A BILO JE I PREINAKA

Zagrebački fakultet koji je kupio luksuzni Land Rover, nabavio je i jahtu. Za istraživanja, kažu

Na javnu nabavu za brod otvorenu u svibnju 2021., Fakultetu se samo jedan ponuđač, doznaje Telegram

Brod Mirakul 30

 Www.grginic-mirakul.hr/

Prije nekoliko dana portal Telegram pisao je kako je Geodetski fakultet u Zagrebu kupio iz EU fondova luksuzni automobil Land Rover Discovery za potrebe jednog projekta. No, taj automobil, pisali su, privatno je koristio profesor Boško Pribičević.

Danas pak Telegram otkriva kako priča s nabavkama Geodetskog fakulteta tu ne staje. Kako navode, Fakultet je prije dvije godine za 598.750 kuna kupio Brod Mirakul 30, čiji je proizvođač renomirani hrvatski brodograditelj Grginich jahte d.o.o. Brod je kupljen također u sklopu EU projekta koji vodi profesor Pribičević, piše Telegram.

K tome otkrivaju i da su na brodu naknadno, za dodatnih 195.000 kuna, izvršene preinake kako bi dodali mobilnu opremu.

Proizvođač ovaj brod oglašava kao "jedan od najboljih u klasi plovila za višednevna obiteljska krstarenja, charter, sport i rekreaciju", ali dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo za Telegram je rekao da ga oni koriste za "terenske mjerne kampanje diljem Jadrana".

Na javnu nabavu za brod otvorenu u svibnju 2021., Fakultetu se samo jedan ponuđač, doznaje Telegram. I točno su zadovoljavali vrlo detaljne uvjete koji su bili propisani za nabavu plovila. Telegram još piše kako su Grginich jahte d.o.o. dale ponudu tek 1000 kuna nižu od propisanog maksimuma, a Fakultet ju je prihvatio.Tako su za ukupno 598.750 kuna s PDV-om pod "radno plovilo – platformu" za istraživanje, kupili jahtu koja se reklamira kao idealna za obiteljska krstarenja i rekreaciju.

Geodetski fakultet ovu je "radnu platformu" nabavio u okviru EU projekta "HIDROLAB – Integrirani hidrografski sustav za održivi razvoj morskog ekosustava" koji je ukupno vrijedan 7,5 milijuna kuna, financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a osvojili su ga na natječaju Ulaganje u znanost i inovacije Ministarstva znanosti još 2019. godine, piše Telegram.

Dekan Almin Đapo rekao je za Telegram da im brod treba zbog "čestog korištenja u sklopu istraživanja na projektu HIDROLAB" te na još jednom sličnom EU projektu. Također je dodao kako brod koriste djelatnici Katedre za hidrografiju te su njime, kaže, "provedena terenska mjerenja na više lokacija po Jadranu, od otoka Kaprije i Žuta, sve do ušća Neretve i poluotoka Pelješca". Brod se, objasnio je dekan, koristio i za prikupljanje podataka za potrebe diplomskih radova njihovih studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:03