KRAJ UZURPACIJE

Zagrepčanima se od kolovoza vraća na stotine bespravno oduzetih parking mjesta

Gradonačelnik je napravio reviziju postojećih rezerviranih parking mjesta koja koriste tijela javne i državne uprave

Rezervirana parking mjesta u centru grada

 Vanesa Pandzic/Cropix

Građani Zagreba i svi ostali koji u grad dolaze automobilima od kolovoza bi na raspolaganju mogli imati i nekoliko stotina parkirališnih mjesta više.

Tako, naime, proizlazi iz nove odluke o uvjetima korištenja javnih parkirališta koja će se na sjednici Gradske skupštine naći u svibnju, a u kojoj stoji kako će postojećim korisnicima rezerviranih parking mjesta, koji su pravo korištenja ostvarili na temelju starih propisa, rješenja prestati vrijediti u roku od 90 dana od stupanja na snagu nove odluke.

Podsjetimo, riječ je o potezu gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je, nakon nekoliko tekstova Jutarnjeg lista, odlučio napraviti reviziju svih dosad rezerviranih javnih parkirališnih mjesta koja već dugi niz godina koristila razna tijela državne i javne uprave, ambasade i konzulati, udruge i brojni drugi, a o kojima se u Gradu nisu vodile nikakve sustavne evidencije.

Nakon što je revizija konačno napravljena, gradonačelnik Tomašević je objavio kako je od ukupnog broja javno dostupnih parking mjesta na području Zagreba, njih čak dvije tisuće po povlaštenim uvjetima dodijeljeno na korištenje tijelima javne i državne uprave, nerijetko bez postojanja neke konkretne pravne osnove, pa čak i bez plaćanja najma zbog čega je gradska blagajna godinama bila oštećena.

image

Gradonačelnik Tomislav Tomašević

Lucija Ocko/Cropix

Nakon što je to otkriveno, nova je gradska vlast na javno savjetovanje uputila novu odluku kojom će se regulirati mogućnost korištenja javnih parkirališnih mjesta, ali i građanima vratiti velik broj nepropisno oduzetih parking mjesta.

Prema novoj odluci, o dodjeljivanju parking mjesta pojedinoj instituciji odlučivat će posebno povjerenstvo, a osobito će biti važno ima li u tome i kakav javni interes. Podnositelji će moći dobiti maksimalno tri mjesta, i to u neposrednoj blizini, do 100 metara od sjedišta institucije, po cijeni od 265 do 530 eura mjesečno, ovisno o zoni.

Nova će odluka na sjednici Gradske skupštine biti u svibnju i počet će vrijediti u roku od osam dana od objave u Službenom glasniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:43