EU STANDARDI

ZAKON KOJI ĆE ZAUSTAVITI PREVARE ‘Više neće biti moguće napuhavati cijene nekretnina i zemljišta’

Posljednja smo članica Europske unije koja uvodi Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina
 Davor Pongračić / CROPIX

Procjena vrijednosti nekretnina ubuduće bi se trebala ujednačiti te se više ne bi smjelo događati da je primjerice neka zgrada procijenjena dvostruko više nego neka druga na sličnoj lokaciji.

Vlada je jučer u Sabor poslala prijedlog zakona o procjeni vrijednosti nekretnina kojim želi ujednačiti te procjene i onemogućiti arbitrarnost u njihovu donošenju.

Hrvatska je posljednja među članicama EU koja još nije donijela taj zakon.

- On je važan zbog niza razloga, a jedan su sudski procesi na temelju različitih procjena nekretnina. U jednom takvom sporu tri su vještaka u različitim iznosima procijenila nekretninu i svi su bili u pravu, pa je vrlo teško donijeti odluku što je zaista istina. Kad se zakon donese, razlika u procjenama može biti između pet i deset posto, a ne više tri-četiri puta - najavila je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. Premijer Zoran Milanović rekao je da se više u predstečajnim nagodbama neće moći dogoditi enormne razlike u procjeni nekretnina.

Ministrica Mrak Taritaš objasnila je da zakon donosi program koji će obuhvatiti sve kupoprodajne ugovore, da bi se točno vidjelo u kojem je bloku zgrada prodana koja nekretnina, po kojoj vrijednosti i kriterijima, i to će biti podloga za procjenjivanje svih kupoprodaja. Takav će se program odnositi i na sve vrste zemljišta. Na taj se način više ne bi događalo da netko procijeni poljoprivredno zemljište po cijeni građevinskog baš kad je preko njega prešla autocesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:39