BARIĆ O NEREDIMA

Zamjenik ravnatelja policije: ‘Napad Torcide je bio pomno planiran, to se vidi u nekoliko detalja‘

‘Za napad na policajce izgrednici su koristili kamenje, boce, skidali su svoje remenje, aktivirali aparate za gašenje požara...‘

Mjesto sukoba policije i navijača kod odmorišta Desinec

 Ranko Suvar/Cropix

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić razgovarao je s reporterom Nove TV Domagojem Mikićem o velikim neredima koji su izbili na autocesti A1 nakon što su navijači Hajduka napali policajce koji su bili u njihovoj pratnji.

Barić za Dnevnik Nove TV kazao je kako sa sigurnošću može potvrditi da je napad bio pomno planiran, što je vidljivo po nekoliko detalja.

- Kolona od oko 260 vozila koja je bila prepraćivana, u trenu kad su došli nasuprot odmorišta Desinec, koordinirano su zablokirali sva tri prometna traka, kako bi u potpunosti zablokirali prometovanje na autocesti A1 i tako spriječili policijske službenike da mogu priteći u pomoć svojim kolegama koji su bili na odmorištu Desinec, pojasnio je Barić te na pitanje zna li tko je autor ideje i je li riječ o dobro organiziranoj grupi, odgovorio kako su sve navijačke skupine dobro organizirane, pa tako i Hajdukova.

- Sami su odlučili da neće ući na tribine i navijati za svoj klub. Po njihovoj želji, kada su iskazali namjeru da se žele vratiti u Split, formirali smo kolonu i uz prepratu krenuli put Splita, rekao je Barić. Barić je naglasio kako su životi policajaca bili ugroženi.

- Zamislite da sjedite u kombi-vozilu i da vam žele ubaciti upaljenu bengalku, zamislite da vas napadaju zapaljenim pirotehničkim sredstvima i raketama na benzinskoj postaji. Znate koja je opasnost od toga, kazao je zamjenik ravnatelja policije te dodao kako bi, da se dogodio požar ili eksplozija, današnja tema bila sasvim drukčija.

Za napad na policajce, kaže Barić, izgrednici su koristili kamenje, boce, skidali su svoje remenje, uzimali su i aktivirali aparate za gašenje požara, a upaljenim pirotehničkim sredstvima gađali su policajce.

Na komentar koji se danas često čuo, a to je da je zagrebačka policija mamićevska, Barić je kazao kako takve izjave imaju za cilj napraviti razdor između policije i građana te osudio takve izjave te dodao kako policija u svom postupanju strogo vodi računa o zaštiti građana i imovine.

Upitan odakle baklje na stadionu, Barić je rekao kako je svaki organizator dužan ustrojiti redarsku službu koja ima obavezu pregledati navijače, a policija također radi pregled stadiona prije utakmice. U subotu je tako iz policije priopćeno da je nađena veća količina pirotehničkih sredstava.

- Stalna problematika tih sredstava je da se lako mogu rezati na manje dijelove, rekao je Barić te na pitanje gdje ih onda skrivaju, kazao kako ih "skrivaju na intimna područja, režu na male komade i skrivaju na ona mjesta na kojima ih je jako teško pronaći".

Za četiri dana u Splitu igra se finale kupa. Upitan postoji li opasnost da se iz sigurnosnih razloga ta utakmica održi negdje drugdje, Barić je odgovorio kako za sada nema naznaka da se o tome razgovara. U domeni HNS-a je da donese odluku o tome, a svakoj utakmici policija pristupa profesionalno.

- Nadam se i želim poručiti da svi navijači zdušno navijaju za svoj klub, za našu reprezentaciju, a huligane javnost zasigurno može dobro razlikovati", zaključio je Barić te dodao kako se nada da sličnih scena neće biti na Poljudu. Policija će, kako je rekao, učinit sve da preventivno djeluje te stvori što povoljnije uvjete kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Na pitanje kako se osjeća nakon što policija odradi svoj posao, a sud pusti huligane, Barić je ponovio kako je policiji cilj odraditi svoj posao što kvalitetnije, sud nije htio komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:46