RASKOL U OBITELJI

Zakon braće Pašalić: Zdravko prijavio Ivića zbog prijevare

Zdravko Pašalić želi spriječiti da imovinu njegove tvrtke Adriadrvo preuzme Hypo banka kod koje je Ivić Pašalić podigao kredit za stanove u Odri

ZAGREB - Zdravko Pašalić podnio je kaznenu prijavu protiv svojeg brata Ivića Pašalića želeći tako spriječiti da imovinu njegove tvrtke Adriadrvo d.o.o. preuzme Hypo Alpe Adria banka kao jamstvo za ogromni kredit koji je Ivić Pašalić podigao za gradnju 300 stanova u Odri. Naime, bivši savjetnik predsjednika Tuđmana dobio kredit kod Hypo leasinga oko oko 21 milijun eura, a taj su kredit HANFA i HNB istraživali još 2006.

Ivićev brat Zdravko u kaznenoj prijavi tvrdi da je Branko Skaramuca, direktor Adriadrva, njemu iza lađa sklopio ugovor s Ivićevom tvrtkom Mundus viridis, prema kojemu ta tvrtka može dati u podnajam svu imovinu, uključujući i pogone za obradu drva, a sve bez definirane cijene.

Nekada su bili složni

Zdravko Pašalić sumnja da se zapravo na ovaj način Kapital konzalting d.o.o., glavna tvrtka njegova p oznatog brata Ivića Pašalića, uknjižio na imovinu Adriadrva, a sve s namjerom da njome vrati dugove Hypo Alpe Adria Grupi Hrvatska. Priču o ratu nekad složne braće i propasti svih njihovih poslova objavio je politički tjednik, a prenijeli brojni internetski portali.

- Navodi izneseni u tjedniku nisu točni. Radi se o notornim neistinama, a s obzirom na to da su posrijedi obiteljski odnosi, ne bih o tome razgovarao - bio je kratak Ivić Pašalić. Nekad najmoćniji hrvatski političar nije htio odgovoriti ni na pitanje hoće li tužiti tjednik zbog spornog teksta.

Otpisani dugovi

Tvrtka Adriadrvo d.o.o osnovana je 2002. godine sa sjedištem na adresi Zagrebdrva d.o.o., kojoj je na čelu od 90-ih bio Zdravko Pašalić. Nova tvrtka je postupno preuzela imovinu, poslove, ali i dugove Zagrebdrva. Tijekom 90-ih Zagrebdrvo je od Privredne banke Zagreb dobilo više kredita u iznosu od 22 milijuna njemačkih maraka. Jedno vrijeme na čelu Adriadrva bio je osobno Ivić Pašalić, a čim se formirala Račanova Vlada 2000. godine, naslijeđeni dugovi Adriadrva prema PBZ-u nestali su, te se otada u medijima piše i da je taj misteriozni otpis učinjen zahvaljujući neugasloj političkoj moći Ivića Pašalića. Zdravko Pašalić nije bio dostupan za komentar.

Sukob iz 2005.: Zdravko osuđen za prijetnju

Zdravko Pašalić u siječnju 2009. nepravomoćno je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen na šest mjeseci uvjetno uz dvogodišnji rok kušnje jer je 2005. prijetio policajcu nakon što mu je priveden sin Marko. Policajci su Pašalića juniora zaustavili zbog prometnog prekršaja i priveli ga. Pašalić je tada nazvao policajca. - Otkud ti pravo da mog sina zatvaraš u postaju i zadržavaš ga, kao i vozilo, nazvat ću ministra i više nikada nećeš raditi u policiji. Ti si smrad, ja ću se raspitati o tebi i tvojoj obitelji, a onda ćeš vidjeti s kim imaš posla - rekao je policajcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:29