POTRAGA SE NASTAVLJA

ZAPOVJEDNIK HRVATSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA NAKON TRAGEDIJE 'Piloti helikoptera su imali propisanu opremu za let iznad vode'

 
Michael Križanec (u krugu)
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec izjavio je u ponedjeljak kako su piloti vojnog helikoptera koji je jutros pao u more u Zlarinskom kanal kod Šibenika imali propisanu opremu za let iznad vode, opovrgavajući tako medijske napise o neopremljenosti pilota.

"Imali su svi propisanu opremu, između ostalog i pojas za preživljavanje i spašavanje, čiji je sastavni dio i pojas za plutanje, u slučaju da se nađu iznad vodene površine. No preduvjet da bi ga iskoristili je da su morali izaći neozlijeđeni iz helikoptera da bi ga mogli aktivirati", kazao je Križanec gostujući u emisiji RTL Danas.

Rekao je i kako je zabrinut jer "ovo nisu ni ugodne ni lijepe stvari kada se događaju". "Ali, kao pilot i kao sve moje kolege u zrakoplovstvu koje se bave ovom poslom znaju što on nosi", poručio je

Zapovjednik HRZ-a Križanec izrazio je sućut obitelji poginulog pilota Marina Klarina.

Za drugim članom posade helikoptera, pilotom Tomislavom Baturinom i dalje se intenzivno traga.

Ninić: 'Kiowe će ostati prizemljene nešto dulje'

Zapovjednik zrakoplovne baze u Zemuniku Željko Ninić za Dnevnik Nove TV da sve ukazuje na to da bi se sutra moglo pronaći olupinu helikoptera, uključujući i meteorološke prilike.

''Sredstva koja su nam na raspolaganju i tehnika jamče visoki stupanj vjerojatnosti da ćemo pronaći ostatke helikoptera i, nadajmo se, kolegu'', rekao je Ninić.

''Cijelo vrijeme leta iz baze Zemunik prema Splitu udaljenost između dva helikoptera bila je nekakvih 200 metara'', kaže je Ninić.

Na pitanje zašto je nakon pada prizemljeno svih preostalih 15 Kiowa helikoptera, Ninić kaže da je to potpuno logičan potez baze Zemunik da prizemlji sve svoje letjelice.

''Kiowe će ostati prizemljene nešto dulje, a za ostale letjelice ćemo odluku donijeti sutra, pa ćemo od dana do dana vidjeti razvoj situacije'', kaže Ninić za Novu TV.

Zapovjednik baze u Zemuniku nije želio spekulirati o tome jesu li helikopteri letjeli prenisko ili ne.

Panić: 'Potraga će se nastaviti i kroz noć'

Pukovnik Boris Panić je za N1 televiziju potvrdio da znaju gdje se nalazi srušeni helikopter, ali da ronioci još nisu došli do lokacije olupine.

- Na mjestu nesreće su ronioci koji će nastaviti potragu i kroz noć. Helikopter ima uređaj koji bilježi podatke o letu i parametre motora, ali je pitanje hoće li preživjeti taj uređaj, pojasnio je.

Kaže kako kod helikoptera, za razliku od aviona, nema evakuacije nego pilot s njime leti do prizemljenja.

- Mogućnosti preživljavanja u helikopteru su velike, ali pokazalo se da u ovom trenutku nije bilo tako i da je more more, kako za pomorce tako i za pilote.

- Helikopter koji je pao je jedan od novijih helikoptera, kao i svi ostali Kiowe su relativno novi s proizvodnjom iz 2011. što se praktički smatra novima, pojasnio je pukovnik Boris Panić za N1.

Unatoč nesreći kaže da nema razloga sumnjati u helikopter i vjeruje da će vrlo skoro nastaviti letjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:59