SANITET

ZAGREBAČKA HITNA U ŠTRAJKU Šef Zavoda tvrdi: 'U ovom trenutku sve funkcionira normalno. Svi bolesnici su prevezeni na dijalizu, nema dugih čekanja...'

 
Hitna pomoć (Ilustracija)
 Duje Klaric / CROPIX

U zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu u srijedu ujutro započeo je sa štrajkom određeni broj vozača sanitetskog prijevoza, no unutarnjom preraspodjelom djelatnika osiguran je nesmetani prijevoz bolesnika u zagrebačke zdravstvene ustanove, izjavio je ravnatelj Zavoda Žarko Rašić.

Zavod je od suda zatražio zabranu štrajka s obzirom da prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti štrajk nije moguće organizirati u zavodima za hitnu medicinu, izjavio je Rašić Hini.

"U ovom trenutku sve funkcionira normalno. Svi bolesnici su prevezeni na dijalizu, nema dugih čekanja, a u pričuvi imamo i 15 vozača ZET-a, kao i 30-ak djelatnika iz ostalih zagrebačkih ustanova - vozača i medicinskih sestara, koji su spremni uskočiti", kazao je i dodao kako je na terenu kao i inače 31 ekipa sanitetskog prijevoza.

Jutros se nije moglo doći do čelnika Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza koji su za srijedu najavili početak štrajka kojim traže da se u koeficijentima i plaćama izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna.

Sindikat štrajkom traži izmjenu Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, kako bi se sanitetskom prijevozu vratili stari koeficijenti, umanjeni nakon razdvajanja hitne pomoći i sanitetskog prijevoza 2011. godine.

U utorak su održani višesatni razgovori u Ministarstvu zdravstva s Hrvatskim sindikatom sanitetskog prijevoza na čelu s Mišelom Majetićem, tijekom kojih je ministar zdravstva Vili Beroš ponudio kompromisnu izmjenu koeficijenata složenosti posla.

Beroš je u srijedu ujutro u povodu štrajka izjavio kako je Zagrebački zavod za hitnu medicinu zatražio od suda mišljenje je li štrajk zakonit, a do odluke suda njegov je zadatak osigurati pravovremeno funkcioniranje službe.

Ministar je rekao kako se štrajk ne bi trebao osjetiti jer su se u Zavodu za hitnu medicinu grada Zagreb organizirali tako da i dalje imaju dovoljan broj vozača na dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 14:10