebaju dostaviti od članova obitelji s kojima će boraviti pisanu izjavu da nisu u izolaciji, da nemaju simptome covida-19, nisu u samoizolaciji i nemaju respiratorne poteškoće ili povišenu temperaturu te nisu bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Nisu dobili ni 2. dozu

Iz Grada su kazali i kako je 11 domova za starije u njihovoj nadležnosti te da je u njima udio cijepljenih čak 91 posto među korisnicima te 66 posto među djelatnicima. No, iako je činjenica da je najviše cijepljenih upravo u domovima, to se ne može reći i za njihove vršnjake koji žive samostalno.

Tako je, primjerice, u Hrvatskoj cijepljeno tek 56.3 posto starijih od 80, u dobi od 70 do 79 godina cijepljeno je njih 72.9 posto, a od 60 do 69 godina cjepivo ih je primilo je 67.1 posto. Primjera radi, u najvulnerabilnijoj skupini starijih od 80, kojih je u Hrvatskoj cijepljeno tek nešto više od pola, u Danskoj, Islandu, Malti, Norveškoj, Portugalu i Španjolskoj cijepljeni su svi. Također, Austrija je cijepila 99.9, Belgija 90.7, Cipar 96, Finska 94 posto...

I ovo ljeto, kao i prošlo, osobe starije životne dobi nisu masovno oboljevale. Naime, nakon prolaska žestokog proljetnog vala, virus uglavnom nose mlađi, koji se druže i koji su prošle godine povratkom na kontinent mahom zarazili svoje starije članove obitelji.

Prema izvješću od 15. kolovoza, vidljivo je da je od ukupnog broja oboljelih njih samo 7.6 posto bilo starije od 66 godina.

No, unatoč bitno manjem broju smrtnih slučajeva, činjenica je da su tijekom ljetnih mjeseci od ili uz covid-19 život gubile gotovo isključivo starije osobe, koje s obzirom na dob imaju i ozbiljnije komorbiditete.

Otpornija delta-plus varijanta i u Hrvatskoj, ispituje se probija li zaštitu koju pružaju cjepiva

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je prekjučer na opasnost od širenja agresivne delta-plus varijante. Prvi slučajevi te varijante koronavirusa otkriveni su proljetos u Indiji, a u međuvremenu delta-plus varijanta zabilježena je u nizu zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Riječ je o visokozaraznoj inačici koronavirusa, koja se od delta-varijante razlikuje po dodatnoj mutaciji na proteinu šiljku (S). Jedan od razloga za zabrinutost je mogućnost da bi delta-plus mogla probijati zaštitu stvorenu prebolijevanjem ili cijepljenjem.

Za sada nemamo jasnu potvrdu opravdanosti te zabrinutosti jer se još uvijek pouzdano ne zna je li prenosivija od delta-varijante koja trenutno dominira diljem svijeta. Nadalje, znanstvenici smatraju da su postojeća cjepiva u određenoj učinkovita i protiv dela-plus varijante. (T. R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:34