ANA MARIA ŠIMUNDIĆ

Zaposlenici KB Sveti Duh drugi put u mjesec dana ravnateljicu prijavili za zloupotrebu položaja i ovlasti

Zaposlenici tvrde da je prof. dr. Ana Maria Šimundić u veljači protuzakonito obustavila postupak važnog dijagnostičkog uređaja
 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Ravnateljicu Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu prof. dr. Anu Mariju Šimundić zaposlenici te ustanove drugi put ovog mjeseca kazneno su prijavili USKOK-u zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Naime, zaposlenici tvrde da je ravnateljica "u veljači ove godine obustavila postupak javne nabave hibridnog dijagnostičkog intervencijskog RTG uređaj za invazivnu neurologiju za Kliniku za neurologiju i Zavod za radiologiju Kliničke bolnice Sveti duh, a za čiju je nabavu Republika Hrvatska, preko osnivača Grada Zagreba, osigurala bolnici namjenska proračunska sredstva u iznosu 7.138.000,00 kuna. Grad je ta sredstva ostvario putem dodatnog udjela poreza na dohodak za decentraliziranu funkciju za zdravstvo 2020. godine", objašnjava se u kaznenoj prijavi.

Također, tvrdi se da je "postupila suprotno nizu odluka Upravnog vijeća bolnice, odluka nadležnog tijela, osnivača Grada Zagreba, te odluka Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, kršeći odredbe Statuta Kliničke bolnice Sveti Duh".

Financijska sredstva za nabavu predmetnog uređaja planiralo je Upravno vijeće uz suglasnost Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva u ukupnom iznosu 9.391.250,00 kn, od čega je u financijskim planovima za 2020., 2021. i 2022. godinu osigurana, iz proračuna 7.138.000,00 kuna, a preostalih 2.253.250,00 kuna Grad Zagreb. Ministarstvo zdravstva i Grad složili su se s odlukama Upravnog vijeća Bolnice o nabavi kapitalnog medicinskog uređaja i o izvorima financiranja.

"No, ravnateljica Ana Maria Šimundić, umjesto da sukladno obvezama iz zakona i Statuta Kliničke bolnice Sveti Duh u provedbi obveza vođenja rada i poslovanja Bolnice osigurava izvršenje odluka Upravnog vijeća te nadzire primjenu zakona i drugih propisa u poslovanju, donijela je odluku o obustavi nabave uređaja iako je on od iznimne važnosti za nesmetano i cjelovito izvršavanje ugovorenih programa zdravstvene zaštite KB Sveti Duh u Mreži javne zdravstvene službe Republike Hrvatske", objašnjava se u kaznenoj prijavi.

U obrazloženju se kaže da je ravnateljica to učinila neovlašteno jer prema statutu bolnice može sama odlučivati samo o poslu čija vrijednost ne prelazi 150.000,00 kuna. "Tako je onemogućila bolnicu da poveća svoju imovinu i kvalitetu zdravstvene usluge nabavom nove medicinske opreme i nanijela štetu nanesena šteta struci i interesima korisnika zdravstvene zaštite. Za sad nije utvrđeno kako je Grad Zagreb nastavio raspolagati sredstvima namijenjenima za kupnju uređaja te jesu li utrošena protivno namjeni, s obzirom na to da nisu utrošena u svrhu za koju je Grad dobio suglasnost Ministarstva zdravstva koje je ova sredstva osiguralo prijebojem porezne obveze Grada Zagreba, pa je potrebno utvrditi i štetu za proračun Republike Hrvatske u slučaju nenamjenskog utroška sredstava", naglašava se u kaznenoj prijavi protiv ravnateljice.

"Propuštanjem i onemogućavanjem provedbe obvezujuće odluke ravnateljica je prouzročila štetu jer se tako ograničava razvoj kvalitete zdravstvene zaštite. Apstraktna šteta ogleda se u povećanoj izloženosti pacijenata zdravstvenim teškoćama čijem liječenju i prevenciji bi doprinosila medicinska oprema čiju nabavu je onemogućila. Sporedne štete ogledaju se u troškovima uzalud provedenog postupka nabave", tvrde djelatnici KB-a Sveti duh.

Naglašavaju da je postupak javne nabave uređaja provodio Ured za javnu nabavu Grada Zagreba sve do zaprimanja pisane odluke ravnateljice Ana-Marije Šimundić o obustavi postupka nabave u veljači 2022. godine.

"Ukazano je na obvezu namjenskog trošenja sredstava za nabavu predmetnog uređaja i obvezu izvješćivanja Ministarstva o istom, a posebno je naglašeno da odlučivanje o produljenju roka nabave nije u nadležnosti tog ministarstva.

Nakon navedene obavijesti Ministarstva da je Grad Zagreb realizirao proračunska sredstva u iznosu 7.138.000,00 kn Ured za javnu nabavu nastavio je započeti postupak javne nabave sve do veljače 2022. godine kad je ravnateljica obustavila nabavu", piše u obrazloženju kaznene prijave i dodaje da se u ovom slučaju radi o neprovođenju i onemogućavanju izvršenja odluka Upravnog vijeća što pripada u najgrublje oblike povrede Statuta i nepremostiva je zapreka normalnom funkcioniranju javne zdravstvene ustanove bez obzira na to je li nepropisno ponašanje ravnateljice bolnice posljedica nesnalaženja ili djelovanje u skladu s interesima koji su protivni interesima bolnice.

Reakciju na ovu prijavu od ravnateljice Šimundić za sad nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:27