OPTUŽBE

Započeo povijesni sudski proces protiv Jacquesa Chiraca

Chiracu (78) prijeti deset godina zatvora ili novčana kazna od 150.000 eura
 AFP

PARIZ - Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac danas se trebao pojaviti pred sudom i odgovarati na optužbe o pronevjeri novca iz pariške gradske blagajne, fiktivnom zapošljavanju i povredi povjerenja građana dok je bio gradonačelnik Pariza.

Prvi dan suđenja

Jučer je, naime, bio prvi dan suđenja u kojem je Chirac jedan od deset optuženika, a tereti ga se da je ljude koji su radili za njegovu stranku plaćao novcem grada Pariza.

Chirac je na čelu francuske prijestolnice bio od 1977. do 1995. godine, a onda je postao francuski predsjednik. Do 2007. bio je zaštićen predsjedničkim imunitetom od optužbi koje su iskrsnule krajem 90-ih, no nakon isteka mandata istaknuo je da će rado očistiti svoje ime od neistinitih objeda. Bivši francuski premijer (sada šef diplomacije), njegov štićenik Alain Juppe u tome nije uspio - u prosincu 2004. sud ga je proglasio krivim za ulogu u toj aferi.

Deset godina zatvora

Bivšem predsjedniku Chiracu prijeti deset godina zatvora te novčana kazna od 150.000 eura. Trenutno jedan od najomiljenijih političara, svim optužbama o korupciji (i sadašnjim i prijašnjim) usprkos, Chirac je prvi francuski predsjednik koji će odgovarati pred sudom.

Stotinu novinara akreditiralo se za praćenje suđenja. No, već prvi dan, u ponedjeljak, bilo je upitno hoće li ono biti odgođeno zbog žalbe koju je uložio odvjetnik jednog od Chiracovih suoptuženika. Odvjetnik Rémyja Chardona, nekadašnjeg šefa Chiracova ureda, uložio je žalbu o neustavnosti odluke prema kojoj slučaj nije pao u zastaru pa bi početak procesa mogao biti odgođen i na nekoliko mjeseci.

Omiljeni političar

Nešto manje od trećine ispitanika u nedavnoj anketi vezanoj uz slučaj smatra da bivši predsjednik ne bi trebao odgovarati jer je od kriminalnih djela za koja se tereti prošlo suviše vremena. Chirac ima 78 godina, a govorilo se da boluje od Alzheimera, što je supruga nedavno opovrgnula.

Dok je bio u uredu, podržavalo ga je 30 posto Francuza, no u posljednjih nekoliko godina njegova je popularnost naglo eksplodirala. Prošli je mjesec u anketi Ifopa čak 73 posto ispitanika izjavilo da ga podržava, što ga čini trećim najpopularnijim političarom u zemlji iako je u mirovini.

Imidž djedice nacije

Analitičari vjeruju da je to posljedica nekoliko bitnih momenata u njegovoj predsjedničkoj karijeri kojih se Francuzi sjećaju s odobravanjem. Primjerice, njegovo javno istupanje protiv rata u Iraku 2003., ali i njegovi uzvici zadovoljstva nakon što je francuska reprezentacija osvojila SP 1998. Suđenje bi mu ipak moglo narušiti imidž dobrog djedice nacije koji je nakon odlaska iz ureda Chirac brižno gradio.

Milijuni eura grada Pariza otišli na delikatese i izlete

Chiracovu političku karijeru obilježilo je mnoštvo skandala. Optuživan je za korupciju i nepotizam, uglavnom za vrijeme dok je bio gradonačelnik. Svaki put se uspješno izvukao.

Luksuzna putovanja

Prije deset godina istražitelji su otkrili da je za luksuzna obiteljska putovanja između 1992. i 1995. potrošio čak 330.000 funti. Pronađeni su dokazi da je Chirac potrošio 2,14 milijuna eura za namirnice poput guščje paštete i tartufa za potrebe gradske vijećnice. Za neke od računa je otkriveno da su lažirani. Njegova je stranka navodno imala koristi od ugovora za javne radove s građevinskim tvrtkama.

Chiraca se optuživalo da je svojim suradnicima po vrlo povoljnim cijenama dijelio luksuzne stanove za iznajmljivanje u najboljim pariškim četvrtima.U 2005. godini deseci njegovih suradnika dobili su uvjetne zatvorske kazne za 50 milijuna funti koje su dobili na ugovorima vrijednim milijarde eura za izgradnju pariških škola, a potom ih usmjerili na račun Chiracove stranke.

Izborna krađa

Njegov je nasljednik osuđen zbog namještanja izbora, za što je i Chirac optuživan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:48