PRISTUPNI PREGOVORI: HRVATSKA ZATVARA DVA POGLAVLJA, OSTAJE JOŠ TREĆINA OD 33

Zagreb odahnuo, ne moramo čekati Island da bi ušli u EU

Prijašnje procjene da bi Island mogao zajedno s Hrvatskom u EU sada se čine nerealne jer je Hrvatska u završnici pregovaračkog procesa
 SIPA

BRUXELLES - Hrvatska danas u Bruxellesu, u procesu pristupanja Europskoj Uniji, zatvara još dva pregovaračka poglavlja: 12. - Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika te 32. - Financijski nadzor.

Dva teža poglavlja

Time će Hrvatska zatvoriti 22 od 33 poglavlja, s velikim izgledima da nakon ljetne stanke zatvori većinu preostalih te da eventualno dva teža i zahtjevnija, Pravosuđe i Tržišno natjecanje, ostavi za zatvaranje početkom 2011. Tako će zaključenje pregovora prije summita EU u ožujku i potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske EU u lipnju 2011. ostati realan cilj u koji vjeruju i mnogi dužnosnici Europske Unije.

Važna vijest za proces proširenja jest formalno otvaranje pregovora o članstvu Islanda, koje se otvara danas u Bruxellesu. Time Island, prva država koja je priznala neovisnost Hrvatske, postaje treći kandidat za članstvo koji će imati otvorene pregovore, uz Hrvatsku i Tursku. Steven Vanackere, ministar vanjskih poslova trenutno predsjedavajuće Belgije, rekao je da će EU jednako tretirati svakog kandidata, ali treba znati da je Island znatno spremniji za članstvo jer kao član Europske ekonomske zone i Schengena već ispunjava većinu kriterija.

Britanski štediše

Prijašnje procjene da bi Island mogao zajedno s Hrvatskom u EU sada se čine nerealne jer je Hrvatska u završnici pregovaračkog procesa. U EU očekuju da pregovori o ribarstvu neće ići lako, a Island bi mogao imati problema i tijekom pregovora s Velikom Britanijom, čije štediše, nakon financijskog sloma, moraju obeštetiti islandske banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 13:42