‘DŽABE‘ LJETOVANJE

Zadrani protiv ilegalnih kampera: ‘Kome oni plaćaju pristojbu?! Treba im zaljepit‘ kazne!‘

‘To vam je ljetovanje na crno na području grada, za što nitko ne odgovara. I svi su stranici‘, rekao je jedan Zadranin
 Luka Gerlanc/Cropix

- Molim vas idite na Puntamiku i snimite tamo onaj nered. U kakvoj mi to državi živimo!? - javio se revoltirani čitatelj s Puntamike Zadarskom.

- Već danima se na tko zna čijoj zemlji parkiraju strani kamperi i tamo noće. Bude ih dvadesetak, ostanu po nekoliko dana i nestanu. To nije uređeni kamp, nema nikakvih oznaka, nema nikakve infrastrukture. To vam je ljetovanje na crno na području grada, za što nitko ne odgovara. I svi su stranici. Neka se pokušaju tako ponašati u svojim zemljama, vidjeli biste što bi im se dogodilo. Automatski bi ih kaznili i otjerali, ali kod nas nema nitko ni to napraviti. Da ne kažem da takav boravak turista nikome nije prijavljen, ne plaćaju boravišnu taksu... – navodi sugovornik.

- Sve sam pokušao. Zovem inspektorat, komunalne redare, žalim se vlastima, ali nitko ni prstom da mrdne. A njih, kamperaša na crno, svaku večer je sve više. Jedan drugome preko društvenih mreža otkrivaju lokacije gdje mogu prespavati u Zadru a da nikom ništa ne trebaju platiti. Pa kakav je ovo nered, kakva je ovo država! Iza sebe ostave hrpe smeće i onda naša Čistoća to još treba čistiti. Iza nekoga tko ništa ne plaća! Pa jesmo li mi normalni? Zašto sebi to radimo, zašto sebi ovakve stvari dopuštamo? Umjesto da ih se na licu mjesta kazni s 500 eura, vidjeli biste, nikome više ne bi palo na pamet kampirati na crno, bilo gdje u gradu – istresao se Zadranin.

Tragom njegovog „opravdanog bijesa” sa situacijom smo upoznali predsjednika Mjesnog odbora Puntamika Niku Marina.

- U šumi na Barakudi ima mnogo problema, a nebrojeno smo puta upozoravali javnost na njih. Iako kamperi zapravo ne smetaju, nije u redu da tako borave, ono što se kaže na divlje pritom ne plaćajući nikakve naknade za svoj boravak. Uz to, neki iza sebe znaju ostaviti i otpad. No, ne kampiraju samo u šumi na Barakudi, znaju stati i na parking pored Ekonomske škole i tu boraviti danima, ističe Marin dodajući kako je glavni problem šume na Barakudi taj što brojne šumske parcele na ovom području imaju različite vlasnike, od institucija do privatnih tvrtki.

- Konstantno upozoravamo nadležne, ali ako stoje na privatnim parcelama, onda tu nema pomoći, ističe Marin dodajući kako bi se nadležne institucije trebale pozabaviti s problemom "kampiranja na divlje".

Je li netko nešto poduzeo kada su u pitanju ilegalni kamperi upitali smo i pročelnika za komunalne djelatnosti, Robertina Dujelu.

- Upoznati smo s tom situacijom, a komunalno redarstvo je u pratnji službenika Policijske uprave zadarske dva puta izašlo na teren. U šumi na Barakudi je zatečeno nekoliko kamp kućica, a sve su kampere upozorili kako nema kampiranja, te ih evidentirali i kazali im da se udalje od tamo, što su oni i napravili, istaknuo je pročelnik Dujela dodajući i kako su sve zabilješke s terena dostavili turističkoj inspekciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:13