TELEFONI ZVONE

Zagrebačka Hitna zatrpana pozivima, liječnici apeliraju: ‘Evo kada nas trebate zvati, a kada ne‘

Davorka Muškardin, voditeljica smjene u Hitnoj pomoći, rekla je da osobe koje imaju temperaturu istu trebaju pokušati sami skinuti, a tek onda potražiti pomoć liječnika

Ilustrativna fotografija

 Goran Mehkek/CROPIX

Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba ustvrdio je u utorak da je "zatrpan" pozivima građana te iste pozvao da ga ne zovu ako to nije nužno, javlja Nova TV.

- Ravnateljica (Tatjana Pandak) uputila je apel zbog toga što je ovih dana zima pa ima puno ljudi s respiratornim infekcijama, s povišenom temperaturom, imamo povećan broj poziva u vezi s davanjem savjeta za povišenu temperaturu. E, sad, nije nama problem dati savjet za povišenu temperaturu, to nije zahtjevan poziv, međutim zauzima telefonske linije - rekla je dr. med spec. hitne medicine Davorka Muškardin, voditeljica smjene u Hitnoj pomoći.

- Treba vremena da se tom čovjeku da kvalitetan savjet, treba postavljati pitanja i sve to skupa zauzima vrijeme hitne službe, odnosno telefona koji inače služi za stanja koja životno ugrožavaju pacijente - dodala je Muškardin.

- Dok mi dajemo savjet za temperaturu, netko može zvati da je stvarno životno ugrožen. Bilo da se radi o nekakvom srčanom, moždanom udaru, nekim ozbiljnim ozljedama, prometnim nesrećama i takvi pacijenti ne mogu dobiti na vrijeme hitnu pomoć - ustvrdila je Muškardin za Novu TV.

Muškardin je potom rekla što treba napraviti kada osoba ima temperaturu i kako je skinuti.

- Za početak, prva tri dana ne treba se nikome posebno javljati u smislu da bi trebalo ići obiteljskom liječniku. Treba snižavati temperaturu, a to mislim da većina građana zna kako se ona snižava. To su znale naše majke i bake. Treba uzimati odgovarajuću količinu lijekova protiv temperature, najčešće paracetamol odnosno ibuprofen, a temperatura se može skidati i vanjskim hlađenjem organizma kao što su tuširanje u mlakoj vodi i mlakim oblozima - objasnila je Muškardin.

- Isto vrijedi i za malu djecu i za sve ljude koji su inače zdravi. Kod starih i teško bolesnih pacijenata to je nešto drugo, međutim kod mlađih, zdravijih pacijenata tri dana temperature smatra se nečime što nije ništa alarmantno i u svakom slučaju u ta se tri dana slika bolesti promijeni, pa se može i adekvatno postaviti dijagnoza - istaknula je Muškardin.

- Savjete za takve vrste smetnji trebaju davati liječnici obiteljske medicine. Ovih je dana sigurno bilo teže dobiti liječnika obiteljske medicine zato što su praznici pa su spojeni dani i vrlo je teško bilo doći do njih, ali uglavnom takve savjete daju oni - poručila je Muškardin.

Muškardin je dodala da u Hitnu dolaze različiti pacijenti, od onih s gripom i koronavirusom pa sve do onih starijih kroničnih pacijenata koji zahtijevaju neku skrb.

- COVID-a ima, ne mogu vam točno sada reći brojke, ali COVID-a uvijek ima - izjavila je Muškardin.

- Apeliramo da kad zovete hitnu pomoć, broj 194, probajte nazvati ako vam stvarno treba, ako je životno ugrožavajuća situacija jer u protivnom zauzimate linije nekome kome bi to moglo život značiti - napomenula je Muškardin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:26