`LANČIĆARENJE´

Zagrepčani, oprez: Krađa nakita koji nosite u drastičnom je porastu! Ulični lopovi vrebaju skupocjene ogrlice

ZAGREB - Bako, znate li koliko je sati? - upitao je mladić 70-godišnju staricu u zagrebačkoj Dubravi, koja je u rano poslijepodne odlučila prošetati sa svojim psom.

- Sinko, sad ti je... - i prije nego što je uspjela odgovoriti, mladić je već bježao, noseći zlatni lančić koji joj je strgnuo s vrata.

Baka je ostala šokirana. Ne samo zbog straha od kradljivca, nego i zbog emotivne vrijednosti koju je za nju imao nakit koji je nosila oko vrata. Naime, baka je godinama naporno radila, a kada je otišla u mirovinu, kolegice su je ispratile prigodnim darom - zlatnim lančićem koji je sada već negdje vjerojatno prodan ili rastopljen.

Procvat ilegalne rabote

U vrijeme kad unca zlata na svjetskom tržištu ruši sve rekorde i penje se znatno iznad 1500 dolara, zagrebački “lančićari”, čini se, shvatili su kako je pravo vrijeme za procvat njihova ilegalnog biznisa. Ne znamo prate li i oni tržište plemenitih metala, ali znamo da se u Zagrebu bilježi drastičan porast takvih drskih krađa: tijekom samo četiri mjeseca ove godine policiji je prijavljeno 36 slučajeva “lančićarenja”, dok je, primjerice, u cijeloj 2010. zabilježen samo 31 slučaj krađe nakita na ulici.

Žrtve ne pamte lopove

Žrtve su najčešće žene u dobi od 45 do 85 godina, a najviše je onih u sedamdesetima. Muškarci su rjeđe žrtve krađe. Kradljivci ordiniraju između 13 i 16 sati, jer je tada najviše građana na ulicama pa mogu lakše pobjeći.

Lopovi su najčešće mlađi adolescenti, u dobi od 16 do 20 godina, iz disfunkcionalnih obitelji, uvijek mijenjaju mjesta napada i rijetko ih se uhvati jer se žrtve često zbog šoka ne mogu sjetiti opisa napadača.

Napadači su često i narkomani, heroinski ovisnici koji kradu jer na taj način dobivaju novac za drogu. Njima po danu treba oko 200 kuna da bi zadovoljili svoje ovisničke potrebe pa “utapaju” zlato u zlatarnicama ili ga prodaju na ulici.

Apel policije

Cijena zlata za otkup, provjerili smo kod zlatara u Zagrebu, kreće se od 80 do 100 kuna za gram, a jedna prosječna ogrlica od 14 karata teži oko četiri do pet grama, što znači da se za nju može dobiti oko 400 do 500 kuna.

- Kad otkupljujem zlato, obavezno tražim osobnu iskaznicu. Na računu moramo napisati kakav je točno komad nakita otkupljen, koje je finoće i težine te njegovu otkupnu cijenu - rekao nam je jedan zlatar.

Policija apelira na građane da izbjegavaju nošenje vrijednog nakita na izloženom djelu tijela kako ne bi postali meta drskih lančićara.

Najviše prepada u Dubravi

36 slučajeva krađe lančića zabilježeno je u prva četiri mjeseca 2011.

31 slučaj zabilježen je u cijeloj 2010. godini

70 godina najčešće imaju žrtve i većinom je riječ o ženama

9 krađa zabilježeno je ove godine u Dubravi gdje se najčešće događaju prepadi

500 kuna može se dobiti za jednu prosječnu ogrlicu

80 do 100 kuna za gram dobije se pri otkupu zlata u zlatarnicama

30 posto porasla je cijena zlatnog nakita u zagrebačkim zlatarnicama u posljednje dvije godine, dok je promet pao za 50 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:00