USPJEH VIKTORA MRŠIĆA

ZAGREBAČKI MATURANT OSVOJIO ZLATO NA MEĐUNARODNOJ FILOZOFSKOJ OLIMPIJADI 'U početku uopće nisam znao o čemu da pišem, a onda je samo krenulo'

Olimpijada se održava već 27 godina, naša država u njoj sudjeluje od 2007., a prvi put u tih 12 godina Hrvatska ima pobjednika
 Darko Tomaš / CROPIX

Bila su to četiri sata panike. Dulje od sat vremena nisam napisao ništa. Jednostavno se nisam mogao odlučiti za temu. Odabrao sam na kraju esej na temu ponuđenog citata Donne J. Haraway. Kad sam napokon krenuo, napisao sam kratak esej.

Nije imao niti konvencionalnu, školsku strukturu. Predao sam taj svoj esejčić od nekih 1000 riječi. Mislio sam si, nemam šansu. I sada mi nema logike da sam osvojio zlato na svjetskoj olimpijadi - priča Viktor Mršić, prvi 18-godišnjak iz Hrvatske koji je osvojio zlato na međunarodnoj filozofskoj olimpijadi.

Sretna vijest

Olimpijada se održava 27 godina, Hrvatska u njemu sudjeluje od 2007. i prvi put u tih 12 godina imamo pobjednika. Viktor Mršić učenik je 4. razreda zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina.

Olimpijada se ove godine održavala u Rimu, od 16. do 19. svibnja, a sudjelovalo je 50 zemalja.

Da je pobijedio, Viktor je saznao na povratku za Zagreb, u autobusu. Mrtvog umornog, pokušala ga je probuditi njegova mentorica Ivana Bogović i objaviti mu sretnu vijest.

- Nisam se nadao pobjedi. Spavao sam cijelim putem. Sanjao sam nešto, vrtjele su mi se slike s natjecanja. Budi me profesorica, mislim, na odmorištu smo i želim joj reći - pustite me na miru da spavam. A ona govori - zlato, zlato... Kakvo zlato, nisam to mogao pojmiti - priča mladić događaj od nedjelje. U ponedjeljak je već bio u školi, na nastavi. Pljeskanje, rukovanje, tapšanje. - Klasika - kaže Viktor - treba i to izdržati.

Uz Viktora se natjecala i Tara Jović iz Klasične gimnazije u Zagrebu, uz podršku mentorice Milane Funduk. I ona je bila presretna Viktorovim uspjehom. Nažalost, Viktor nije uspio donijeti sa sobom medalju iz Rima.

Ne voli planirati

- Dosad smo imali dvije srebrne, dvije brončane, četiri počasne i jednu specijalnu. Uvijek smo na olimpijadi jako dobri, u prosjeku među prvih sedam, osam ekipa. Ovo zlato je vrhunac i pokazatelj da idemo u dobrom smjeru - kaže voditelj naše delegacije. Za Viktora i Taru kaže kako su izuzetno talentirani za humanističke znanosti, a sreća je što su imali mentore koji su ih pogurnuli u natjecanja.

Viktorova mentorica Ivana Bogović, profesorica filozofije, etike i povijesti, još zbraja dojmove.

- U mom radnom stažu Viktor je prvi učenik koji je osvojio zlato iz filozofije. On je izniman, želim mu da se pronađe u području u kojemu je već sada toliko širok. Bio je državni prvak iz filozofije, na temelju čega se plasirao na međunarodnu olimpijadu. Jako je bitno da smo na tome putu bili svi sjajan tim, kaže profesorica-mentorica.

Viktor pak teško opisuje svoj interes za filozofiju. Osim što je u prvome razredu srednje kao prvu filozofsku knjigu odabrao “S one strane dobra i zla”, do danas mu se mnogo toga produbilo, zaronio je u filozofsku hermeneutiku.

- Nije da sam odmah postao ovakav, postupno sam se uživljavao. Poseban je osjećaj kod ljudi koji žele nešto otkriti, a udaljeno je - razlaže Viktor.

Planovi za dalje? Ne voli on raditi planove na daleke staze...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:37