TAKVA SU VREMENA

Zaposleni se sve više osiguravaju od otkaza

Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Hrpa novca, novac,novcanica, kuna. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

- Dok je potkraj 2007. godine najviše bilo zastupljeno likvidiranih šteta po osnovi bolesti, taj se trend od prošle godine promijenio pa je 50 posto šteta isplaćeno zbog nemogućnosti otplate kredita zbog otkaza - kaže Nina Perković iz Cardif osiguranja, jedne od dviju osiguravajućih kuća u Hrvatskoj koje priskaču u pomoć građanima koji zbog bolovanja ili otkaza više ne mogu otplaćivati kredit.

Nešto slično odnedavno nudi i Croatia osiguranje, no oni napominju da je ta mogućnost tek ponuđena građanima, pa realno nije bilo ni vremena za ostvarenje naknade šteta po ovoj polici, piše Slobodna Dalmacija.

Model koji Croatia osiguranje nudi, osim kada je u pitanju smrt nesretnim slučajem ili bolest, uključuje i privremenu potpunu nesposobnost za rad - bolovanje te gubitak posla. Osiguranje su, kažu, ponudili u suradnji sa Zagrebačkom i Privrednom bankom - za kupnju motornih vozila i nenamjenske gotovinske kredite do maksimalnog iznosa od 26 tisuća eura i rok otplate kredita do sedam godina.

Za prosječni kredit od 10 tisuća eura i rok otplate od sedam godina korisnici se, navode iz Croatie, mogu osigurati od nemogućnosti vraćanja kredita uz mjesečnu nadoplatu od 9 eura ili oko 60 kuna mjesečno.

U slučaju smrti Croatia osiguranje pokriva puni iznos nedospjele glavnice, dok se kod bolovanja pokriće odnosi do 12 mjesečnih rata kredita za svaki pojedinačni slučaj bolovanja, a maksimalno dva puta (24 rate) za vrijeme trajanja otplate kredita. Kod nemogućnosti plaćanja kredita zbog otkaza, kažu, osiguranje pokriva šest mjesečnih rata kredita, a maksimalno osiguravajuća kuća uskače tri puta (sve zajedno 18 rata) u roku na koji je ugovoreno osiguranje.

Cardif osiguranje, koje se bavi osiguranjem nemogućnosti otplate kredita od 2007. godine, kako kažu, u slučaju otkaza preuzima otplatu do 6 rata po osnovi kredita.

- S druge strane, u slučaju bolovanja dužeg od 45 dana plaća djelatnika postaje obveza HZZO-a, što sa sobom nosi bitno smanjenje platežne moći osiguranika. U tom slučaju Cardif preuzima otplatu do 12 rata, a po isteku bolovanja ili po pronalasku zaposlenja Cardif osiguranje nema potraživanja prema osiguraniku - pojašnjava Nina Perković.

Premija njihovih osiguranja kreće se od oko 20 kuna na mjesec, a visina ovisi o vrsti, iznosu i trajanju kredita. Primjerice, gotovinski krediti osiguravaju do maksimalnog iznosa od 20 do 30 tisuća eura, a stambeni do 200 tisuća eura.

Iako nije poznato koliko je građana proteklo vrijeme, što zbog otkaza i sličnih nedaća, bilo prisiljeno na ovakve poteze, zanimljiv je povećani broj upita o mogućnostima prekida životnih osiguranja ili pozajmica koje građani nakon određenog vremena plaćanja police imaju kao moguću opciju, navodi Slobodna Dalmacija.

- Pritisak građana pojavio se točno prije godinu dana, vjerojatno kad se kriza počela zahuktavati a s obzirom na to da je svaka kuna postajala važna, građani su, zbog neimaštine, jednostavno morali dobro iskalkulirati što i kako napraviti. Broj takvih pozajmica tako se u odnosu na 2008. godinu povećao za nevjerojatnih 50 posto - kaže Sonja Miočić Maksić iz Allianz osiguranja. Sada se situacija malo smirila a i broj upita i kalkulacija se prepolovio, kaže Miočić Maksić.

Izdržali bi tri mjeseca...

Hrvatska i svjetska istraživanja pokazuju da oko 42 posto zaposlenih smatra kako bi u slučaju nepredviđenih okolnosti financijski s vlastitom ušteđevinom izdržali jedva do tri mjeseca, a samo njih 17 posto misli da bi se nekako snašli na rok do 6 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:50