SIGURNOSNE MJERE

Zagreb blokiran tri dana: Jesu li hrvatske službe morale prihvatiti sve zahtjeve Erdoganovih ljudi?

Turski šef države sastat će se s premijerom Plenkovićem i predsjednikom, a bit će i na otvaranju džamije i islamskog kulturnog centra u Sisku

Privremena zabrana parkiranja u dijelovima centra Zagreba i Recep Tayyip Erdoğan

 Cropix/afp/

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan počeo je danas, u utorak, balkansku turneju sletjevši u zračnu luku u Sarajevu. Sljedeća je postaja Beograd, a u četvrtak stiže u Zagreb pa u Sisak. Posljednji je put bio u Sarajevu u kolovozu prošle godine, kad je bio kum na vjenčanju Jasmine, kćeri Bakira Izetbegovića, predsjednika bošnjačke stranke SDA. Navodno je Bakirov otac, Alija, na samrtnoj postelji BiH ostavio u amanet (povjereno materijalno ili idealno dobro, vrijednost dana na čuvanje bez jamstva, zavjet), tumači mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije.

image

Zbog dolaska turskog predsjednika Erdogana 8. rujna već od jučer navečer je policija trakama privremeno zabranila parkiranje u dijelovima centra grada

Zeljko Puhovski/Cropix

Prije polijetanja Erdoğan je poručio da Turska "podržava politiku stabilnosti, razvoja i procesa integracije Balkana u euroatlantske organizacije. Snažno održavamo odnose s regijom s kojom imamo dugogodišnje povijesne, društvene i kulturne veze, a istovremeno radimo na sprječavanju napetosti."

Privremena regulacija

U Zagrebu će Erdoğan razgovarati s predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem. Kako je turski predsjednik najavio, glavna je tema njegove turneje "nastojanje da se riješi politička kriza koja u BiH traje više od godinu dana. U svim mojim kontaktima naglašavat ću našu potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, što je od vitalnog značenja za mir i stabilnost Balkana." Turski je predsjednik istaknuo da će važnom etapom posjeta Hrvatskoj biti otvaranje džamije i islamskog kulturnog centra u Sisku "sagrađenog uz podršku TİKA", Turske agencije za suradnju i koordinaciju.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Policija je izvijestila da će, zbog Erdoğanova dolaska, na području Zagreba vrijediti posebna regulacija promet te je objavila karte blokiranih pravaca i alternativne rute za srijedu i četvrtak. Zbog posebnih mjera sigurnosti bit će uspostavljena privremena regulacija te će dolaziti do povremenih kratkotrajnih prekida prometa, uz pravovremena preusmjeravanja, izvijestili su iz zagrebačke policije. Na području užeg centra grada Zagreba će se od utorka od 6 sati ujutro do četvrtka u 22 sata uspostaviti privremena zabrana zaustavljanja i parkiranja vozila na posebno označenim mjestima trakama "Stop - policija", o čemu se vlasnike vozila i stanare zgrada na navedenim lokacijama prethodno upoznalo.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Policija moli sve sudionike u cestovnom prometu, a posebice vozače motornih vozila i pješake za razumijevanje te za strpljenje tijekom privremene regulacije prometa te poziva na dosljedno poštovanje svih uputa i postavljene prometne signalizacije.

Realna prijetnja

O sigurnosnim aspektima posjeta stranog državnika vode se razgovori u kojima hrvatske službe poslušaju zahtjeve gostiju te im iznesu vlastite prijedloge, pri čemu agencije moraju poštovati protokol, što im često otežava posao. Kako se iz predviđenog zatvaranja prometa može zaključiti, turska je strana tražila visoku razinu sigurnosti. Predsjednik Erdoğan suočio se s dva slučaja koji su ga učinili osjetljivim kad je riječ o mogućem pokušaju napada.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

U srpnju 2016. dio vojske je pokušao izvesti puč koji je propao, a Erdoğan je i prije toga krenuo u sukob s pokretom koji vodi Muhammed Fethullah Gülen, njegov bivši saveznik. Taj je pokret bio raširen na Balkanu. Realna prijetnja sigurnosti turskog predsjednika kurdske su skupine protiv kojih Ankara i dalje vodi neformalni rat u Turskoj, a formalni u Iraku i Siriji. Sultan nije omiljen ni u redovima pripadnika terorističkih skupina koje se lažno pozivaju na islam, poput Islamske države i Al-Qa‘ide. Zbog toga ćemo u Zagrebu i Sisku imati visoku razinu sigurnosti. Konačno, gostu treba ugoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:54