IZBORI U OSIJEKU

Zadnja anketa prije drugog kruga: Radić vodi pred Mlinarevićem, ali ima i dosta neodlučnih

Radićevo ime na listiću namjerava zaokružiti 53,6 posto birača. Mlinarevića će zaokružiti 31 posto, a neodlučnih je 11,6 posto
Ivan Radić i Berislav Mlinarević
 Vlado Kos/Cropix

I nakon Ivana – Ivan. Prema rezultatima istraživanja Promocije plus za RTL, HDZ-ov kandidat Ivan Radić ima veće šanse da u nedjelju dođe na poziciju Ivana Vrkića, koji ga je i podržao, i postane gradonačelnik Osijeka.

Mladi HDZ-ovac vodi i uoči drugog kruga

U drugom krugu namjerava ga zaokružiti 53,6 posto sigurnih i vjerojatnih birača. Istodobno, nezavisnog Berislava Mlinarevića, kojeg zajednički podržavaju Domovinski pokret i MOST, bira gotovo 31 posto (30,9 posto).

Nije zanemariv postotak neodlučnih birača koje Mlinarević stigne privući (11,6 posto), ali, prema podacima iz ovog istraživanja, HDZ-ov kandidat, koji je i u prvom krugu osvojio dvostruko više glasova od Mlinarevića, i dalje je u značajnoj prednosti.

Tko je koliko popularan po spolnim i dobnim skupinama

Od svih Osječana koji će izići na izbore, više od 55 posto bira Radića (55,2 posto), dok je Osječanki nešto više od 52 posto (52,3 posto). Trećina glasova (32,6 posto) muških birača ide Mlinareviću, dok je među njegovim biračima nešto manje od 30 posto žena (29,4 posto).

Najmlađeg kandidata od ukupno sedmero koji su se borili u prvom krugu, u drugom najčešće planiraju zaokružiti građani stariji od 70 godina (64,3 posto). I Mlinarević može računati na potporu nešto starijih sugrađana, njega najčešće biraju Osječani od 60 do 69 godina (36,6 posto). Najviše najmlađih birača (9 posto) ima plan u nedjelju poništiti listić.

Razlike birača po obrazovanju i svjetonazoru

Kad je u pitanju obrazovanje glasača, Radić najbolje stoji kod birača bez obrazovanja (57,2 posto), iako, treba reći da su slični postoci i u svim ostalim skupinama, od srednje škole (55,5 posto) do visokoobrazovanih (47,8 posto). Među biračima Berislava Mlinarevića najviše je onih s visokim obrazovanjem (33,8 posto).

Dolazimo i do svjetonazorskog usmjerenja, gdje Radića najčešće biraju desno orijentirani birači (72,3 posto), dok poduzetnika Mlinarevića, unatoč potpori dviju desnijih opcija, najčešće biraju oni s lijevog centra (62,2 posto).

Razlike kod birača ostalih stranaka

Da je Mlinarević prihvatljiviji ljevici od Radića, vidljivo je i iz ovih podataka. Više je SDP-ovih birača koji se odlučuju za poduzetnika Mlinarevića, vidimo više od 36 posto (36,3 posto). 25,2 posto ih je za Radića, a upravo zato što Osijek u drugom krugu nema lijevog kandidata, više od četvrtine SDP-ovih birača (27 posto) i dalje je neodlučno, dok ih 11,6 posto planira poništiti listić.

U Vijeće je ušla i platforma Možemo! čiji su birači uoči drugog kruga podijeljeni: nešto češće biraju Radića (44,1 posto), ali razlika je zanemariva.

Dolazimo do najzanimljivijeg dijela, a evo i zašto; znamo da je jučer većinu u Vijeću s HDZ-ovu koalicijom dogovorila i Šišljagićeva Snaga Slavonije i Baranje, ali među njihovim biračima prvi izbor nije Radić (37,4 posto) nego Mlinarević (43,6 posto).

Isto je vidljivo, i to znatno uvjerljivije, i kod birača HNS-a, koji su također s HDZ-om dogovorili zajedničko formiranje većine u Gradskom vijeću, a njihovi birači gotovo trostruko češće (65,4 posto) biraju kandidata kojeg podupiru Domovinski pokret i MOST, nego HDZ-ovog kandidata (23,5 posto).


NAPOMENA

Istraživanje je za RTL ekskluzivno provela agencija Promocija plus na uzorku od 600 ispitanika 23. i 24. svibnja 2021. godine. Standardna greška uzorka je +/- 3,99 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:56